În Cetatea Oradea se va vernisa expoziţie de artă vizuală organizată de Clubul Fotografic “Nufărul” Oradea în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune şi sub patronajul Asociației Internaționale Euro Foto Art. Expoziția cuprinde creațiile artiștilor vizuali Dan Bureția și fiul său, Alex Dian Bureția.
Dan Bureția expune nouă fotografii şi va prezenta trei filme de scurtmetraj. Filmul intitulat “Ecouri” este un scurtmetraj de 8 minute pe tema strângerii grâului ca pe vremuri, manual. Scurtmetrajul intitulat “Rădăcinile profesorului” conține povestea unui profesor pensionar de matematică, care culege din natură rădăcini și le dă o înfățișare artistică după ce le sculptează și lăcuiește, ca și cum istoria subterană nu moare, ea este metamorfozată spre lumină. Cel de a-l treilea film, intitulat “Cal”, este un videoclip al piesei lui Alexandru Andrițoiu transpusă pe muzică de Florian Chelu, film realizat în tehnica animație 3D, şi colaj video.
Artistul fotograf și de cinema Dan Bureția a început să fotografieze din anul 1975 în comuna natală Lovrin, apoi la Timișoara, unde s-a înscris la Cineclubul CFR. Acolo a învățat să developeze filme cinema și să lucreze cu un aparat de filmat pe 16 mm. În perioada 1982 – 1985 s-a înscris la fotocineclubul Universității de Vest din Timișoara, condus de Lucian Ionică, astăzi întemeietorul Facultății de jurnalism din Timișoara, unde a continuat această pasiune. Fotografiile lui au fost expuse în expoziții personale și de grup, de asemenea a participat cu diaporame și filme de scurt metraj la renumitele Festivaluri de la Gura Humorului. Actualmente este corespondent la România TV și profesor de matematică/ fizică cu jumătate de catedră.
“După o copilărie scaldată în raze de soare generatoare de gravuri pe suportul fotochimic al filmelor foto sau cinema, am ajuns să practic o meserie condiționată de această pasiune: arta foto- cinema. Ca fotojurnalist şi cameraman al diverselor televiziuni, ce făceau și desfăceau sedii în Oradea, am încercat să mă exprim cinematografic, să înlătur cuvântul cu imaginea, pentru că este mai economic și sincer. Acest lucru la începutul carierei însă, în tinerețile mele, pentru ca acum, după 20 de ani de activitate jurnalistică la Pro TV, Realitatea TV, Prima Tv, B1 Tv, National TV, Click, Libertatea și în cele din urmă România TV, am fost luat de curentul formalităților scrise, ale minciunilor adevărate, folosite în presa scrisă sau proiectată pe ecran. Adevărul fotografiei artistice mi-a ramas însă în suflet, undeva adânc cuibărit sub cenușa textelor de știri insensibile, reci, imparțiale. Desigur am continuat să dau naştere câte unui reportaj sau eseu cinematografic pe marginea acestei meserii, cum ar fi «Rădăcinile Profesorului» sau «Ecouriv, teme leagate de tradiție și istorie. Însă majoritatea lucrărilor artistice din domeniul fotografiei, diaporamei sau filmului de scurt metraj le-am realizat în tinerețe, în anii facultății 1985/ 2005. Ulterior am realizat videoclipuri pentru piesele muzicale ale lui Florian Chelu ce a pus pe muzică versurile lui Iosif Vulcan, Eminescu sau alti poeți de renume”, precizează artistul Dan Bureția.
[eadvert]
Captivat de aparatură
Alături de tatăl său, Alex Dian Bureția expune 36 de fotografii color, care cuprind mai multe genuri ale artei fotografice: peisaje, portrete, eseuri și fotografii de arhitectură. “Aveam acasă multe camere foto, video, aparate sofisticate. Tatăl meu le folosea la realizarea ştirilor. Toate acestea m-au captivat. Până într-o zi de vară din 2016 în care tatăl meu mi-a comunicat că mă înscrie la un curs de fotografie organizat de Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea sub conducerea artistului fotograf Claudiu Szabó EFIAP, căruia îi mulțumesc și pe această cale. M-a fascinat mereu modul său de a explica. La curs am învățat foarte multe noţiuni teoretice. Eu am fost mereu fascinat de imaginile de arhitectură. În anul 2018 am câștigat un curs de fotograf condus de către artistul fotograf Ovi D. Pop EFIAP. În cadrul acestui curs am putut practica mai mult ce am invățat teoretic la primul curs”, afirmă tânărul fotograf.
Vernisajul expoziției de artă vizuală va avea loc în prezența celor doi artişti, vineri, 27 august, de la ora 18:00, în Galeria ”Ștefan Vilidár István” situată la etajul I al Palatului Princiar al Cetății Oradea. Lucrările vor fi prezentate de către dr. Lucian Ionica din Timișoara. Momentele muzicale vor fi asigurate de către artiștii “Rock Filarmonica” din Oradea. Expoziția de artă fotografică va rămâne la dispoziția publicului până în 14 septembrie, între orele 8:00 – 20:00. Accesul publicului este gratuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!