Asociaţia Pro Democraţia evidenţiază lipsa de transparenţă din administraţia locală orădeană. Adrian Simon şi Dan Petruc au relatat, joi, felul în care a fost tratată încercarea de a afla care au fost proiectele de management pe baza cărora au fost selectaţi membrii Consiliilor de Administraţie a societăţilor din subordinea Primăriei.
Liderul APD Oradea crede că cetăţeanul are tot dreptul să ştie care sunt planurile administraţiei şi regiilor locale, pentru a putea, la rându-i, să-şi facă propriile planuri de viaţă. A şi oferit un exemplu elocvent, deşi ne aflăm în plină vară: evoluţia preţului la gigacaloria tot mai scumpă. „Trebuie să am aceste informaţii, ca să ştiu şi eu la ce să mă aştept. Pentru că dacă gigacaloria se va dubla, poate că mă gândesc să mă mut din Oradea”, a exemplificat Adrian Simon, convins că vorbeşte în asentimentul multor orădeni.
Pasaţi între instituţii
Simon arată cum au fost „pasaţi” de răspunsurile instituţiilor municipale. O firmă, Romarketing SRL, s-a ocupat de recrutarea membrilor CA, ce au primit şi girul Consiliului Local, în decembrie 2012. Romarketing a refuzat să pună la dispoziţia „pro-democraţilor” acele proiecte de management ce au stat la baza selecţiei, justificând că Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 obligă firma de recrutare să pună la dispoziţie aceste informații doar beneficiarului. Adică Primăriei. La rândul său, Primăria nu a pus aceste documente la dispoziţia APD Oradea. „Documentele aferente procedurii de selecţie se găsesc la sediul expertului (Romarketing SRL – n.r.), motiv pentru care nu vă putem pune la dispoziţie copiile solicitare”, se arată în răspunsul formulat de Mariana Crăciun, şef Serviciu Relaţii cu Publicul din Primărie.
Adrian Simon a prezentat şi răspunsurile primite de la Administraţia Domeniului Public şi de la Compania de Apă Oradea. În răspunsul oferit de directorul ADP, Liviu Andrica, „pro-democraţilor” li se comunică faptul că regia nu deţine documentele respective, deoarece membrii CA au fost numiţi de „autoritatea publică tutelară”. La rândul său, directorul CAO, Ovidiu Gavra, i-a trimis pe solicitanţi la firma Romarketing, cea care s-a ocupat de toată procedura. Întrebat de ce nu are răspunsuri şi de la Electrocentrale, respectiv OTL, Simon a răspuns că „nu a apucat” să contacteze şi aceste două societăţi.
Îi aşteaptă pe parlamentari
Le-a trimis, însă, email-uri consilierilor locali orădeni. Aleşilor locali li s-a cerut să pună la dispoziţie aceste planuri de management ale persoanelor respective, dat fiind că ei au fost cei care i-au votat în funcţii pe membrii CA, la finele anului trecut. Adrian Simon spune însă că a primit răspuns doar de la Sebastian Lascu (PNL), deşi solicitarea fusese trimisă consilierilor deja de două săptămâni.
Orădenii de la Pro Democraţia consideră că „s-a reuşit driblarea unei solicitări a UE ca să se depolitizeze componenţa consiliilor de administraţie. S-a emis o OUG şi rezultatul este acelaşi: există o Ordonanţă de Urgenţă deficitară, şi astfel, un deficit de transparenţă privind consiliile de administraţie”.
Deoarece acea Ordonanţă permite ca în continuare aceste CA-uri să fie formate pe criterii politice, APD Oradea „le ridică mingea la fileu” parlamentarilor de Bihor, propunându-le acestora să schimbe legea. „Facem un apel la parlamentari. Dorim ca prin acest OUG să nu mai fie obligatorie publicarea anunţurilor de participare în două cotidiene naţionale cu tiraje de câte 300 de exemplare, ci într-o publicaţie naţională şi una locală. Apoi, planurile de management ale candidaţilor să fie făcute publice. Dacă nu vom primi niciun răspuns oficial, mergem către judeţele vecine”, anunţă Simon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!