Un mai vechi banc al lucrătorilor din CET era că dacă se reabilitează reţelele de termoficare din Oradea dispare punga de apă termală de sub oraş. La câţiva ani de la demararea proiectelor de reabilitare a întregului sistem de termoficare municipal, atât pe partea de producţie cât şi pe cea de transport şi distribuire, gurile canalizării pluviale şi găurile din asfalt aburesc „ca odinioară”.
Cauza ţine de un complex de factori, dintre care cel mai important este media negativă a temperaturilor, transmite Termoficare SA.
Gheizerele pe care mai mulţi orădeni le pot constata pe străzile oraşului sunt cauzate de aşa numitele „avarii controlate”, reţele de termoficare sparte, de care Termoficare SA ştie şi pe care le monitorizează. „Până când vremea nu se va îndrepta, nici nu intervenim la ele. În condiţiile temperaturilor de acum, nu putem lăsa consumatorii fără căldură pentru două su trei zile cât ar putea dura intervenţiile”, zice Dan Creţu, purtător de cuvânt al operatorului de termoficare. Între timp, în centrală, s-a ajuns la o cantitate record de apă de adaos, de 350 de tone pe oră.
În centrală s-a ajuns la o cantitate record de apă de adaos, indicator direct al pierderilor din reţeaua de transport şi distribuţie.
Şapte avarii serioase, de care Termoficare SA ştie şi pe care le monitorizează, cinci punte termice care funcţionează cu returul deschis şi alte defecţiuni pe reţele, pe care instalatorii doar le bănuiesc conturează suma pierderilor de agent termic din reţeaua municipală, zilele acestea. În mai multe locuri din oraş, gurile de canalizare pluvială scot aburi iar acolo unde aceste lipsesc, căldura şi vaporii ies din direct din asfalt sau dintre pietrelor bordurilor.
Şapte ştiute
Termoficare SA şi, implicit, orădenii, au avut şansa unei ierni geroase, cu temperaturi care s-au menţinut negative săptămâni în şir. Reţeaua nouă de magistrale a fost îngustată, conform proiectului de reabilitare, în ideea că a scăzut numărul de consumatori şi agentul termic va fi pompat la presiuni mai mari. Doar că o bună parte din reţeaua veche de magistrale este cu reabilitarea doar în fază de intenţie. Nu-i de mirare că, la presiune crescută, conductele pocnesc în neştire. Ca să evite un val de nemulţumire în rândul clienţilor, conducerea Termoficare SA a optat pe o variantă de gestionare a situaţiei care generează pierderi societăţii dar măcar ţine caloriferele clienţilor dezmorţite. „Sunt şapte avarii pe care le monitorizăm dar la temperaturile pe care le-am avut iarna aceasta, nu am putut interveni. Ieri (luni n.r.) dimineaţă erau -15 grade iar marţi dimineaţă -14. Orice intervenţie la aceste avarii ar însemna întreruperea furnizării căldurii pentru două saui trei zile, cel puţin. Nici nu vom interveni până când nu se îndreaptă vremea, în sensul să se încălzească puţin”, ne-a spus Dan Creţu, purtător de cuvânt al Termoficare SA.
Cea mai mare dintre avariile pe care le monitorizează Termoficare SA este cea din zona Pieţei Cetate – Finanţe. E vizibil cum scurgerile de apă pluvială scot aburi iar în zona unei insule pietonale „gheizerul” iese direct dintr-o gaură în asfalt. „Dacă ar fi intervenim la ea, ar trebui să oprim vreo 50 de puncte termice”, spune Creţu.
Alte avarii importante mai sunt în strada Oneştilor, Eminescu, Parcul Traian, Parcul 22 Decembrie sau Roman Ciorogariu. Pe această stradă centrală, vopseaua cu care este marcat locul de parcare e distrusă de căldură. În una dintre găurile aburinde din asfalt, apa clocoteşte pe măsură ce-şi face loc spre suprafaţă.
Adaos, de fapt minus
Unul dintre cei mai importanţi indicatori ai pierderii pentru Termoficare SA este canditatea de apă de adaos. Conform managerului Stănel Necula, cel care primeşte în fiecare dimineaţă datele, marţi, cantitatea a ajuns la 350 de tone pe oră. Spre comparaţie, media cantităţii de apă de adaos în 2015 a fost de aproximativ 175 tone pe oră.
„În afara avariilor cunoscute, mai sunt şi cele cinci puncte termice din Rogerius la care se lucrează cu returul deschis, altfel nu se poate asigura temperatura necesară la consumator”, spune Necula. Acesta apreciază că „în afară de cele 7 avarii monitorizate mai sunt şi altele, de dimensiuni mai mici, care n-au fost încă detecate”.
În acest iad aburind, aducător de pierderi financiare pentru Termoficare SA, Necula vede şi o parte bună: cu Cernavodă oprită, cu Dunărea la jumătate de debit din cauza îngheţului, pe fondul gerului persistent, preţul curentului a crescut simţitor pe bursă. JB-C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!