De un interes maxim la Festivalul medieval s-a bucurat turnirul cu lance balsa intitulat Golden Gryphon Tournament. Această competiție a adus la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România.
Turniruri cu lance din lemn de balsa presupun participarea unui număr mai mare de competitori și acest tip de lance specială, mai exclusivistă, proiectată să crape la impact.
Golden Gryphon Tournament este un turnir de curte. Limba oficială a fost limba franceză. Toți cavalerii au avut două meciuri, fiecare meci având trei şarje. La final, s-a adunat punctajul fiecărui cavaler din toate şarjele.
Turnirul de vineri, 5 iulie. Reprezentatul României a căzut de pe cal
Sub flamura cu leu şi cu arme a concurat Martin Tibensky, spadasin, actor şi istoric. Aspirant avocat, a intrat în arena de luptă şi Matei Andrejkovits. Sub flamura cu dragon a luptat Lukas Tomsik, cascador şi dublura lui Tom Cruise în „Misiune imposibilă”. Matus Juva a avut flamura cu ogar. Din Norvegia a sosit Ivar Mauritz Hansen, care practică turnirul din 2008. Din Mediaş, pentru prima dată la un astfel de turnir a concurat Radu Tătar. Nu a lipsit nici campionul mondial de anul trecut, francezul Michael Sadde.
Din păcare, calul destul de agitat l-a trântit la pământ pe reprezentantul nostru, Radu Tătar, acesta fiind nevoit să părăsească lupta.
Patru cavaleri s-au calificat în finală, dintre care trei au fost pe prima poziţie cu acelaşi număr de puncte, 14 fiecare: Matus Juva, Martin Tibensky, Lukas Tomsik. Cel de al patrulea calificat a fost campionul mondial Michael Sadde, cu 12 puncte. Ceilalţi patru finalişti se vor califica sâmbătă, dintre alţi şapte cavaleri.
Turnirul de sâmbătă, 6 iulie. Demonstrație cu lănci reale de 12 kg și armură cu o greutate de chiar și 45 kilograme
Sâmbătă a fost cea de-a doua zi de calificări pentru finala turnirului cu lance balsa. Alţi şapte cavaleri au intrat în arena de luptă pentru a se califica în finala de duminică.
Cei şapte cavaleri care s-au confruntat sâmbătă au fost: Mihai Cotei din Mediaş, care a participat pentru prima dată la un turnir internaţional, reprezentând Transilvania şi România, Dodo Kmeti, Adrian Meizel, slovacul Dušan Tandlanek, Matej Kmeti, cel mai tânăr dintre cavaleri, francezul Matis Delalande, care a fost înnobilat joi, aflat şi el la primul lui turnir internaţional şi canadianul Marc Hamel, seniorul turnirului, un cavaler experimentat cu o activitate de 15 ani şi multe turniruri la activ.
Ca şi în ziua precedentă, înfruntarea s-a lăsat şi cu căderi de pe cal, cum a fost cazul slovacului Dušan Tandlanek, dar care s-a ridicat teafăr şi şi-a continuat duelul.
Matis Delalande a avut onoarea să călărească în turnir calul campionului mondial, Michael Sadde.
Mihai Cotei a concurat împotriva lui Dodo Kmeti, meciul încheindu-se cu 5 la 7 pentru Dodo, şi apoi l-a întâlnit pe Matis Delalande, meci câştigat de român cu 9 la 7.
Mareşalul de arenă a anunţat la finalul meciurilor trei calificaţi, fiecare cu 14 puncte: Dodo Kmeti, Adrian Meizel, Matis Delalande și Mihai Cotei.
Bucurie maximă în tribune pentru intrarea în finală a lui Matei Cotei, al primul său turnir internaţional.
A urmat demonstraţia de lănci reale, după turnir. S-au confruntat Mark Hammel (56 ani) şi Matis Delalande (24 ani), tinereţea în duel cu experienţa.
Michael Sadde a explicat diferenţa între lancea mai uşoară balsa, care se rupe mai uşor, şi lancea mare, care care este din lemn tare, cântăreşte 12 kg şi are trei metri lungime. Nici tehnica nu este aceeaşi diferă şi armura, şi coifurile diferă, aşa zisele „cap de broască”, închise complet, nituite pe armură, pentru ca la o lovitură la cap, corpul să preia forţa loviturii. Armurile folosite sunt replici după armuri adevărate, expuse în muzee. Numai armura cântăreşte între 40 şi 45 de kilograme şi costă zeci de mii de euro, explică mareşalul de arenă. Dar scopul acestor turniruri, spune acesta, este ca publicul să descopere frumuseţea istoriei.
Turnirul de duminică, 7 iulie. Mihai Cotei, descalificat din finală
Turnirul ar fi trebuit să înceapă la ora 15:00, însă din cauza căldurii, a fost amânat pentru ora 17:00. Cei care veniseră la prima oră precizată au putut urmări doar trei șarje între Marc Hammel și norvegianul Ivar Mauritz Hansen, care venise pentru prima dată în România. Marc Hammel, seniorul turnirului cu o activitate de 15 ani, a participat duminică ultima dată la turnir cu lance. Acesta a spus că aici, în Oradea, a fost ultima șarjă, și că se retrage din activitate.
Fiecare meci a fost eliminatoriu. În sferturi au participat: Matus Juva, Martin Tibensky, Lukas Tomsik, Michael Sadde, Mihai Cotei, Dodo Kmeti, Adrian Meizel și Matis Delalande. Dintre aceștia au ajuns în semifinală: Dodo Kmeti, Mihai Cotei, Lukas Tomsik și Michael Sadde.
În finală s-au confruntat Mihai Cotei și Dodo Kmeti. Publicul a fost cel care l-a susținut cu tot sufletul pe reprezentatul României strigând numele acestuia.
Între șarje a fost un mic accident în care calul lui Mihai a împins gardul ce despărțea traseele participanților, însă în acest moment, adversarul era pe partea cealaltă a gardului. Calul lui Dodo Kmeti totuși a reușit să sară peste obstacole fără a provoca râni nimănui.
Mihai Cotei și Dodo Kmeti au fost cei care au avut punctaje la fel, însă la final, când tot publicul a fost cu inima în dinți, mareşalul a anunțat descalificarea românului din Mediaș. Conform regulamentului Golden Gryphon Tournament, nu se acceptă forțarea animalelor sau rănirea acestora. În confruntarea finală s-a constatat că Mihai a atins cu lancea calul adversarului. Chiar dacă nu a fost intenționat, aceasta a servit motivul descalificării din turnir. Câștigătorul a fost Dodo Kmeti, însă jumate din public îl aplaudau, pe când ceilalți își demonstrau nemulțumirea.
Vezi ce evenimente au mai avut loc în zilele Festivalului Medieval:
Program Festivalul Medieval din Oradea. Weekend plin de evenimente în Cetatea Oradea
Trimite articolul
XSA fie arestati toti
se v ede ca ia facut nasoale cu arma la omul roman transilvanean
ACOLO E CEVA FRANCEZ CREMENAL CARE A DISTRUS PE AL NOSTRU E UNU SADIAST IL CHEMA SADDE
-
Ce fumezi? Ciuperci?
Unul dintre ei a czut de pe cal aiurea fara sa-l arunce calul din sa, fiind un slab calaret.
Multumim aptor pentru circul din bani publici! Cand veti fi desfiintati?
-
Vai dar am crezut ca Oradea este un oras mort, unde nu ai nimic de facut, nu se intampla nimic, nu sunt evenimente, nimic etc. acum cand se organizeaza ceva este “circ din bani publici”?