Elevii din clasele I-a şi a V-a sunt, şi în acest an şcolar, destinatarii screeningului finanţat de oraş pentru stabilirea stării lor de sănătate. Ca noutăţi faţă de anul trecut, edilii au apreciat necesar să introducă două testări suplimentare pentru obezitate şi pentru deficienţe de postură, ale coloanei vertebrale. Au fost scose analizele pentru stabilirea deficienţelor de auz şi bateria de teste ORL, pentru că experienţa anului şcolar trecut a arătat că nu sun t relevante pentru populaţia şcolară de această vârstă.
Viceprimarul Biro Rozalia apreciază ca „de speriat” numărul mare de elevi care ar putea suferi de deformări ale coloanei vertebrale. Cum anul trecut aceste analize nu erau incluse în baterial gratuită, copiii au fost depistaţi după vizite la cabinetele şcolare şi la cursurile de înot, spune Biro.
În aceste condiţii, Municipalitatea apreciază că nu e deplasată o adresă către Ministerul Sănătăţii prin care să se ceară introducerea materiei gimnastică medicală în şcoli, măcar facultativ.
Testele pentru determinarea obezităţii şi deficienţelor de coloană vertebrală sunt incluse în setul de analize gratuite oferite de Municipalitate elevilor din clasele I şi a V-a, începând cu acest an şcolar. Au fost scoase cele care testează auzul şi cele referitoare la afecţiunile ORL, pentru că experienţa anului trecut a arătat că nu au relevanţă la nivelul tineretului şcolar orădean. Analizele prinse în pachetul din acest an sunt hemoleucograma, examenul coproparazitologic, oftalmologic, stomatologic, cele pentru depistarea obezităţii şi pentru deficienţele de coloană.
De speriat
„Deficienţele la coloana vertebrală sunt atât de dese în rândul copiilor din clasele I şi a V-a că ne sperie. 60-70% dintre elevii care au participat anul trecut la screening sunt afectaţi de asta”, spune viceprimarul Biro Rozalia.
În aceste condiţii, viceprimarul consideră că se impun intervenţii la Ministerul Educaţiei. „Pe lângă ora de educaţie fizică, elevii ar trebui să aibă măcar opţional şi ore de gimnastică medicală”, crede Biro.
Experimental, aceste ore se vor introduce în acest an şcolar în şcolile din Oradea.
Din banii economisiţi prin scoaterea testelor pentru auz şi ochi, Municipalitatea ar putea angaja kinetoterapeuţi pentru câte două ore de gimnastică medicală pe săptămână. „Am vrea o colaborare cu facultatea de specialitate, eventual să trimită câţiva studenţi voluntari care să-i ajute pe copii la aceste ore”, spune Biro.
Probleme sunt cu unităţile de învăţământ care nu au săli de sport, elevii acestora fiind din start defavorizaţi.
Calendarul screeningului
Programul screeningului din acest an şcolar presupune ca până în ultima zi să se facă o statistică cu copiii din clasele I şi a V-a. Până pe 15 noiembrie ar urma să fie trimise părinţilor cererile pentru ca progeniturile lor să fie incluse în programul Municipalităţii iar până la finalul lunii viitoare ar trebui să se cunoască numărul celor care au acordul.
Până la finalul anului, bugetul screeningului ar trebui să aibă deja acordul Consiliului Local pentru ca în intervalul 15 februarie – 18 mai să se facă recoltarea şi analizele, până pe 10 iunie să se facă evaluarea rezultatelor iar raportul final să fie gata la sfârşitul anului şcolar. Bugetul screeningului din acest an este similar cu cel anterior, de 110.000 lei. La acţiunea de anul trecut s-au înscris aproape 2.500 din 3.614 de elevi din clasele I şi a V-a.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!