Proiectul „Bike Friendly Youngsters” e derulat de Liceo Classico Psicopedagogico „G. Cesare” din Rimini (Italia), Liceum Ogolnokstalcace im „Emilia Scyanieckiej” din Lodz (Polonia), „Anadolu Oretmen” Lisesi din Koycegiz (Turcia) şi CN „Emanuil Gojdu” Oradea.
Elevii din cele patru ţări, sub îndrumarea profesorilor lor coordonatori, sunt ajutaţi să descopere beneficiile bicicletei, atât ca şi mijloc de transport dar şi ca mod de viaţă.
Mesajul dascălilor
Iată mesajul colectivului coordonator al proiectului:
„În prima fază a proiectului, elevii noştri s-au familiarizat cu calendarul proiectului, s-au cunoscut şi au început să socializeze cu elevii şcolilor partenere. Apoi au participat la concursul internaţional de logo-uri votate pe pagina de Facebook a proiectului. Provocarea a venit în a doua etapă, când am distribuit şi interpretat chestionarele concepute de partenerii italieni. Atunci am indentificat o sumedenie de probleme legate de realizarea obiectivului de bază al proiectului, fiindcă pentru majoritatea elevilor gojdişti bicicleta este un obiect de recreaţie folosit doar ocazional. Deşi majoritatea elevilor noştri ştiu să meargă pe bicicletă şi, mai mult, au acasă un astfel de mijloc de locomoţie, ei nu înţeleg şi, în consecinţă, nu folosesc potenţialul acestei minunate invenţii pe două roţi. Această realitate ne-a dat de gândit aşa că am decis că singurul mijloc prin care noi vom putea să ne încurajăm elevii să devină biciclişti de zi cu zi este să-i convingem că pedalatul e eficient, silenţios, distractiv, nepoluant, amuzant, ne menţine în formă şi lista poate continua. Cum facem asta? Pedalăm în fiecare duminică alături de elevii noştri pe pistele din oraş şi gustăm împreună din realităţile vieţii de biciclist. Dar pistele sunt înţesate cu pietoni, unii binevoitori şi conştienţi că-ţi stau în cale, alţii cu vocabular colorat sau chiar cu vorbe tăioase la adresa «duşmanilor pe două roţi». Respirăm aer curat în timp ce ne luptăm cu ţânţarii, povestim dar rămânem conştienţi de trafic. Cu cât scoatem mai mult bicicleta din garaj cu atât învăţăm mai mult despre jungla urbană în care trăim. E evident că avem multe de învăţat, dar suntem pe drumul bun sau, poate, pe pista potrivită. De aceea proiectul nostru este mai mult decât o activitate ce o bifăm la final de an. E o oportunitate pentru noi toţi, elevi şi profesori, să învăţăm să avem mai multă consideraţie pentru lucrurile care ne înconjoară.
E destul de evident că misiunea cea mai grea, necesitând răbdare şi cooperare – nu doar internaţională ci mai ales locală – între cetăţeni, autorităţi şi mass-media, între oameni de fapt. E bine să începem cu începutul, să încercăm să facem lucrurile puţin diferit la noi acasă, să contribuim la schimbare, nu doar să ne plângem că ea nu există şi abia după ce încercăm să avem dreptul să criticăm alte modele!” (profesoarele Anca Mile, Camelia Porumb şi Raluca Mica).
Miercurea trecută, de Ziua Bicicletei, aproape 200 de gojdişti, încadraţi de membri ai asociaţiei ProBikers, de profesori şi de poliţişti rutieri, au pedalat pe bdul Dacia şi înapoi pe Magheru până la Colegiu pentru a promova ciclismul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!