E deja o veritabilă sagă. Intenţiile părţilor sunt clare. UDMR vrea în Oradea un teatru exclusiv maghiar, iar reprezentantul Guvernului se opune. Sub perdeaua reorganizărilor din Cultura orădeană, UDMR Bihor a forţat transformarea secţiei maghiare din Teatrul de Stat într-un veritabil teatru: Szigligeti Szinhaz. Pe 15 martie, prefectul Gavrilă Ghilea a atacat în contencios administrativ toate hotărârile ce vizau instituţiile de Cultură, inclusiv crearea Szigligeti Szinhaz. Prin acţiunea sa, Prefectura a suspendat toate hotărârile CJ pe care le-a atacat.
Pe 31 martie, Consiliul Judeţean venea cu o nouă hotărâre, privind înfiinţarea Teatrului Maghiar din Oradea, instituţie al cărei manager era desemnat în persoana aceleaşi Czvikker Katalin. Marti, prefectul a anunţat că a atacat în Justiţie şi această hotărâre. Dincolo de motivaţiile Prefecturii, e tot mai clar că avem de-a face şi cu un semnal pe care prefectul provenit din PDL îl transmite UDMR-ului.
O dată cu acţiunea în contencios administrativ, semnată marti de prefectul Ghilea, Hotărârea nr. 47 din 31 martie privind înfiinţarea Teatrului Maghiar din Oradea, se suspendă de drept, până la sentinţa judecătorească. În instanţă, Prefectura vizează chiar anularea hotărârii emise de Consiliul Judeţean Bihor. Pe 31 martie, consilierii judeţeni ai UDMR, PNL şi PSD au votat favorabil înfiinţării Teatrului Maghiar. Grupul PDL s-a împotrivit.
Instituţia Prefectului a remis marti o serie de motive ce stau la baza acţiunii sale, îndreptată împotriva Consiliului Judeţean. „Nerespectarea prevederilor Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică (52/ 2003), în sensul în care nu s-a procedat la consultarea opiniei publice cu privire la o decizie cu impact deosebit, de interes judeţean”. E prima motivaţie a Prefecturii, ce acuză CJ Bihor că nu s-a consultat cu opinia publică înainte să ia o decizie.
De asemenea, Prefectura arată că „Hotărârea nr. 17, privind aprobarea bugetului judeţului Bihor pe anul 2011 nu prevede sume alocate pentru Teatrul Maghiar din Oradea, ci numai pentru Teatrul de Stat Oradea, Teatrul de Stat Regina Maria, Teatrul Arcadia şi Teatrul de Stat Szigligeti Szinhaz. Astfel, nu sunt întrunite toate cele trei elemente constitutive ale unei persoane juridice, conform Decretului nr. 31/ 1954 – respectiv organizare de sine stătătoare, patrimoniu propriu şi un scop în acord cu interesul general, obştesc”.
Motivaţii pe 15 martie
Precedenta acţiune în Justiţie a fost demarată de Prefectură pe 15 martie împotriva CJ Bihor pentru o serie de hotărâri ce reorganizau activitatea instituţiilor de Cultură. Consiliul Judeţean separa Teatrul de Stat în două instituţii separate, unul românesc şi altul maghiar, care înglobau Teatrul Arcadia şi ansamblurile folclorice de la Filarmonica de Stat.
Atunci, la capitolul motivaţii se făcea referire la aceeaşi lipsă privind transparenţa decizională. Prefectura mai constata şi că „nu avem de-a face cu o reorganizare, pentru că o astfel de procedură presupune fie comasare, fie absorbţia unei instituţii de către alta, fie schimbarea modalităţii de finanţare a unei instituţii”. Primul termen de judecată pentru acest proces e fixat pe 19 mai 2011.
L-am întrebat pe prefectul Gavrilă Ghilea dacă sunt şi alte motivaţii în spatele acţiunii Prefecturii. „Nu. Însă hai s-o luăm altfel. Justiţia nu a luat încă o decizie privitoarea la acţiunea în contencios înaintată de noi pe 15 martie şi deja Consiliul Judeţean a decis să înfiinţeze o altă instituţie. Cred însă că era mai normal ca întâi Consiliul Judeţean să aştepte sentinţa judecătorească şi apoi să vadă ce poziţie ia în continuare”, ne-a răspuns prefectul.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!