Acest sistem e utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor. Specific unui GIS este modul de organizare a informației gestionate. Există două tipuri de informație: una grafică care indică repartiția spațială a elementelor studiate și alta sub formă de bază de date pentru a stoca atributele asociate acestor elemente (de ex. pentru o șosea lungimea ei, lățimea, numărul benzilor, materialul de construcție etc.). Specific sistemelor GIS este asocierea unui sistem de coordonate geografic matricii de pixeli (la imaginile raster) sau vectorilor – procedeul poartă numele de Georeferenţiere. Astfel unui obiect îi este asociată o poziție unică în Sistemul Informatic corespunzătoare poziției geografice din lumea reală. Datorită informațiilor asociate graficii, GIS beneficiază de toate oportunitățile de interogare pe care le oferă sistemele moderne de baze de date și în plus pot oferi ușor analize orientate pe anumite zone geografice – așa numitele hărți tematice.
Un exemplu comun de GIS îl reprezentă Sistemele de Navigație. Harta rutieră în formă vectorială este georeferențiată astfel încât Sistemul de Poziționare Globală (GPS) să poată indica poziția exactă a autovehiculului. Planificarea rutei este în fapt o hartă tematică obținută în urma unei interogări spațiale (căutarea distanței celei mai scurte între două puncte) combinată cu o interogare a bazei de date asociate drumurilor din hartă astfel încât să fie respectate o serie de condiții (limitări de viteză, gabarit, sensuri de circulație, interdicții, etc.).
GIS Day la Oradea
GIS Day a avut loc pentru prima dată în 1999. Președintele Esri și co-fondatorul Jack Dangermond amintindu-l pe Ralph Nader ca fiind persoana care a inspirat crearea GIS Day. El a considerat GIS Day ca fiind o inițiativă bună pentru ca oamenii să învețe despre geografie și utilizările Sistemelor Informatice Geografice. El a dorit ca GIS Day sa fie o actiune iniţiată de pasionaţi ai GIS cu deschidere către toată lumea. Organizații din întreaga lume care utilizarea GIS participă din proprie iniţiativă la organizarea sau sponsorizarea unor asemenea evenimente. În anul 2005 au avut loc mai mult de 700 de evenimente GIS Day în 74 de țări de pe glob. Putem spune că prin această acţiune realizată aici la Oradea, punem pe harta GIS Day încă o localitate unde acest eveniment va fi sărbătorit în fiecare an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!