Marcela Rodica Gruie a decedat în 17 noiembrie 2006, în timpul unei cezariene cu rahianestezie. Pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior dr. Scridon şi dr. Topală se pare că nu au ţinut cont. În operaţie, femeia a făcut stop-cardiorespirator, şi a supravieţuit doar nou-născutul.
Pe noiembrie, Judecătoria Beius a dat sentinţa în dosarul 974 înregistrat iniţial în 14 iulie 2008. Completul a decis achitarea inculpatului Radu Liviu Scridon pe latură penală şi absolvirea acestuia de despăgubiri civile. Anestezistul Vladimir Topală a fost condamnat la trei ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere timp de cinci ani şi şase luni. Totodată, inculpatul Topală Valdimir în solidar cu partea responsabilă civilmente, Spitalul Municipal „Nicolae Popovici” Beiuş, şi alături de terţul asigurator, să plătească părţii civile Gruie Marin Dorel, suma de 27.700 lei, cu titlu de despăgubiri civile, pentru daunele materiale suferite. Totodată, obligă pe inculpatul Topală Valdimir în solidar cu partea responsabilă civilmente şi alături de terţul asigurator să plătească părţilor civile Gruie Marin Dorel, Gruie Dragoş Daniel şi Gruie Daria Elena, suma de câte 170.000 de lei fiecăreia, cu titlu de despăgubiri civile, pentru daunele morale suferite. În sarcina responsabililor intră şi cheltuielile de judecată de 2.500 lei.
Plângere la CSM
Familia victimei a intentat apel la Tribunalul Bihor iar în paralel, Dorel Gruie a înaintat şi la Consiliul Superior al Magistraturii o plângere care urma să fie înaintată Comisiei de Disciplină a CSM. Explicaţia o oferă avocatul Răzvan Doseanu: „Considerăm că medicul e cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul pentru că şi-a dat acordul pentru operaţie deşi nu aveau la îndemână defibrilator, adrenalină şi cardiogram. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură. E vorba de cât 40.000 de euro pentru soţi şi pentru cei doi copii. Ori şi în cazuri de malpraxis soldate cu mutilări, nu cu deces, s-au acordat despăgubiri mult mai mari”.
500.000 euro pentru mutilări
În cunosctul caz al doctorului Ciomu, pacientul cu organul genital secţionat a primit în instanţă 500.000 de euro despăgubiri. Iar ortopedul Traian Ursu, de la Spitalul Foişor din Bucureşti a primit doi ani de închisoare cu suspendare şi a trebuit să plătească despăgubiri tot de 500.000 de euro pentru că a provocat, din simplă neatenţie, un handicap locomotor în timpul unei operaţii pentru hernie de disc.
C.H.
Medici beiuşeni judecaţi pentru un deces la naştere
O tragedie atârnă de grade didactice
Citiți principiile noastre de moderare aici!