Doctorul în geologie şi decan al Facultăţii de Ştiinţa Mediului de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Călin Baciu, a măsurat, în urmă cu un timp, în Câmpia de Vest, nivelul de arsen din apă. Arsenul e considerat cancerigen. A descoperit că sunt zone din NV Bihorului în care nivelul de arsen este „de 20, 30, 50, sau chiar mai mult. În unele puţuri poate să ajungă până la 100″, în condițiile în care limita admisă e de 10 micrograme/litru.
Alimentarea cu apă potabilă în N-V Bihorului ar putea fi, de-acum, o problemă rezolvată. 60.000 de locuitori, dintr-o zonă în care apa nu e considerată potabilă după standardele UE, vor fi beneficiarii unei finanțări transfrontaliere. Societatea Apă-Canal Nord-Vest SA va avea parte de o finanțare nerambursabilă printr-un proiect transfrontalier Ro-Hu,
„Dezvoltarea de soluții comune pentru creșterea calității apei potabile”. Parteneri în proiect sunt Asociația Intercomunitară Zona Nord-Vest, comuna Borș și Alfoldviz Regional Water Utility Services Ltd din Ungaria.
Cea mai importantă problemă care își va găsi soluția în urma derulării proiectului e cea a calității apei potabile.
Arsen peste normele UE
Directorul Apă-Canal Nord-Vest, Balogh Ferencz, spune că în această parte a Bihorului, „calitatea apei lasă de dorit, e destul de problematică și de aceea domnii primari evită să vorbească pe acest subiect. Pot să vă spun că după ultimele analize, suntem în parametri normali. Pot să spun că apa este momentan potabilă.
Societatea pe care o conduc a fost înființată tocmai pentru a oferi o soluție acestei probleme și noi ne-am propus să implementăm și un proiect de infrastructură mare pentru a realiza rețeaua și pentru a gestiona apa uzată. Acum ne confruntăm cu un grad ridicat de arsen, mai mare de 10 micrograme/ litru, dar există autorizații provizorii de funcționare. Se funcționează cu derogare la: Sălacea, Buduslău, Diosig, Săcuieni, Curtuișeni, pentru a enumera doar câteva localități”.
Valoarea proiectului e de 267.488 euro, din care fondurile nerambursabile sunt în valoare de 227.364 de euro. Proiectul e implementat în cadrul Programului Interreg România – Ungaria, axa privind Promovarea cooperării transfrontaliere între instituții și cetățeni, prioritatea de investiție privind „Consolidarea capacității instituționale a autorităților publice și a părților interesate și o administrație publică eficientă prin promovarea cooperării juridice și administrative și a cooperării între cetățeni și instituții”.
Arsenul este un metal greu, recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Uniunea Europeană ca fiind cancerigen. Primarul de Borș a ținut însă să liniștească populația. „Oamenii au băut apa aceasta de sute de ani și a avut aceeași concentrație de arsen. Normele impuse de Uniunea Europeană sunt la jumătatea celor agreate în România și de aceea nu ne încadrăm în parametri”, explicat primarul de Borș.
Finalizare: 2020
Creșterea capacității tehnice a fiecărui partener, pentru a putea oferi servicii mai bune beneficiarilor, e scopul final al proiectului care se află în implementare până în primăvara lui 2020. Acest obiectiv va fi atins prin achiziția de echipamente, utilaje, aparate specifice necesare structurării unui context modern și eficient de analiză a calității apei potabile, în timp util și asigurându-se soluții pentru o intervenție concretă și rapidă când este cazul.
Concret, în cadrul acestui proiect, Apă- Canal Nord-Vest va achiziționa o unitate mobilă de analiză a calității apei, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Nord-Vest o unitate mobilă de detectare a pierderilor de apă, iar ALFOLDVIZ va achiziționa un sistem de monitorizare video a sondelor”, a spus Bátori Géza, primarul de Borș, gazda conferinței de presă organizate în cadrul proiectului. De menționat că sistemul de inspecție video al forajelor de adâncime, achiziționat de partea maghiară, va putea fi utilizat și de partenerii din Bihor, atunci când este necesar.
Acesta este important pentru a inspecta calitatea apei, dacă apar infiltrații de nisip sau spargeri ale conductelor. Primăria Borș se va ocupa și de sesiuni de instruire specifice a personalului pentru a putea controla, din punct de vedere tehnic, echipamentele achiziționate. 50 de persoane vor fi incluse în acest grup care va studia atât din punct de vedere teoretic, cât și în cadrul unor vizite de studii, modul în care funcționează echipamentele.
Abordarea succesului
Reprezentantul partenerului din Ungaria, un hidrogeolog, a apreciat că „ajutorul financiar pentru inspecția video a forajelor de mare adâncime vine să rezolve o mare nevoie a Alfoldviz Regional Water Utility Services Ltd, care gestionează 133 de alimentări cu apă și are în administrare 200 de foraje.
Forajele vor putea fi inspectate până la o adâncime de 500 m, ceea ce e foarte important pentru a avea o imagine reală a stării forajelor, și nu în ultimul rând, a rezervelor de apă. Proiectul a fost un succes nu doar din perspectiva îmbunătățirii experiențelor, ci și din cea a aprofundării relațiilor profesionale”.
În aceeași termeni a vorbit despre proiect primarul din Valea lui Mihai, Nyakó József. „Cred că asocierea mai multor comune a dat roade și cred că putem vorbi de alte sume mai semnificative pentru rezolvarea unor probleme cum e îmbunătățirea calității apei și epurarea apelor uzate. Acesta cred că e principiul de abordare al proiectelor câștigătoare”, a spus primarul de Valea lui Mihai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!