„Give peace a chance” a devenit de mulţi ani un punct de referinţă pe lista evenimentelor de vară ale anului, și nu pentru că Fundația Rock Filarmonica Oradea ar fi sprijinită financiar pentru a-l putea organiza de fiecare dată, recunoscându-se că acest eveniment a devenit de multă vreme unul de tradiție și poate singurul care comemorează an de an victimele tragediei atomice de la Hiroshima. Ci pentru că Florian Chelu Madeva împreună cu Alexandrina Chelu-Schorr şi Iuliana Băican Chelu se încăpățânează să nu lase garda jos şi să ducă mai departe, an de an, acest concert, alături de artiştii dedicaţi care îi susţin.
[eadvert]
„Cum s-a ajuns la a 29-a ediţie, cu atâtea cuțite în spate, oare?”, se întreabă retoric Alexandrina, şi tot ea răspunde cu vorbele lui Constantin Noica: „Omul este o încăpățânare, o idee”.
Acest concert comemorativ a pornit în 1995 la ideea unui prieten al lui Florian Chelu, atunci când se împlineau 50 de ani de la atacul asupra Hiroshimei. De atunci, în jurul Rock Filarmonicii Oradea s-a format un nucleu de artişti pe care orădenii îi apaludă an de an la concertele „Give peace a chance”, lor alăturându-se de-a lungul vremii şi alţi artişti mânaţi de entuziasmul organizatorilor şi de ideea acestui eveniment.
Duminică, 6 august, au urcat pe scenă: Marian Filip Band (Anisia, Marian Filip, Voicu Tăutu, Șerban Filip, Florian Bacoș, Jozsi Trendler), Studio M (Simai Mihaela, Adrian Pașcalău, Dan „Bebe” Beșe, Doble Cornel), Malec Esther & Ana Rotar, Lăcrimioara Deac & Tasi, Raul Bochiș, Alexandrina Chelu-Schorr, Iuliana Băican Chelu, Călin Pop (Celelalte Cuvinte) & Raul Silaghi, Florian Chelu Madeva. Pe bean bag-uri, pe bănci sau în picioare, zeci de spectatori s-au bucurat de muzică, de atmosfera caldă, de piesele pe care le ştiau sau le-au ascultat acum pentru prima dată. Unii au fost fidelizaţi de mult, alţii, mai tineri, abia acum au descoperit familia de artişti orădeni.
Ca de fiecare dată, concertul comemorativ s-a încheiat cu piesa „Give peace a chance”, scrisă de John Lennon, moment în care toţi artiştii serii sunt pe scenă cerând într-un glas o şansă păcii. Acum, mai mult ca oricând.
Anul acesta concertul s-a desfăşurat sub umbrela proiectului cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu găzduit şi organizat de Muzeul Ţării Crişurilor. Anul viitor va fi ediţia cu numărul 30. Poate ediţia aniversară va avea mai mult noroc şi mai multă deschidere pentru sprijin în organizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!