Concertul comemorativ „Give peace a chance”, chiar dacă a ajuns la ediţia cu numărul 27, e la fel de viu şi aduce aceeaşi bucurie celor care vin să îi vadă şi să îi asculte pe artiştii bihoreni. În acest an, concertul s-a întors în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, inaugurând cu această ocazie noul Amfiteatru.
Evenimentul organizat de Rock Filarmonica, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, a început vineri seara, la ora 19, cu o piesă pe versurile lui Iosif Vulcan interpretată de Florian Chelu, care a dat apoi cuvântul directorului Muzeului Ţării Crişurilor care le-a fost alături de la prima ediţie a concertului comemorativ, Aurel Chiriac.
[eadvert]
„Recunosc că sunt emoţionat pentru că asistăm la inaugurarea unui spaţiu cultural – Amfiteatrul Muzeului Ţării Crişurilor, pe care, după ce am plecat de la Palatul Baroc, am dorit a fi construit în noua locaţie. Aş dori să vă spun că cei 27 de ani de care pomenea Florian Chelu, prietenul meu, înseamnă mult, fără îndoială. Dar înseamnă mai cu seamă faptul că noi am rezistat în timp, în ciuda piedicilor care au fost, în ciuda unor răutăţi care s-au construit şi în jurul acestui concert dedicat Hiroshimei, chit că mesajul este unul nobil, după cum ştim cu toţii. Vreau să adaug un singur lucru: sunt fericit că inaugurăm acest amfiteatru, şi sunt fericit că există un viitor pentru acest amfiteatru, nu numai prin concertul Hiroshima, ci şi prin alte evenimente care se vor anunţa în curând. Iată un loc în care se coagulează valorile şi pentru mine acest lucru este foarte important”, a încheiat Aurel Chiriac.
Cea de a 27-a ediţie a concertului comemorativ Give Peace a Chance.-> https://bit.ly/3lBuWYV
Posted by Bihor Online – Bihon.ro on Friday, August 6, 2021
A pornit în 1995…
Prima piesă interpretată de Florian Chelu aparţine unui disc intitulat „Cel mire încântător”, singura lucrare discografică dedicată lui Iosif Vulcan. „De-a lungul anilor am dezvoltat ideea de sonet muzical şi am realizat sistemul tipologic al colindei româneşti. Voi încerca din aceste entităţi culturale să vă prezint câte un exemplar”. Pe scenă i s-a alăturat Alexandrina Chelu care a amintit că acest concert comemorativ a pornit în 1995 la ideea unui prieten al tatălui ei, când se împlineau 50 de ani de la atacul asupra Hiroshimei. „Ţinând cont de nenorocirile care s-au năpustit asupra planetei noastre în ultimul timp şi pandemia din ultimii doi ani, sperăm ca de pe această scenă să avem parte de vibraţii pozitive către întregul Univers”.
Alexandrina Chelu a dezvăluit noul proiect la care lucrează alături de tatăl şi mama sa, „Sonetul evreiesc”, din care a ales să interpreteze o piesă nouă pe care nu au mai cântat-o în Oradea, pe versurile lui Horia Gane, „Labirint”. Prezenţa lor muzicală din acea seară s-a încheiat cu un cântec de cătănie, la care au invitat-o alături şi pe Iuliana Băican Chelu.
Alexandrina Chelu a fost mai departe amfitrionul concertului comemorativ, mulţumind în mod special Consiliului Judeţean Bihor care a ales să finanţeze în acest an proiectul „Give peace a chance”. L-a invitat apoi pe scenă pe actorul Emil Sauciuc, „prietenul de o viaţă”, care a recitat mai întâi frumoasa poezie „Dacă” a lui Rudyard Kipling, cântând apoi versurile lui Bob Dylan.
I-au urmat Marian Filip şi Anisia cu o piesă pe versurile lui Mihai Eminescu şi un cover Queen.
Pe Sergiu Nica, Alexandrina l-a prezentat ca fiind un om plin de rafinament, o voce caldă, care cântă piese deosebite, cu mesaj. De această dată a interpretat piesa Narcisei Suciu, „Câmpuri aurii”, şi „Un om mai bun”, piesa trupei Proconsul.
Revenit pe scenă în proiectul familiei Chelu, fratele geamăn al lui Florian, Lucian Chelu, cunoscut de toată lumea ca fiind „Cântăreţul de la Pod”, a cânta piesa „Blowing în the wind” a lui Bob Dylan. I-au urmat pe scenă, pentru a doua oară la „Give peace a chance” în această formulă, Lăcrimioara Deac şi fiica sa, Anastasia, care au emoţionat cu piesa „Epilog” a trupei Vama.
Au umplut scena de armonii şi sunete vibrante de chitară Călin Pop (Celelalte Cuvinte) şi Raul Silaghi, tandemul de artişti intitulat „Romantici pasageri”, la fel ca şi titlul piesei compuse de Raul Silaghi, cu care şi-au început mini recitalul. Au continuat cu prima lor piesă compusă în urmă cu cinci ani, „Te privesc”, după care au dedicat memoriei lui Florian Pitiş piesa formaţiei Celelalte Cuvinte, „Iarbă prin păr”.
Ridge, la debut
Ultimii din lista artiştilor invitaţi au fost membrii proaspăt înfiinţatei formaţii Ridge, pe care Alexandrina Chelu i-a văzut pe internet şi i-a remarcat pentru că băieţii „cântau rock, şi cântau foarte bine”. Şi-a dorit să îi aibă în programul concertului comemorativ, iar cei cinci – Vlad Sfîrlea, Andrei Șandor, Andrei Chereji, Alex Marcon și Ovidiu Țărău – au onorat cu entuziasm invitaţia. Au sunat foarte bine şi au fost o surpriză plăcută, mai ales că cei cinci cântă împreună abia de o lună sub titulatura Ridge. Au început cu piesa „Enter Sandman” de la Metallica, au continuat cu „Learn to Fly” de la Foo Fighters, au încheiat cu prima lor piesă proprie, „Nucleu”, solistul trupei mulţumind la final pentru oportunitatea de a avea un asemena concert de debut în cadrul „Give peace a chance”.
Cea de a 27 ediţie a concertului comemorativ s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu piesa „Give peace a chance”, scrisă de John Lennon, la care toţi artiştii serii se urcă pe scenă cerând într-un glas o şansă păcii.
Trimite articolul
XBravo Ridge! Bine V.
Cantece populare:
“Give Covid a chance”, “Sonata vaccinului”, “Arafhutut si gasca vaccinata”
-
Gicã-contra dau în liliac-manie.
O victorie culturalã este victoria unmanitãţii.
Sa imi fie cu iertare, dar foarte slab program.
Nu se compara cu editiile din anii ’90 si inceputul anilor 2000 care aveau loc in amfiteatrul fostului sediu al Muzeului Tarii Crisurilor. Erau explozive spectacolele alea cu artisti ca David Bryan, Noris, Marius Pop, Rockfilarmonica, etc.
Ridge? Wtf is Ridge? Baiatul ala a avut tare mult curaj sa se urce pe scena, avand in vedere ca nu a nimerit nicio nota si ca a falsat la greu. Adica, inteleg entuziasmul si hobby-ul, dar acasa, unde ai audienta prietenii care se prefac stanjeniti ca ai vocea lui Hetfield si nu iti zic nimic negativ. Pot intelege timiditatea primului concert, dar cu toata dragostea, asa zisul solist nu are voce. Da’ deloc. Parerea mea.
Ce sa mai zic de mademoiselle Chelu? Sonetul si interpretarea patetica m-au facut sa imi rusine de (ne)rusinea ei.
Tot mai slab e formatul Give Peace a Chance si ce pacat…
daca chelu mai primeste vreun ban de la consiliu sau primarie io le fac plangere penala. Oamenii astia, sa le zicem generic “oameni” distrug timpanele oradenilor. Nici da parastas nu sunteti buni ma ..Megalomani da nu melomani! hai sictir!
Nu prea arata a “amfiteatru”…..
Lamentabil!!!
Nu am fost la concert dar am ascultat aici postarea melodiei “Give Peace a Chance”
E sinistru, nu am cuvinte!..
Mai frumos cantau cei din tribuna.
Iar sa multumesti intr-un mod lingusitor Consiliului Judetean in timpul piesei pe care o interpretezi atat de penibil, citind cele cateva versuri de pe o foaie LA A 27-A EDITIE !…
Scuzati-ma dar e deja patetic.