La împlinirea a exact 100 de ani de la deschiderea festivă a primului an școlar la Liceul ,,Emanuil Gojdu”, statuia patronului spiritual al acestuia a fost dezvelită. După patru ani de când a fost scoasă în Piața Unirii, statuia și-a găsit locul în Parcul 1 Decembrie.
La eveniment au luat parte actuali și foști elevi și profesori, simpli cetățeni și personalități locale.
Placheta cu numele lui Emanuil Gojdu a fost dezvelită de Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea, iar slujba de sfințire a fost oficiată de episcopul ortodox al Oradiei, PSS Sofronie Drincec.
Despre personalitatea și importanța lui Emanuil Gojdu a vorbit profesorul Dorel Tifor, fost elev, profesor și director al Colegiului.
,,Uitați-vă la statuie! Poate vi se pare că are o privire liniștită și senină. A plecat din centrul municipiului de unde privea spre casa natală, și s-a apropiat de locul care cred că i-a fost atât de drag. De fapt, tragedia din familie, fetița care i-a murit de mică, l-a făcut să iubească în mod deosebit tineretul și să își dăruiască averea pentru studiul acestor tineri de religie ortodoxă la școli străine. S-ar bucura văzând atâta mulțime în jurul acestei statui, s-ar bucura să vadă atâtea generații de gojdiști care mai de care mai bine pregătite și care au contribuit din ce în ce mai mult la dăinuirea acestei țări. Este unmare merit pe care-l au profesorii de astăzi, profesorii de ieri și de alatăieri în dăinuirea acestei școli, dar emblema și-a pus-o acest mecena asupra tuturor. A rosti numele școlii fără a-l pomeni pe Gojdu este aproape imposibil. De aceea, mă bucur că a revenit în locul acesta de unde poate privi zi de zi cum pe porțile școlii ies și intră noi și noi generații”, a spus în cuvântarea sa, profesorul Dorel Tifor. Acesta a fost secondat de primarul Ilie Bolojan fost absolvent al Colegiului Național “Emanuil Gojdu”.
Acesta a mulțumit tuturor celor care au contribuit la reabilitarea statuii, dar și foștilor gojdiști care au venit din alte țări pentru a lua parte la centenarul prestigiosului colegiu orădean.
Din anii ’70
Edilul-șef a arătat că statuia, operă a sculptorului Mircea Ștefănescu, a fost dezafectată în anul 2015, în contextul în care Piața Unirii a fost reabilitată și transformată în stradă pietonală.
,,Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primar și de fost gojdist la reamplasarea acestei statui. Statuia a fost gândită de artiștii și oamenii de decizie din anii ’70. Abia după 10 ani (cu un an înainte de Revoluție) a fost amplasată în fața fostului magazin Avicola în Piața Victoriei (Piața Unirii de astăzi) din Oradea. Din 2015 statuia a intrat în custodia Muzeului Orașului Oradea. Astăzi o vedem aici, reamplasată într-unul dintre cele trei amplasamente care au fost gândite în anii ’70 pentru statuie (acesta fiind al doilea, iar celălalt, la intrarea profesorilor, pe malul Crișului Repede, în colțul Colegiului Gojdu)”, a menționat primarul.
Acesta a precizat că dezvelirea s-a făcut în ziua de 5 octombrie, în contextul în care acum 100 de ani începea anul școlar în primul liceu românesc din Oradea.
,,Așa cum știți, în iunie 1919 Consiliul Dirigent al Transilvaniei a luat câteva decizii pe linii de învățământ. Una dintre ele fiind și înființarea Liceului Emanuil Gojdu, liceu de limbă română în Oradea.
Înscrierile au început în 1 septembrie și, exact acum exact 100 de ani, a fost festivitatea de debut a anului școlar. Cu mult mai puțini profesori și elevi, dar a fost o piatră de temelie a învățământului românesc la Oradea. Din umbra acestor 100 de ani, din zidurile de la Gojdu ne urmăresc 100 de ani de istorie, generații de absolvenți (peste 20.000 de oameni au absolvit acest liceu), profesorii care au format caractere. Și cred că era o formă de respect pe care Oradea trebuia să o aducă acestor oameni.
Vreau să mulțumesc profesorilor de la CN Gojdu pentru tot ce au făcut în acești ani, generației de profesori de astăzi pentru că țin standardele acestei importante unități de învățământ în orașul nostrum”, a spus primarul.
Vizibil emoționat, primarul Ilie Bolojan a anunțat că, în ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Local, va propune ca profesorului Dorel Tifor să-i fie decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea.
,,Este o formă de respect pentru cariera dânsului, pentru cei câțiva zeci de ani de școală predați la Gojdu și pentru toți profesorii care ne-au format”, a spus Bolojan.
După discursurile festive, a urmat momentul depunerii de coroane. Printre cei care au depus coroane s-au numărat și câțiva absolvenți ai Liceului Gojdu (promoția 1953). Fiecare dintre aceștia a purtat bască (parte din uniforma școlară a generației lor) cu inscripția ,,L.E.G.” (Liceul Emanuil Gojdu).
În același context a fost dezvelită și o placă comemorativă, amplasată pe fațada Colegiului și care marchează centenarul unității de învățământ.
Trimite articolul
X“Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primar și de fost gojdist la reamplasarea acestei statui.”
Si de onorat ce esti nu ti-au trebuit decat vreo 4 ani din 2015 pana azi pentru a gasi un loc statuii lui Gojdu, dupa ce ai ejectat-o din centrul orasului. Rusine
PS: asa cum am prezis intr-un alt comentariu saptamana trecuta eram sigur ca vei varsa din nou celebrele tale lacrimi de crocodil, “pentru impresia artistica”, doar e campanie. Nu m-am inselat!
Daca ai avea putin respekt pt persoana comemorata ai face o pauza cu criticile Lolz
Emoţional o ducem bine, nu mai conteazã un pic de rouã.
Gândiţi-vã puţin la caste, realitãţile lor fapte, toate şcolile au clipe mântuite în elevi cã nu e rasã de vise garantatã în culise, înalte titluri sã nu crezi.