În acest sezon, două femei au murit degerate în Bihor fiindcă au căzut şi au fost găsite mult după incident. Nu sunt cazuri sociale, dar hipotermii şi degerături pot apărea zilele acestea în număr mai mare, spune dr. Hadrian Borcea.
Pentru ca oamenii să nu sufere de pe urma temperaturilor scăzute, medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au transmis câteva măsuri pe care bihorenii le pot aplica pentru a se feri de gerul anunţat de meteorologi.
Cei mai sensibili la temperaturi scăzute sunt copiii şi bătrânii, oamenii fără adăpost, persoanele care lucrează mult timp în frig, bolnavii cu tulburări de circulaţie periferică, bolnavii de ateroscleroză sau diabet, cei care consumă alcool, tutun sau alte droguri, persoanele obosite sau cu tulburări psihice.
Atenţie la extremităţi
Mâinile şi picioarele, urechile, obrajii, nasul sau alte părţi ale feţei sunt cele mai expuse la degerături, spun doctorii de la DSP Bihor. „Dacă aceste părţi ale corpului rămân reci mai mult timp, vasele de sânge se contractă, transmiterea mesajelor dureroase prin nervi este perturbată, zonele respective amorţind”, transmite şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă. Odată amorţite părţile corpului, persoana nu mai simte gravitatea situaţiei, iar procesul de îngheţare poate distruge si deshidrata ţesuturile si membranele celulare; în cazuri grave degerătura poate afecta nervii din profunzime, muşchii şi chiar oasele provocând uneori gangrenarea degetelor sau a unui membru întreg”.
Primul ajutor în caz de degerătură este aducerea persoanei într-o încăpere cu temperatură potrivită, şi este contraindicată frecarea zonei degerate, dar şi încălzirea ei în faţa focului ori cu apă fierbinte. În caz de forme grave de degerătură (când zona afectată e rece şi înţepenită, fără sensibilitate, palidă şi/sau cenuşie) trebuie cerut urgent ajutor medical. prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau prin prezentarea la o structură de primire urgenţe din cadrul unui spital.
Pe timp de ger, se recomandă „îmbrăcarea cu haine potrivite, purtând cât mai multe straturi, cu haina impermeabilă deasupra care să apere de vânt). Capul, gâtul, faţa trebuie acoperite pe timp de vânt sau viscol, hainele nu trebuie să fie strâmte, la fel nici încălţămintea, bijuteriile strâmte nu trebuie purtate pentru a nu opri circulaţia sangvină, iar mănuşile şi şosetele trebuie purtate doar uscate. Alimentaţia e bine să fie cu conţinut bogat in glucide si proteine, alimentele trebuie consumate calde şi gătite (nu fierbinţi şi nu foarte condimentate).
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!