Câteva mii de preşcolari şi elevi din Oradea şi Bihor fac sportul în clase care măsoară câţiva metri pătraţi ori pe holuri. Aceasta e soluţia la care au ajuns directorii şcolilor şi liceelor din Oradea şi Bihor, pentru că nu au săli de sport. Din 208 de unităţi de învăţământ din Bihor, aproape 130 sunt fără săli de sport. Nicio unitate de învăţământ preşcolar din Bihor nu are sală de sport. Directorii şcolilor spun că s-a ajuns în această situaţie din cauză că primăriile nu au alocat fonduri pentru construirea de săli de sport.
Improvizaţii
Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea este una din cele mai renumite şcoli din Oradea. Deşi a făcut nenumărate demersuri către autorităţi, şcoala nu a reuşit să obţină fonduri pentru construirea unei săli de sport.
„Autorităţile nu au alocat fonduri atunci când trebuiau să aloce. Noi avem, în curtea şcolii, un teren pe care s-ar putea contrui o sală de sport, însă pământul este disputat în justiţie. Dacă autorităţile ar fi alocat banii înainte de apariţia legii 10, situaţia ar fi fost alta. Este anormal ca elevii să facă sport pe hol sau în sala de clasă! Noi am improvizat şi o săliţă, însă nu este suficientă. Şcoala Bălcescu şi-a câştigat un renume şi se poate lăuda cu rezultate deosebite. Nu suntem mulţumiţi de această situaţie, însă nu putem face nimic”, spune profesorul Ioan Mocan, directorul Şcolii Bălcescu.
Din păcate şi alte şcoli din Bihor se confruntă cu această problemă. Printre acestea sunt Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, Liceul teologic Penticostal Betel Oradea, Şcolile cu clasele I-VIII, „Ioan Bogdan” Oradea şi cele din Cefa, Sânicolau de Munte, Batăr, Nucet, Mihai Bravu, Viişoara, Vârciorog, Tăşad, Tileagd, Tulca, Spinuş, Sântandrei, Sălard, Oşorhei, Pietroasa, Pocola, Remetea, Rieni etc.
Fonduri nerambursabile
Inspectorul şcolar general Dorel Luca dă vina pe autorităţi şi crede că singura soluţie pentru a rezolva problema sălilor de sport este accesarea de fonduri structurale.
„Din păcate nu avem săli de sport în toate şcolile din Bihor. Şi asta pentru că nu au fost alocaţi bani. A existat o încercare prin 2004, când prin programul iniţiat de Adrian Năstase, s-au construit opt săli de sport. Cred că fondurile structurale ar rezolva problema. Şcoala din Holod este un exemplu în acest sens” a conchis Luca.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!