Câteva zeci de antreprenori şi oameni de afaceri au încercat să afle care sunt soluţiile ce îi pot ajuta să îşi dezvolte afacerile. Conferinţa „Soluţii actuale pentru afaceri” a fost organizată miercuri, 9 noiembrie, în Cetatea Oradea, de către Afaceri.ro în colaborare cu Business Point. Întâlnirea, la care au participat speakeri recunoscuţi, a fost moderată de Adina Todea, co-fondator Business Point.
De la pesimism…
Unul dintre conferenţiari a fost Dacian Palladi, City Managerul Oradiei, care a vorbit, în stilu-i caracteristic, cu o anumită înclinaţie spre pesimism. „Trăim într-o comunitate care în ultimul an şi jumătate arată bine. Dăm tare bine în afară. Mulţi se declară miraţi, plăcut uimiţi de ceea ce se întâmplă în Oradea. Întrebarea este dacă e suficient ca să o ducem mai bine? Până acum nu! În Oradea este frumos să-ţi creşti copiii şi să-ţi duci bătrâneţele, dacă ai bani. Dar nu prea poţi să faci bani”, a precizat Dacian Pallady, unul dintre spekerii evenimentului.
Acesta a subliniat că pierdem resursă umană, care pleacă spre Cluj, spre Timişoara sau afară, în căutarea unor venituri mai bune. Palladi a încercat să ofere şi câteva soluţii. „Nu ne putem opri. Trebuie să fim surprinzători. Asta înseamnă să ai capacitatea să trezeşti curiozitatea oamenilor pentru a cheltui bani la tine. Dar pentru asta trebuie să fii curajos şi să-ţi asumi o doză de risc”, conchide administratorul oraşului.
… la optimism
Conferinţa a fost adusă într-o notă mai optimistă de către Sebastian Văduva, antreprenor româno-american, manager Griffiths School of Management an IT. Din cuvântarea acestuia nu puteau să lipsească alegerile din America. „Nu prea contează cine a câştigat în America. Sunt forţe mult mai puternice decât cele politice”, a afirmat Sebastian Văduva. Acesta a precizat că trendul pe care îl reprezintă câştigarea alegerilor de către Donald Trump este unul anti-imigraţie, anti-tehnologie. Cei care au votat Donald Trump au votat, de fapt, împotriva globalizării secolului XXI.
Acesta a vorbit apoi despre lucrurile pe care un antreprenor trebuie să le monitorizeze. „Ceea ce determină lumea în care trăim nu este politicul, este tehnologia”, a explicat româno-americanul. Problema României numărul unu este că nu avem piaţă de desfacere, dar avem avantajul diasporei şi al Europei. Sebastian Văduva a dat exemplul lui Henry Ford. „A combinat tehnologia cu forţa de muncă şomeră şi a crescut salariile, ceea ce a reprezentat o revoluţie în America”, a subliniat antreprenorul. Prin creşterea salariilor, i-a transformat în consumatori.
Specialistul le-a dat celor prezenţi un sfat: „Nu cumva să vă permiteţi să spuneţi că nu înţelegeți internetul. Nu acceptaţi să spuneţi că internetul este o chestie de joacă pentru copii”. Pe de altă parte, Sebastian Văduva a precizat că cei care nu oferă servicii şi produse la standarde europene merită să îşi închidă afacerea. Despre fondurile europene a vorbit Dana Ghineţ, iar despre auditul financiar, Ioan Minda. Bogdan Băbălău Maghiar a cuvântat despre crearea şi gestionarea eficientă a recomandărilor şi cum îi ajută acestea pe antreprenori în afaceri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!