În ultimele zile ale anului, unul dintre cele mai căutate alimente este peștele, alături de curcan și de fructe. La magazinele de profil s-au format cozi ca pe vremea lui Ceaușescu, orădenii așteptând uneori zeci de minute pentru a se aproviziona cu pește proaspăt. Astfel, kilogramul de fitofag se vinde cu 10 lei, iar cel de caras cu 12 lei. Cel mai căutat pește este crapul, care costă în jur de de 18 lei/kilogramul. Amurul se vinde cu 19 lei/kilogramul, iar somnul cu 20 de lei/kg. Amatorii de păstrăv vor scoate din portofel 25 de lei pentru un kilogram. Unele pescării oferă și pești mai deosebiți, cu care nu te întâlnești în fiecare zi. Este vorba despre sturioni, familie de pești apreciați pentru carnea lor și icrele negre, din care fac parte cega, morunul, nisetrul și păstruga. Sturionii costă 58 de lei/kg.
Amintiri din „Epoca de aur”
Înainte de Revoluție era un slogan la modă: „Nici o masă fără peşte”. Cei mai în vârstă ne aducem aminte că în acele vremuri carnea de peşte era singura carne care se mai găsea în magazine. Se mai găseau și „adidași”, cum li se spunea la picioarele de porc. Restul porcului mergea la export. În „Epoca de aur” circula un banc: „Învățătoarea i-a cerut lui Bulă să deseneze un porc. Acesta a desenat un cap și patru picioare. Învățătoarea i-a dat nota 4 și Bulă s-a supărat. Păi nu ați spus să desenez un porc pentru export, i-a replicat Bulă învățătoarei!”.
Tradiţii şi obiceiuri
Conform tradiţiei, cine consumă peşte în noaptea dintre ani va trece printre greutăţile anului care vine ca peştele prin apă, iar solzii peştelui simbolizează bani. În unele zone se pune câte un solz de peşte sub farfuria cu mâncare, acesta fiind aducător de bani.
În nici un caz în noaptea de Anul Nou nu trebuie consumată carne de pasăre scurmătoare. Cei care vor consuma astfel de carne vor risipi tot ce adună în anul nou. Singura pasăre acceptată este curcanul.
Se spune că, carnea de curcan este mai sănătoasă şi nu pierde prin sacrificare sodiul, potasiul sau magneziul din fibre.
La mare căutare în această perioadă a anului sunt şi fructele, mai ales merele și strugurii.
Vâscul nu trebuie să lipsească, de asemenea, din casă în noapte dintre ani. În mitologie, vâscul are este o plantă încărcată de magie, simbol al curăţeniei spirituale, al libertăţii şi armoniei. Vâscul este un semn de bun augur al dragostei, apărător şi protector al casei şi al familiei. Pieţele orădene au fost ocupate încă înainte de Crăciun cu vânzători de vâsc. Legătura de vâsc se vinde cu preţuri cuprinse între 2 şi 5 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!