Prefectul Gavrilă Ghilea a vorbit ieri despre conflictele de ordin juridic şi, am putea adăuga noi, de optică, pe care Prefectura le are cu Primăria. Desigur, nici latura politică nu poate fi ignorată, având în vedere faptul că municipalitatea e condusă de liberali, în timp ce prefectul provine din PDL. Aşadar, vorbim despre partide antagonice.
Ghilea a vorbit prima dată despre acţiunea în contencios administrativ iniţiată de Prefectură în cazul unor hotărâri de anul trecut ale Consiliului Local Oradea. Acestea se refereau la un cuantum de minimum 90 lei/lună pentru un copil de grădiniţă, reprezentând alocaţia de hrană pe cincisprezece zile, indiferent de câte zile pe lună e prezent copilul la grădiniţă.
Prefectura face apel la HG nr.360/1991, în care se arată că „sumele reprezentând cheltuielile cu hrana unui copil şi alocaţia de hrană se determină în funcţie de alocaţia zilnică de hrană legal aprobată şi numărul de zile de întreţinere în aceste unităţi”. De asemenea, arată Prefectura, în hotărârile incriminate (nr.707 şi 856/2009) nu se spune ce se întâmplă cu banii rămaşi în plus pentru zilele în care copiii nu apar la grădiniţă.
Altă problemă depistată e faptul că la excepţiile de la aplicarea minimului de 90 lei/lună au fost incluse doar lunile afectate de zile libere (sărbători legale, vacanţă şcolară) şi bolile infecto-contagioase ale copiilor. Prefectura spune că ar fi trebuit incluse şi traumatismele, afecţiunile interne, spitalizarea etc.
Alcoolul şi parcările
Gavrilă Ghilea a făcut referire şi la taxa pe ordine publică (pe alcool), instituită de Primăria Oradea pentru toţi cei care vând alcool în intervalul orar 23 – 6. „Această taxă specială încalcă atât Codul Fiscal cât şi Legea Finanţelor Publice Locale. După aceea, nu cred că ABC-urile şi benzinăriile ar trebui să plătească acea taxă. E incorect să aplicăm o taxă suplimentară acestor unităţi comerciale care şi aşa o duc destul de greu. Eu nu am văzut să se bea alcool în jurul ABC-urilor şi benzinăriilor şi nici să se distrugă în jurul acestora. Cred că ar trebui să-i sprijinim, nu să stabilim taxe suplimentare”, a ţinut să spună prefectul.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu are o problemă şi cu regulamentul funcţionării parcărilor în Oradea. „Nici aici nu s-a respectat legea. S-a făcut o modificare la o anexă a acestui regulament prin dispoziţia primarului, când de fapt trebuia ca această modificare să se facă prin votul Consiliului Local. Sper ca municipalitatea să facă modificările necesare pentru că altfel vom fi nevoiţi să ajungem şi aici în instanţă”, a spus Ghilea, adăugând că, instituind 676 de parcări de scurtă durată în Centrul Oradiei, Bolojan a comis o incorectitudine faţă de cei care aveau abonament pe un an de zile.
Practic, ceea ce transmite prefectul e că funcţionarii Prefecturii şi ai altor instituţii din Centru care şi-au cumpărat abonamente anuale de parcare la începutul anului trecut s-au trezit pe la jumătatea anului că nu mai pot parca chiar oriunde vor, aşa cum ştiau când au plătit abonamentele… Din acest motiv, parcările „galbene” dispuse de primarul Bolojan nu ar fi tocmai în regulă, în opinia prefectului de Bihor.
Calin Corpas
Prefectura nu gustă taxa pe alcoolul vândut noaptea
Citiți principiile noastre de moderare aici!