În Sala General Traian Moșoiu a Primăriei Municipiului Oradea a avut loc joi, 17 noiembrie, lansarea „Ghidului Fondurilor și Colecțiilor Arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1919, păstrate în Arhiva Națională a Ungariei” (ediție bilingvă) și vernisarea expoziției ,,Aspecte din viața culturală a Oradiei (1750-1950)”.
Dublul eveniment a fost organizat de către Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale, alături de Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor. La eveniment a participat o delegație a Arhivelor Naționale din Ungaria, condusă de şeful Arhivelor Naţionale Maghiare, Szabó Csaba, directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa, şi alţi şefi de servicii judeţene ale Arhivelor Naţionale ale României.
Proiectul, care a început în 2011, prevede publicarea a 20 de volume bilingve, cuprinzând descrierea tuturor fondurilor și colecțiilor arhivistice privind Transilvania până la 1918, existente în Arhivele Naționale din România și Ungaria.
Volumul lansar la Oradea nu este disponibil în vederea cumpărării. Acesta poate fi studiat la Sălile de studiu ale structurilor județene ale Arhivelor Naționale din Transilvania și la Sala de studiu a SANIC (București).
În debutul evenimentului, pentru invitaţii din Ungaria, Angela Lupşea, directorul executiv Oradea Heritage a făcut o scurtă prezenare a Sălii General Traian Moșoiu. Lansarea de la Oradea a fost facilitată de realţiile deja existente între Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor şi Arhivele Naţionale ale Românie, care au semnat un nou protocol de documentare pe partea palatelor orădene. „Acest ghid este de fapt un ghid al bunei colaborări între arhiviştii români şi cei maghiari. Această colaborare va continua, şi sunt convins că cercetătorii vor beneficia de rodul muncii noastre”, a spus Cristian Aniţa.
La rândul său, şeful Arhivelor Naţionale Maghiare, Szabó Csaba s-a declarat onorat de a putea prezenta la Oradea munca comună a celor două instituţii. „Rolul nostru, al arhiviştilor, nu este de a interpreta istoria, ci de a arăta lucrurile exact aşa cum au fost. În calitate de arhivist şi specialist spun că ceea ce e înscris în arhive este ceea ce ne uneşte, niciodată ceea ce ne desparte. Acest lucru se reflectă prin volumul mare de informaţii din aceste ghiduri tipărite. Am reuşit să demonstrăm că două ţări pot colabora”, a spus Szabó Csaba.
Sistemul de arhivare din Ungaria este diferit de cel din România, aşa încât, la începutul fiecărui volum se găsesc instrucţiuni de căutare pentru cercetători. Prof univ dr. Szögi László a punctat câteva secţiuni importante ale ghidului, din care, după 11 ani de muncă, au apărut şapte volume. La secţiunea B se găsesc cele mai importante documente ale cancelariei din Transilvania din perioada 1686-1867. La secţiunea F se găsesc acte de guvernare importante, în total 3600 de mteri de documente. În secţiunea K sunt acte din istoria medievală a Transilvaniei, iar în secţiunea B, documente despre marile familii aristocrate.
De asemenea, directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa, a anunţat şi digitalizarea actelor de stare civilă, începând cu secolul XVII, respectiv 9.500.000 de pagini. Această digitalizare a pornit de la faptul că 20% dintre solicitările care vin la Arhivele Naţionale sunt pentru acte de stare civilă.
Tot joi, în Sala General Traian Moșoiu, Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea a organizat vernisarea expoziției „Aspecte din viața culturală a Oradiei (1750-1950)’’, unde au fost expuse, în original, manuscrise muzicale și dramaturgice, afișe și documente privind activitatea teatrală din Oradea de-a lungul a două secole, păstrate în colecțiile și fondurile Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale. Dintre documente se pot vedea: piese de teatru în manuscris, în limba germană, din 1760, lista personalului artistic şi auxiliar al Teatrului de Stat Oradea din 1959 sau piese muzicale transcrise de Ioan Krausz, manuscris din 1766.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!