E ştire naţională că gerul a mărit consumul de gaz cu peste 30%, obligând Romgaz la importuri scumpe.
„Deşi nu are competenţe în echilibrarea pieţei, Romgaz importă gaze din 28 ianuarie. Romgaz asigură producţia maximă de gaze naturale din câmpurile de gaze exploatate, gaze comercializate îndeosebi către E.ON şi GDF Suez România”, a spus Lucian Stancu, adjunct la Romgaz. Iar Autoritatea de Reglementare a demarat controale la 24 de companii, din primele verificări reieşind că s-a încălcat legislaţia privind stocurile minime.
Prins ieri cu depuneri de proiecte europene, directorul DMPFI Oradea, Marcel Boloş, n-a putut fi contactat pentru a preciza dacă s-au luat în calcul, la previziunile preţului gazului pentru CET, triplări de costuri în perioade de ger.
Dar primarul Bolojan linişteşte orădenii subliniind că Romgaz acoperă pierderile pe timp de ger în cazul contractelor cu consumatori gen CET.
„Importurile costisitoare pe timp de ger sunt problema Romgaz, care acoperă pierderile din profiturile realizate în cursul anului. Pentru CET Oradea gerul nu va scumpi gigacaloria fiindcă gazul se furnizează pe baza unui contract ferm, încheiat pe o perioadă mai lungă”, explică Ilie Bolojan.
O serie de orădeni ni s-au adresat ieri neliniştiţi că gerul obligă Romgaz la importuri costisitoare. Aceasta întrucât de iarna viitoare CET Oradea va trece pe gaz conform super-proiectului municipal de retehnologizare a sistemului de producţie şi de reabilitare a magistralelor 1 şi 3. Cum proiectul va fi sponsorizat cu peste 77 milioane de euro de la Uniunea Europeană, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea a fost obligată să întocmească previziuni ale preţului gazului pe următorii 20 de ani.
În absenţa directorului DMPFI Oradea, primarul Ilie Bolojan s-a abţinut ieri să se pronunţe privind luarea în calcul a scumpirii gazului în perioade de ger.
„Din câte reţin, s-a întocmit o simulare a evoluţiei preţului gazului cu o creştere undeva pe la 50%. Dar directorul DMPFI va putea oferi date exacte. Important este însă că CET Oradea şi consumatorii casnici nu vor resimţi la facturi importurile la care Romgaz va apela, eventual, în perioadele de ger.
„Romgaz are o marjă de eroare la stabilirea preţului gazului, marjă care include eventuale costuri suplimentare ale importurilor cauzate de perioadele de ger. Astfel că gerul nu va scumpi preţul gigacaloriei produse de CET Oradea”, ne-a declarat ieri Ilie Bolojan.
Pentru a fi mai sugestiv, edilul-şef al Oradiei a apelat la o comparaţie privind variaţia preţului curentului electric.
„Când se vinde energie la preţ liberalizat, preţurile pot oscila puternic. De pildă, energia electrică e la jumătate de preţ noaptea faţă de orele de vârf ale zilei. Când e secetă, energia electrică e mult mai scumpă, fiindcă nu lucrează hidrocentralele. Sigur că fenomenele meteo sunt dificil de anticipat. Şi gerul poate apărea o dată sau de două ori pe iarnă, sau o dată la trei ani. În ultimii ani s-a mizat pe încălzirea globală. Aşa încât ne aşteptăm şi noi la geruri tot mai rare”, a mai spus Ilie Bolojan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!