Concertul comemorativ „Give peace a chance”, ediţia aniversară cu numărul 25, a coincis cu sărbătoarea creştinească Schimbarea la Faţă. Şi aşa cum a spus şi Alexandrina Chelu, amfitrioana evenimentului care a avut loc ieri, în curtea Muzeului Țării Crișurilor, „sperăm să schimbăm şi noi lumea la faţă în bine, în fiecare zi.”
Concertul din acest an a amintit că au trecut 74 de ani de la tragedia atomică de la Hiroshima. Probabil singurul concert comemorativ din lume şi cel mai longeviv concert din Oradea a adus, ca în fiecare an, în faţa publicului, artişti orădeni care se alătură cu drag şi deschidere acestui demers cultural. „Mulţumim artiştilor, fiindcă fără dăruirea lor, acest concert nu ar mai avea loc şi ne bucurăm că încă mai există oameni cu suflet”, a spus Alexandrina Chelu. Pe ecranul mare au început să se deruleze imagini din concertele celor 25 de ediţii.
Primul care a urcat pe scenă a fost cvintetul Intermezzo, format din: Florin Avram, George Rada, Maria Trendler Etelka, Valer-Ioan Mînecan, Török Apollonia. Alături de Florian Chelu Madeva au deschis concertul cu un poem de Avram Steuerman-Rodion, poet român evreu din Iaşi, care a scris 139 de poezii pe front, în Primul Război Mondial.
Spectacol de ţinută
Iniţiatorul şi sufletul concertului comemorativ, Florian Chelu Madeva, l-a invitat apoi pe scenă pe Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, cel care i-a fost alături la cele 25 de ediţii ale evenimentului.
„Comemorăm ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi cred că trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce înseamnă ideea de a comemora, ideea de a respecta pe cei care au murit, şi în acelaşi timp ideea de a nega orice intervenţie militară, oriunde ar fi în lume.
Aş mai spune că Florian Chelu – şi pe el trebuie să îl scoatem în evidenţă în mod special – este un încăpăţânat care gândeşte întotdeauna pozitiv, vrea să facă lucruri pentru comunitate prin care să nu se uite pe de o parte ce s-a întâmplat la Hiroshima, pe de altă parte să nu se uite mari oameni ai literaturii române şi nu numai, pentru că ştiţi că el este unul dintre cei care pune pe note poezii de-ale lui Eminescu, sonete.
Este un om pe care cred că nu îl apreciem în măsura în care trebuie să îl apreciem pentru munca sa. Dincolo de toate acestea, mă bucur că suntem părtaşi la acest eveniment, suntem unul dintre organizatori şi vă pot asigura că acest concert va exista dincolo de noi penrtru că, până la urmă, este un concert care încearcă să ne facă să nu uităm ororile războiului. Suntem impresionaţi de prezenţa dumneavoastră la acest concert. Este o seară frumoasă, şi un spectacol de ţinută. Vă mai aşteptăm şi la concertele din anii viitori”, a încheiat Aurel Chiriac.
Alături de Intermezzo a urcat pe scenă şi Călin Pop, solistul formaţiei Celelate Cuvinte, care a interpretat piesa proprie „Pastel” pe versurile poetului orădean Ion Davideanu. I-a urmat Liliana Budău Ioniţă cu piesa „Calul” pe versurile poetului orădean Alexandru Andriţoiu. A impresionat audienţa cu sensibilitatea compoziţiei sale Sergiu Nica. Mihaela Simai Melaz l-a avut alături de ea pe scenă pe Kosmas Mylon, un tânăr profesor grec de la AB Music Academy din Londra şi a oferit audienţei compoziţia proprie „Dacă vrei”.
Profesoara Şcolii Populare de Artă, Lăcrimioara Deac, a cântat alături de doi elevi ai săi, Andreea Sava şi Bogdan Ciora, iar actorul Emil Sauciuc ne-a bucurat sufletele amintindu-ne la chitară şi muzicuţă piesa Blowing In The Wind a lui Bob Dylan.
Şi noi, şi vechi
Au ţinut foarte mult să fie încluşi pentru prima oară în acest concert comemorativ membrii noii formaţii orădene Mustang, cărora li s-a alăturat profesoara de canto Meda Horjan. După un moment muzical al familiei Chelu (Iuliana Băican Chelu, Alexandrina Chelu, Florian Chelu Madeva) a revenit pe scenă Călin Pop, alături de colegul său din proiectul „Romantici Pasageri”, Raul Silaghi. Nu a lipsit nici talentata sa fiică Ambra, care s-a alăturat celor doi virtuozi ai chitarei.
A revenit pe scenă Liliana Budău Ioniţă alături de Fala Band (Mircea Budău Ioniţă, Mario & Adrian Abrudan). Au punctat momente emoţionante şi Traian Cosma şi Dan Bebe Beşe.
Ca de fiecare dată, concertul s-a încheiat cu piesa „Give peace a chance” a lui John Lennon interpretată cu emoţie în glas de artiştii invitaţi dar şi de spectatorii care nu au fost puţini în curtea Muzeului Ţării Crişurilor. Stropii răzleţi de ploaie au consfinţit precum lacrimile al 25-lea concert comemorativ.
Organizatorii concertului au fost: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în parteneriat cu Fundația Rock Filarmonica Oradea. Intrarea la concert a fost liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!