În premieră pentru România, trei sondaje prezentate de televiziuni (TVR, Antena3, Realitatea TV) au fost contrazise de realitatea din secţiile de votare. Mircea Geoană s-a culcat preşedinte şi s-a trezit marele perdant! Duminică, Traian Băsescu şi-a clamat victoria încă înainte de ora 21, altă premieră pentru istoria post-decembristă. Iar Biroul Electoral Central i-a dat dreptate a doua zi. Băsescu a câştigat încă un mandat prezidenţial, însă la mustaţă. Mai puţin de un procent i-a despărţit pe cei doi prezidenţiabili. Mai precis, 0,67%! Tradus în voturi efective, acest 0,67% înseamnă că pe Băsescu şi Geoană i-au despărţit opţiunile a doar 70.000 de români.
Şi în Bihor lupta a fost strânsă. După ce în primul tur de scrutin, Băsescu avea un avans de 7,9% în faţa lui Geoană, duminică, candidatul PDL a câştigat în faţa candidatului PSD cu doar 3,3%. Semn că într-o anumită măsură ajutorul liberalilor i-a priit lui Geoană în Bihor. Nu îndeajuns însă pentru a-l depăşi pe Băsescu.
5.275.808 de români au votat Traian Băsescu. Alţi 5.205.760 de români au ales Mircea Geoană. Aşadar, avem o diferenţă incredibil de mică între cei doi candidaţi – de 70.048 de voturi în favoarea preşedintelui în exerciţiu. Cea mai mică înregistrată până acum de tânăra democraţie românească.
Prin comparaţie, pe 12 decembrie 2004 5.126.794 de români îl alegeau pe candidatul Alianţei „DA” PNL-PD drept şef al Statului Român. Premierul de la acea vreme, Adrian Năstase (PSD+PUR) era creditat cu 4.881.520 de voturi. Aşadar, se releva atunci o diferenţă de 245.274 de voturi în favoarea candidatului Opoziţiei. În procente, se înregistra un plus de 2,46% faţă de Năstase. Acum, Băsescu a reuşit un avans de doar 0,67% în faţa unui Mircea Geoană care a beneficiat de tot sprijinul liberalilor. Zecimea procentuală a fost îndeajuns, însă, pentru ca cel autointitulat „preşedinte-jucător” să-şi păstreze jilţul de la Cotroceni…
În ceea ce priveşte prezenţa la urne, se observă o creştere importantă, de la 55,2% la turul secund al scrutinului din 2004, la 58,02% în 2009.
Eşecul lui Geoană
Comparativ cu primul tur de scrutin, se observă că voturile obţinute cumulativ de Geoană şi Antonescu nu s-au mai regăsit în scorul electoral al lui Mircea Geoană din al doilea tur de scrutin. Aceasta în ciuda sprijinului participativ, fără echivoc, al PNL pentru candidatul PSD. Dacă pe 22 noiembrie voturile pentru Geoană şi Antonescu luate împreună ajungeau la 51,2%, acum Geoană a obţinut doar 49,66%. Adică mai puţin cu 1,55%. Subrealizarea electorală a lui Mircea Geoană e cu atât mai surprinzătoare cu cât candidatul social-democrat a beneficiat şi de susţinerea liderilor UDMR, în frunte cu Marko Bela. În ciuda acestui fapt, majoritatea maghiarilor au votat tot Băsescu, la fel ca şi în 2004. Chiar dacă, spre deosebire de 2004, Geoană avea acum alături de el un partid de dreapta, un bun aliat al UDMR. E vorba despre PNL. În ceea ce priveşte PNL, rezultatul final al votului sugerează că mulţi liberali au refuzat să-i dea votul pesedistului Geoană…
Cireaşa de pe sofisticatul vehiculul electoral ce trebuia să-l propulseze pe Geoană la Cotroceni: un premier propus de PNL şi pe placul UDMR, un primar-exemplu pentru România, pe neamţul Klaus Johannis! Atuuri pe care Adrian Năstase nici nu le visa acum cinci ani. În ciuda acestor avantaje, Mircea Geoană nu a reuşit să învingă duminică, declaraţiile şi acţiunile sale dinaintea şi din timpul dezbaterii televizate de joi cu Traian Băsescu părând să fi înclinat decisiv balanţa în favoarea celui ce e în fruntea Statului Român de cinci ani.
În Bihor
Trecând în plan local, pe 6 decembrie Băsescu a fost votat de 141.976 de bihoreni. Geoană a fost opţiunea altor 132.921 de alegători. Adică 51,64% la 48,35% pentru liderul PDL. Prin comparaţie, pe 22 noiembrie Băsescu era creditat în Bihor cu 30,1%, iar Crin Antonescu şi Mircea Geoană obţineau împreună 44,9%. Hunor Kelemen lua atunci 14,8%. Aşadar, Geoană a obţinut acum mai mult cu 3,45% decât suma tuturor voturilor obţinute de el, cumulate cu cele ale lui Crin Antonescu, în primul tur. Şi totuşi, n-a fost de ajuns. Semn că şi în Bihor maghiarii au optat tot pentru Traian Băsescu, chiar dacă Alexandru Kiss, preşedintele UDMR Bihor, şi-a declarat public sprijinul pentru Geoană. La fel de bine se poate spune că nici liberalii nu au votat toţi cu Geoană. Dimpotrivă…
În Oradea, Băsescu a câştigat mai clar decât o arată procentele de la nivel judeţean: 53,5% la 46,5%.
În primul tur, Băsescu a luat în Oradea 29,75%, iar Antonescu şi Geoană, împreună, 46,9%. Şi aici, pare-se că maghiarii şi o parte din electoratul lui Crin Antonescu au înclinat balanţa spre Traian Băsescu…
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!