Preţul la care îşi plăteşte orădeanul căldura este ilegal. Preşedintele ANRSC, Mircea Matei, atrage atenţia asupra faptului că Primăria Oradea nu respectă legea, care cere un preţ unic pentru furnizarea energiei termice în sistem centralizat. Electrocentrale SA ar trebui să aibă un singur preţ pentru gigacaloria facturată populaţiei şi un preţ unic pentru toţi agenţii economici. În practică nu e însă aşa. Marea majoritate a orădenilor plătesc 235,52 lei/gcal, iar clienţii Transgex din Ioşia, preluaţi de CET în toamnă, au un tarif de 193,02 lei/Gcal. Nici firmele nu sunt tarifate corect, arată Matei, deoarece, agenţii economici care au propriile puncte termice sunt suprataxaţi. Iar marţi, Consiliul Local le-a urcat încă o dată preţul!
O dată ce Transgex a renunţat la propria reţea de distribuţie, devenind un simplu furnizor de apă geotermală în sistemul termic al CET, Primăria trebuia să recalculeze gigacaloria oraşului. Şeful ANRSC spune că municipalitatea avea obligaţia să stabilească un preţ de producere a gigacaloriei făcând o medie ponderată între preţurile CET şi Transgex, nu doar crescându-le facturile orădenilor din Ioşia, preluaţi de la Transgex. Astfel, preţul real de producţie a termiei ar fi scăzut cu 10 lei. Iar după aplicarea subvenţiei locale la acest preţ real, ar urma o altă scădere, cu alţi 10 lei pe gigacalorie.
ANRSC este instituţia de stat care avizează preţurile de transport şi distribuţie a agentului termic, stabilite de consiliile locale. Ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare, orădeanul Mircea Matei (PDL) a avut câteva mesaje pentru administraţia orădeană. Matei le-a arătat primarului şi celorlalţi aleşi locali că gestionează fraudulos sistemul centralizat de alimentare cu energie termic din Oradea.
În toamnă, Consiliul Local a votat ca CET să devină unic furnizor de termie în Oradea, iar Transgex – deţinătorul licenţei pentru exploatarea apei geotermale – urma să fie redus la statutul furnizor al CET. Dacă orădenii nu au simţit în buzunar această hotărâre a Primăriei, au resimţit-o, în schimb, clienţii Transgex din Oradea. Aceasta pentru că Transgex le factura gigacaloria la doar 103,5 lei, iar CET le-a impus din start un preţ de 193,02 lei/Gcal, urmând ca din martie 2012 să fie aduşi la preţul al oraşului: 235,52 lei/Gcal. Mircea Matei arată că practicarea a două preţuri în acelaşi sistem centralizat e ilegală şi că toţi clienţii CET trebuie trataţi la fel.
Cum ar scădea preţul
Problema celor două tarife se leagă de o alta: căldura, tot mai scumpă în Oradea. Dacă ANRSC avizează preţurile local de transport şi distribuţie a termiei, ANRE e autoritatea care avizează preţurile locale de producere în cogenerare a agentului termic. Mircea Matei spune că municipalitatea se poate aştepta de acum cu probleme în relaţia cu ANRE. Matei susţine că o dată ce agentul termic al Transgex a fost preluat de către CET, Primăria trebuia să recalculeze automat preţul de producere al gigacaloriei şi să facă o medie ponderată între preţul Electrocentrale şi tariful Transgex! Dacă edilii ar fi procedat astfel, orădenii ar fi plătit azi mai puţin pe căldură, e convins Matei, deoarece de facturile mici pe care Transgex le facturează către CET ar fi profitat toţi clienţii CET. „Îi lăsăm pe specialiştii Primăriei să-şi facă calculele, să vedem dacă ale noastre sunt corecte. Dar vă spun că preţul scade cu 8 – 10%, respectând legea de astăzi”, îi provoacă Matei pe cei din Primărie.
Mircea Matei s-a referit şi la angajamentele pe care şi le-a luat Primăria Oradea faţă de Uniunea Europeană, pentru finanţarea proiectului de retehnologizare a Electrocentrale, prin trecerea pe gaz. Demnitarul PDL a declarat că, din ce ştie el, preţul pe care Oradea îl plăteşte azi pentru o gigacalorie era prevăzut abia pentru anul 2016, în planul de tarife pe care şi l-a angajat Oradea în faţa finanţatorului european.
Ce zice primarul
„Sunt două probleme, cele legale şi cele economice. Cele economice ţin de partea de realitate şi oportunitate. Partea de legalitate trebuie s-o respectăm: licenţele operatorilor, preţul unic… În ceea ce priveşte partea economică, nivelul preţurilor, nu se poate decide dintr-un birou sau altul. Problema preţului către populaţie e o decizie economică, în principal a Electrocentrale şi a Consiliului Local. Că e mare sau mic, e un comentariu de oportunitate”. A fost declaraţia primarului Bolojan la cele afirmate de Mircea Matei.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!