Senatul a aprobat recent Legea porcului, care prevede mai multe reguli pentru țăranii care cresc porci în curte. Astfel, parlamentarii nu vor ca oamenii să le mai dea animalelor resturi alimentare. Totodată, senatorii nu sunt de acord nici cu creșterea scroafelor în curți și au stabilit că trebuie să fie „evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate” în curțile unde sunt porci. Mai mult, cine vrea să crească porci va trebui să cumpere de la fermele autorizate.
[eadvert]
Proiectul legislativ prevede și faptul că în gospodărie pot fi crescuți maximum cinci porci.
Gospodarii sunt extrem de nemulțumiți. „Noi țăranii am crescut porci cu lături din moși-strămoși. Nu înțeleg de ce sunt mai bune, mai sănătoase concentratele și ale chimicale cu care doresc parlamentarii și oamenii care nu au văzut în viața lor un porc în coteț. Şi dacă îmi fată scroafa şase sau șapte purcei eu ce sa fac cu ei să-i omor?”, ne-a spus indignat Florian D., un gospodar din Săcuieni.
Nici ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu nu este întru totul de acord cu prevederile acestei legi.
„Nu se va aproba! Nu o susțin. Nu susțin acel proiect de lege din Parlament în forma cu interdicții de reproducere și creștere! Trebuie totuși să limităm transporturile neautorizate de animale pentru a limita apariția de noi focare (de pestă porcină africană – n.r.)”, spune ministrul.
Prevederi
În forma adoptată de Senat se prevede că persoanele fizice în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor – SNIIA, vor crește maximum cinci porci.
Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare la nivel judeţean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare.
În ceea ce priveşte cerinţele de biosecutitate pentru exploataţiile non-comerciale (adică pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu), acestea sunt: să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici; să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea. De asemenea ţăranii trebuie să-şi schimbe hainele şi încălţămintele la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor, să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost, să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare. Aceştia trebuie de asemenea să să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor, orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial şi orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie.
Noua Lege a porcului prevede ca gospodarii să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale; să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora şi să nu folosească aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.
Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sus-menţionate sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.
Porcul poate fi sacrificat în gospodărie, dar examenul trichineloscopic rămâne obligatoriu
Carnea de porc, la control. Unde se face examen trichineloscopic
Trimite articolul
XDe ce se opun ? Pentru ca ei vand porcii, realizeaza venituri pe care nu le declara si nu platesc nici impozit pe aceste venituri?
-
Ce te irita pe tine ? Care e problema ta câți porci are vecinul? La salariile mizere încearcă țăranul sa mai vândă un purcel, un poc. Asa a fost in România de când lumea și nu au fost peste. Dar de când cu lingăi ca tine ce pupă tălpile nenorocitei UE , e vai de țară.
O lege foarte buna in conformitate cu cerintele UE. Multumim Parlamentului si Guvernului pentru aceasta minunata lege.
-
O să vă săturați toți de directivele UE, nu mai durează mult.
Tot felul de restricții de tot felul, care mai de care mai aberante, ilogice și inumane.
Un neomarxist extins peste tot și toate.
Unele elemente ale proiectului de lege par de bun simt. Daca vrei sa cresti pentru comercializare mai mult de 5, cam e o afacere, deci scop comercial (las la o parte ca trebuie sa fie o familie tare hranace sa manance cinci porci). Intrebarea mirata a dlui din Sacuieni denota parerologia romaneasca: daca nu e exploatatie comerciala nu ar trebui sa existe purceii despre care vorbeste. Ceea ce ma irita pe mine (dar inteleg ca asta e parte a directivei UE, mai exact atotbagaretei Comisii este interzicerea utilizarii resturilor alimentare şi/sau altor subproduse de origine animală. Or fi furajele concentrate mai bio? Ma rog, la fel cu asomarea, chiar nu cred ca are ANSVA capacitatea sa ia la rand toate gospodariile si sa-i prinda pe toti exact in momentul in care le dadeau laturi porcilor.
Eu si familia mea, suntem draguti