În cazul în care glaucomul nu este depistat la timp și tratat corespunzător, poate duce la pierderea treptată a vederii, care din păcate este ireversibilă.
Glaucomul poate să fie ereditar și poate să nu apară decât la vârste mai înaintate.
Majoritatea persoanelor cu glaucom nu au simptome sau dureri precoce. Dacă aveți peste 40 de ani și aveți antecedente în familie cu glaucom sau aveți probleme de sănătate cum ar fi diabet zaharat, trebuie să faceți o examinare completă la un medic oftalmolog la fiecare 1 an.
Cauzele glaucomului
În mod normal lichidul, denumit umoare apoasă, se scurge printr-un canalicul. Dacă acest canal este blocat, lichidul se acumulează provoacând glaucomul. Motivele blocajului pot fii diverse.
Cauzele mai puțin frecvente includ traumă oculară sau arsuri chimice ale ochiului, infecții severe ale ochilor, afecțiuni inflamatorii sau tromboze vasculare.
Glaucomul de obicei afectează ambii ochi, dar poate fi mai gravă la unul din ochi.
Există forme de glaucom prezente de la naștere (congenitale), forme de glaucom cu debut la vârsta copilăriei (juvenile) şi forme de glaucom care afectează populația adultă.
Simptomele glaucomului
In majoritatea cazurilor glaucomul nu are simptome primul semn fiind pierderea vederii periferice sau laterale, de multe ori acest lucru trece neobservat pana cand boala se agravează.
- Ocazional se poate manifesta prin dureri oculare bruște din cauza cresterii presiuni oculare , aceste crize pot fi insoțite și de dureri de cap și vedere încețoșată.
- Ochi roșii.
- Cîmpul vizual se îngustează.
- Vedere slabită.
Persoanele predispuse la glaucom sunt:
- persoanele cu diabet zaharat
- persoanele care au suferit traume la ochi
- cele mai afectate persoane de glaucom sunt persoanele de peste 40 de ani, dar în unele cazuri se manifestă și la adolescenți și chiar la copii
- consum prelungit de medicamente (ex. steroizi)
- traumatisme, leziuni sau răniri ale ochiului
- se poate transmite și ereditar
Pentru ca glaucomul să fie detectat la timp, este necesar să faceți o examinare anuală la medicul oftalmolog.
Tipuri de glaucom
Există două tipuri principale de glaucom: primar cu unghi deschis și primar cu unghi închis.
Tratamentul pacienților cu glaucom.
Tratamentul glaucomului poate fi administrat prin picături oftalmice, pastile, chirurgie cu laser, chirurgie tradițională sau endoscopie oculară. Scopul oricărui tratament este de a preveni pierderea suplimentară a vederii, deoarece pierderea acuității vizuale care deja a apărut din cauza glaucomului este ireversibilă. Vestea bună este că glaucomul poate fi gestionat dacă este detectat devreme și tratat cu tratament medical și / sau chirurgical, astfel încât majoritatea persoanelor cu glaucom nu își vor pierde vederea.
Singura modalitate de a evita glaucomul este controlul oftalmologic periodic pentru a depista și trata din timp această afecțiune. Chiar și așa, prin tratament, glaucomul nu dispare, dar poate fi ținut sub control, astfel încât să nu afecteze viața zilnică.
Administrarea regulată a medicamentelor, așa cum este prescris, este esențială pentru prevenirea leziunilor care amenință vederea. De aceea este important să discutați despre reacțiile adverse cu medicul dumneavoastră. Deși fiecare medicament are unele efecte secundare potențiale, este important de reținut că mulți pacienți nu experimentează deloc efecte secundare. Dumneavoastră împreună cu medicul trebuie să lucrați ca o echipă în lupta împotriva glaucomului. Medicul dvs. are multe opțiuni.
CENTRUL MEDICAL OFTALMOLOGIC
VITREUM ORADEA
P-ta Independentei nr. 47
Telefon: 0771 105 883
OPTICA VITREUM
B-dul Dacia, nr.70
Telefon: 0770 400 590
Citiți principiile noastre de moderare aici!