Începând de luni 25 iulie 2022, Cultură’n Șură pornește caravana celui de-al zecelea an consecutiv de spectacole de teatru în mediul rural. În cadrul acesteia, marți, 26 iulie, ora 20:00, spectacolul are loc la Tinca, la Centrul Cultural, miercuri, 27 iulie ora 21:00 , trupa își dă întâlnire cu publicul la Cociuba Mare, la platou lângă primărie, iar joi, 28 iulie ora 21:00 Husasău de Tinca, la casa din Vale a Anei Luchii.
[eadvert]
Dacă nu poți merge tu la teatru, vine teatrul la tine. E conceptul după care se ghidează Asociația Cultură’n Șură care prezintă de ani de zile spectacole de teatru în mediul rurale, iar acolo unde e posibil în locuri neconvenționale cum sunt gospodăriile oamenilor.
“Punem în scenă spectacolul, ieșim la cules de sate, căutăm șuri primitoare și invităm toată suflarea la teatru!
Împărtășim bucuria teatrului cu cei care sunt departe de scenele orașelor.
Este un proiect ce oferă educație, cultură și divertisment. Începând de luni 20 iunie 2022, Cultură’n Șură pornește caravana celui de-al zecelea an consecutiv de spectacole de teatru în mediul rural”, anunță organizatorii. În Bihor, Cultură’n Șură e prezentă pentru a doua oară cu un spectacol într-o gospodărie. Anul trecut la Husasău de Tinca s-a jucat Experiment. Iată cum descriu organizatorii că au decurs lucrurile atunci: “Am ajuns la Husasău de Tinca, la casa din vale a Anei Luchi. Dorin Negrău ne-a așteptat cu scena pregătită, locuri pentru public, plăcinte calde făcute de mama sa.Restul echipei instalează decorul și luminile pentru reprezentația spectacolului”. Anul trecut totul s-a ]ntmplat ]n cadrul proiectului
„Satul și teatrul” un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acum , Asoci’ia a depus un proiect care a luat finan’are ;I de la CJ Bihor. “Am zis să vă facem atenți cu acest nou buletin informativ și să ne adresăm direct celor care se întreabă de ceva timp: Sigur, la noi e o chestie de recidivă, o dată ce am mers într-un loc fain, ne place să revenim. Și căutăm oportunități pe care să le exploatăm.Anul acesta, Consiliul Judeţean Bihor a lansat un concurs de proiecte, noi am aplicat, apoi am căutat susținere și l-am găsit la Kaufland Romani, apoi am găsit sau re-găsit partenerii care să ne sprijine în găsirea locațiilor ideale pentru o seară de cultură-n șură și acum suntem gata să pornim la drum către voi!
Mulțumim partenerilor:Centrul tradițional de conectare la viața simplă, Primaria Cociuba Mare, Primaria Comunei Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Cociuba Mare, Trupa TincART, Liceul Teoretic Nicolae Jiga, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Romania Educab, Cento Group, Daisler Asociatia, Teatrul de Artă București”, e mesajul organizatorilor.
Comedia „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov în regia lui Victor Olăhuț, care se va juca și în localitățile din Bihor, a avut aprima reprezentație în județul Sălaj, satul Domnin, la Ionu’ Văsălichii Domniții din Râturi, la numărul 13, în satul Bănișor, la Ionica Sfârtii, casa nr. 50 și la Horoatu-Crasnei, lângă brutărie, la Andreea și Vasile de la numărul 123. Intrarea este gratuită. „Cerere în căsătorie” este un spectacol pentru cei mari și cei mici, deopotrivă, care vorbește despre o temă mereu actuală, dragostea și opreliștile lumești ce-i stau în cale. De altfel, este unul dintre cele mai de succes spectacole, de înaltă ținută artistică, purtând amprenta Cultură’n Șură.
Spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă București și a fost prezentat în festivaluri naționale și internaționale de teatru, unde a primit numeroase premii, inclusiv pentru cel mai bun actor și pentru cel mai bun spectacol. În anul 2020, spectacolul a fost filmat de TVR pentru Arhiva Națională de Televiziune
La succesul Asociației Cultură’n Șură pun umărul: regizorul Victor Olăhuț, dramaturgul Flavius Lucăcel, actrița Florentina Năstase, actorii George Constantinescu și Valentin Terente („Cerere în căsătorie”), și Mircea Gligor (trainer ateliere).
Marin Grigore este actor la Teatrul Mic din București, cunoscut pentru rolurile sale din film și televiziune, actrița Florentina Năstase este dublu nominalizată drept cea mai bună actriță pentru rolurile sale din teatru și film.
Gazdele spectacolelor sunt gospodari din sat care își pun la dispoziție curtea pentru a fi transformată pentru câteva ore într-o veritabilă sală de teatru.
Multe dintre localitățile vizitate de Cultură ’n Șură au primit cu aceste ocazii pentru prima dată vizita unei trupe de teatru profesionist. Alegerea acestor sate a fost făcută în urma invitațiilor primite din partea unor asociații locale care au urmărit activitatea asociației pe pagina de socializare facebook, pe site-ul asociației, sau au aflat despre tipul de activitate pe care îl prestează asociația din presă și au dorit să ofere și comunităților pe care le reprezintă un eveniment unic, deschizându-le noi orizonturi culturale.
Atât ”Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani și ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, ambele în regia lui Victor Olăhuț au fost premiate în cadrul unor festivaluri de teatru din țară, atât pentru interpretare (George Constantinescu a fost desemnat cel mai bun actor în cadrul Festivalului de Teatru „Comic 7B” din Buzău, ed. 2016), cât și pentru originalitate (”Experimentul” a primit premiul special al juriului la festivalul internațional Atelier din Baia Mare, ed. 2017.
Anul trecut la cele două spectacole cu „Experimentul” din curtea Anei Luchi din Husasău de Tinca și Crama Rákóczi din Ghida, comuna Balc, 250 de membri ai celor două comunități rurale au participat la evenimente, lucru ce denotă deschiderea pe care o au oamenii de la sat față de manifestările artistice profesioniste.
Citiți principiile noastre de moderare aici!