Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, prin Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului a organizat, începând de luni şi până miercuri, manifestările dedicate aniversării a 50 de ani de învăţământ geografic universitar orădean.
„Un vis început în toamna anului 1964 în cadrul Institutului Pedagogic a devenit treptat o realitate, iar azi, în 2014, suntem martorii unui eveniment de regulă unic în viaţa unui om, aniversarea unei jumătăţi de secol de învăţământ geografic universitar orădean”, arată organizatorii în cadrul unei prezentări a semicentenarului, pe site-ul http://geografie-uoradea.ro. Spicuim, în continuare, din prezentare.
În anii de început, un grup ambiţios de tineri geografi format din rectorul Alexandru Săndulache, decanul Ignatie Berindei, şeful de catedră Grigor P. Pop, Viorica Rusu, Ana Czaholi, Emilia Greavu, Valentin Vancea, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Florian Benţe şi cartograful Nicolae Zaha, împreună cu colegii istorici, au pus bazele facultăţii şi programului de studiu Istorie-Geografie.
Dacă în prezent, sute de studenţi, masteranzi şi doctoranzi şi-au desăvârşit studiile şi au învăţat o meserie în domeniul geografic în amfiteatrele şi laboratoarele Universităţii orădene, o datorăm cu prisosinţă tinerilor de acum 50 de ani, seniorilor geografiei universitare orădene de azi, o parte dintre ei ajunşi în pragul aniversării a jumătate de secol de învăţământ şi cercetare geografică universitară orădeană.
„Dacă unii dintre fondatori ne-au părăsit, poate pentru o lume mai bună, suntem deosebit de onoraţi, să-i avem alături de noi în aceste momente de sărbătoare, la vârste onorabile, pe o parte dintre seniorii geografiei universitare orădene: Grigor P. Pop, Gheorghe Măhăra, Nicolae Josan, Florian Benţe şi Nicolae Zaha”, mai arată conducerea Facultăţii.
Facultatea de Geografie, Turism şi Sport se consideră un pilon de bază al Universităţii din Oradea, cu programe de studii diverse, pe toate cele trei cicluri de învăţământ superior şi cu activitate de cercetare de referinţă.
Doctor Honoris Causa
Luni, în Aula Magna, s-a decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, universitarului polonez dr. Jan Andrzej Wendt din Gdansk. Ceremonia s-a constituit într-o recunoaştere a personalităţii ştiinţifice a profesorului Jan Wendt , un model uman şi profesional de urmat, nu numai pentru geografi, ci şi pentru întrega comunitate academică şi pentru tânăra generaţie de studenţi.
Comisia de evaluare şi realizare a Laudatio i-a cuprins pe rectorul Bungău, pe senatorul-şef Sorin Curilă, pe decanul gazdă Alexandru Ilieş, pe profesorii universitari Rodica Petrea, Ovidiu Gaceu, Dorina Ilieş, Nicolae Josan, Gh. Măhăra şi Florian Benţe (toţi de la Univ. din Oradea), Ioan Ianoş (Univ. din Bucureşti), Pompei Cocean şi Dănuţ Petrea (Univ. „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca), Martin Olaru (Univ. de Vest Timişoara) şi Corneliu Iaţu (Univ. „Al. Ioan Cuza” Iaşi).
Tot luni a avut loc o întâlnire de lucru a Societăţii de Geografie din România (SGR), a Asociaţiei Facultăţilor şi Departamentelor de Geografie din România (AFDGR) şi a Asociaţiei Profesionale a Geografilor din România (APGR) cu angajatori din mediul socio-economic pe tema «Geografia românească – prezent şi perspective. Relaţia dintre şcoală şi piaţa muncii»
Marti a avut loc o aplicaţie de teren pe traseul Oradea – Băile 1 Mai – Băile Felix – Beiuş – Meziad – Roşia – Damiş – Bratca – Vadu Crişului – Oradea.
Iar astăzi, Şcoala Doctorală de Geografie organizează, în Amfiteatrul „Simion Mehedinţi”, sesiunea ştiinţifică «Geografie, societate şi dezvoltare regională», încheiată cu un tur al oraşului.
Tot miercuri, geografii Universităţii din Oradea vor discuta cu geografii din şcoli şi licee pe tema «Situaţia învăţământului geografic preuniversitar şi legătura acestuia cu mediul universitar».
Citiți principiile noastre de moderare aici!