Echipa de comunicatori a campaniei „Europa, casa noastră” s-a întâlnit ieri cu liceenii de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. „Europa, casa noastră” este o campanie de informare şi comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Campania se află la cea de-a V-a ediţie şi este menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar.
Identificaţi probleme!
Scopul campaniei este acela de a informa elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri, implicarea în proiecte comunitare). Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România. Elevii participanţi trebuie să fie coordonaţi de învăţători sau profesori. Conform Claudiei Oprescu, account manager Chelgate, campania se va derula pe parcursul întregului an, sub egida Anului European al dezvoltării şi conţine două seturi de activităţi: „vizite şi dezbateri în şcoli” şi concursul de proiecte „Lider european”. În cadrul primului set de activităţi, adică cel de vizite şi dezbateri în şcoli, participanţii se pot întâlni cu personalităţi publice sau cu cetăţeni obişnuiţi cu care să intre în dialog. Într-un mod fericit, doamna profesoară Livia Mircea, consilier educativ a reuşit să faciliteze liceenilor întâlniri cu personalităţi care au absolvit chiar la reputata unitate de învăţământ. Este cazul dr. Elena Sferlea care lucrează actualmente la Consiliul Judeţean Bihor, în cadrul Direcţiei Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu Finanţare Externă. Dr. Elena Sferlea a mărturisit că a absolvit la secţia bilingv engleză-franceză, fapt ce i-a fost de mare folos de-a lungul carierei în obţinerea unor burse de studii la Paris, respectiv în bursa pentru doctorat. Aceasta le-a explicat gojdiştilor care este diferenţa dintre Consiliul Judeţean şi Prefectură, dintre servicii deconcentrate şi descentralizate, deoarece în aceste zone se fac mari confuzii în rândul cetăţenilor în ceea ce priveşte atribuţiile acestor instituţii. Dr. Elena Sferlea i-a invitat pe liceeni să participe la o şedinţă de Consiliu Judeţean şi chiar să aibă curaj să iniţieze posibile proiecte de hotărâri. La rândul lui, un alt invitat şi absolvent al CN „Emanuil Gojdu”, Răzvan Puia, consilier parlamentar în Cabinetul Europarlamentar Emilian Pavel a ţinut să-i convingă pe elevi că cel mai bun proiect pentru România este proiectul european.
Claudia Oprescu le-a vorbit elevilor despre importanţa limbajului non-verbal în comunicare, exemplificând cu ajutorul lui Bogdan, un gojdist care s-a oferit voluntar să ţină un scurt speach despre sport. În partea a doua, liceenii au primit informaţii despre concursul „Lider european” care oferă liceenilor posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs de proiecte care va avea loc în două etape: una locală şi apoi cea naţională. Gojdiştii au fost invitaţi să identifice o problemă în comunitate, pe care să o rezolve cu ajutorul unui proiect. Echipele care fac cele mai reuşite opt proiecte se vor califica în etapa finală când vor merge la Bucureşti şi vor prezenta proiectele în faţa unui juriu. Premiul este 2000 de euro, iar profesorii coordonatori ai echipelor finaliste vor primi câte o excursie la Bruuxelles la Comisia Europeană. „Sper să vă întâlnesc pe cât mai mulţi în finală la Bucureşti”, a precizat Claudia Oprescu. O întâlnire similară a avut account manager-ul Chelgate cu elevii de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!