Nufărul 1 trece pe geotermal în proporţie de 86%, în urma implementării unui proiect în valoare de peste 12,5 milioane euro, bani primiţi de la Uniunea Europeană ca finanţator majoritar. Suma acoperă achiziţia echipamentelor necesare, un foraj cu reinjecţie a apei uzate termic, construcţia unei clădiri în care să funcţioneze o microcentrală de cartier şi reabilitarea reţelelor. Sunt vizate punctele termice 839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883. în afară de faptul că vor avea o gigacalorie mai curată, cei 13.500 beneficiari direcţi ai proiectului nu vor simţi beneficii financiare, oricum, nu pe termen scurt.
Diferenţa, din gaz
„Global, implementarea proiectului va scădea costul de producţie al gigacaloriei pe oraş. Banii astfel economisiţi îi putem folosi la reabilitarea reţelelor”, spune primarul Ilie Bolojan. În concluzie, orădeanul nu simte nimic la buzunar, preţul termiei fiind unic pe oraş.
Municipalitatea a primit confirmarea finanţării vineri, printr-o scrisoare de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Valoarea totală este de 14,8 milioane de euro, diferenţa faţă de 12,5 fiind cheltuieli neeligibile, suportate exclusiv de oraş. „În cadrul proiectului sunt utilizate 15.000 gigacalorii pe an pentru prepararea apei calde şi 40.000 gigacalorii pentru încălzire”, se arată într-un comunicat al Primăriei. Acestea acoperă consumul de termie din Nufărul 1 în proporţie de 86%, diferenţa urmând să fie compensată cu termie produsă pe gaz.
În prezent, din cele şapte puncte termice prinse în proiect, şase furnizează apa caldă produsă geotermal iar unul căldură preparată din această resursă subterană curată.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!