30 de orădeni au răspuns invitaţiei asociaţiei „Cultura în Mişcare” de a participa la aniversarea lui Emanuil Gojdu, în Cetatea Oradea, acolo unde statuia restaurată aşteaptă să fie dusă pe noul amplasament şi redată astfel orădenilor.
Demersul are loc după ce organizatorii spun că toate liniile de dialog cu autorităţile locale, pe acest subiect, sunt închise. Universitarul Mihai Drecin, europarlamentarul Emilian Pavel, Nicolae Sălăjan, vicepreşedintele Vetrei Româneşti, consilierul local Liviu Sabău Popa s-au aflat printre cei care au marcat ziua lui Gojdu.
„Cultura în Mişcare”, prin liderul ei, Flavius Bunoiu, nu se află la primul eveniment de acest fel. Flavius Bunoiu a mai lansat o astfel de invitaţie pe vremea când statuia lui Gojdu era abandonată în ştrand. Atunci, peste noapte, statuia a dispărut şi a fost mutată în Cetate.
„S-au împlinit patru ani de când statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontată din zona centrală a oraşului. «Cultura în Mișcare» a urmărit de la bun început acest subiect, şi îl vom urmări în continuare. Nu dorim să ştirbim cu nimic însemnătatea şi importanţa altor personalităţi pe care autorităţile locale le consideră demne de admiraţia comunităţii locale, dar suntem de părere că şi Emanuil Gojdu trebuie să se bucure, în egală măsură, de acelaşi respect acordat acestora. Am încercat, în măsura posibilităţilor, să atragem atenţia asupra acestei situații.
Suntem astfel la a doua iniţiativă de a «serba» ziua lui Emanuil Gojdu după evenimentul de anul trecut, când am fost la Ştrandul Ioşia, locul de depozitare a statuii. Sperăm ca următoarea aniversare să o sărbătorim într-o zonă centrală a oraşului, aşa cum merită un simbol al comunităţii de talia lui Emanuil Gojdu. Ne bucurăm că statuia a fost relocată şi restaurată şi aşteptăm amplasarea ei într-o zonă uşor accesibilă orădenilor şi turiştilor… N-am cerut ca statuia să fie amplasată înapoi în Piața Unirii, deși credem, personal, fiecare dintre noi, că acolo ar fi fost locul potrivit, datorită amplasării casei în care s-a născut Emanuil Gojdu”, explică Flavius Bunoiu demersul Asociaţiei „Cultura în Mişcare”.
Participanţii speră că statuia va fi amplasată în vecinătatea prestigioasei unităţi de învăţământ care îi poartă numele. O rană deschisă va rămâne însă mereu: renunţarea la patrimoniul Fundației Gojdu, considerat drept cea mai mare pierdere patrimonială a României, după tezaurul de la Moscova.
Participanţii la aniversare au putut mânca o bucată de tort şi au depus câte un buchet de flori la bustul avocatului.
„Mulţumim Florăriei Florius pentru buchetele de flori donate cu această ocazie, la împlinirea a 217 ani de la nașterea avocatului Emanuil Gojdu, una dintre cele mai mari personalități ale culturii orădene”, a spus Flavius Bunoiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!