Duminică seara s-a încheiat ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO), după opt zile intensive de teatru. Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului, decernarea premiilor Festivalului de Teatru Scurt – secțiunea concurs, care în anul acesta a ajuns la cea de-a XXV-a ediție, a avut loc înainte de spectacolul-balet „Carmen.TV”, care a încununat FITO.
Prezentatorii, actorii Şerban Borda şi Gabriela Codrea, au anunţat câştigătorii, premiile fiind înmânate de Andrian Locovei, directorul trupei Iosif Vulcan a Teatrului „Regina Maria” din Oradea.
Selecția Festivalului de Teatru Scurt a fost realizată de către Victoria Balint – șef birou proiecte culturale și relații cu publicul la Teatrul „Regina Maria”, iar din concurs au făcut parte opt spectacole.
Premiile juriului
Juriul format din Ion Parhon şi Elisabeta Pop, respectiv actorul și regizorul Ion Sapdaru, au stabilit laureaţii acestei ediţii. Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat actriţei Andreea Bibiri pentru rolul Femeia în spectacolul „O relație deschisă”. Premiul pentru cel mai bun actor l-a câştigat Eduard Trifa pentru rolurile Medeea și Triphos din spectacolul „Medea`s boys”. Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost oferit Marikăi Kvachtadze, pentru scenografia spectacolului „Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar”, de la Teatrul Dramatic de Stat „Sandro Akhmeteli” din Tbilisi, Georgia. Premiul pentru cea mai bună regie le-a fost acordat ex aequo domnilor Irakli Gogia pentru regia spectacolului „Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar” şi Andrei Măjeri, pentru regia spectacolului „Medea`s boys”. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câştigat de spectacolul „Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar”, de la Teatrul Dramatic de Stat „Sandro Akhmeteli” din Tbilisi. La această ediţie a mai fost oferit Premiul special al juriului, câştigat de Teatrul „Regina Maria” pentru spectacolul „Avalanşa” de Tuncer Cucenoglu, regia Petru Vutcărău – pentru valoarea mesajului și calitatea întrupării scenice.
Criticul de teatru Elisabeta Pop concluzionează că ediţia din acest an a fost mai modestă din punctul de vedere al numărului de spectacole aflate în concurs, probabil şi oferta naţională de piese scurte fiind mai săracă, dar mai accesibilă spectatorilor care au dorit să vadă toate spectacolele din festival, cu o singură excepţie, fiind două spectacole pe zi. De asemenea, este bine că se reuşeşte păstrarea statutului de festival internaţional, lucru greu atunci când bugetul vine târziu, în acest an fiind prezente în festival spectacole din Georgia, Franţa şi Republica Moldova. Cât despre spectacolul „Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar”, apreciază că este un spectacol realizat de un regizor important georgian, un spectacol bine făcut, cu istoria adusă în contemporaneitate nu într-un mod ostentativ, „o modernizare cât de cât în limitele acceptabilului”.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea a fost organizat de Teatrul „Regina Maria”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.
Citiți principiile noastre de moderare aici!