[eadvert]
Ei știu că a fi medic înseamnă să percepi meseria și în dimensiuneasa umanistă, nu doar în cea tehnică. Căci, așa cum spunea Iuliu Hațieganu, „medicina este știința și conștiința, încălzite de iubire față de oameni”.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca pregăteşte clinicieni capabili să practice la cel mai înalt nivel această profesie nobilă, capabili să identifice și să răspundă întrebărilor fundamentale ale prevenirii şi tratării tuturor patologiilor, pentru a oferi servicii de sănătate de înaltă calitate. Absolvenţii Universităţii obţin în mod constant cele mai bune rezultate la examenul de intrare în rezidentiat şi rezultate foarte bune la concursurile interationale de ocupare a posturilor profesionale. Aproape 2.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la admiterea la UMF Cluj-Napoca.
Primii șapte au fost olimpici. Primii 68 au avut note de la 9 în sus. Un tânăr orădean ne explică cum a luat decizia de a deveni medic.
Pasiune pentru știință și conștiință
Tudor Popescu a absolvit CN „Emanuil Gojdu”. Spune că „decizia de a deveni medic am luat-o cu destul de mult timp în urmă, chiar înainte de a începe liceul, pentru că am fost și sunt sigur că este o meserie care te obligă să muncești și să studiezi fără întrerupere, să rămâi racordat la noile cercetări și descoperiri și care îți oferă satisfacții enorme, dacă o practici cu pasiune. Chiar dacă nu am rude de gradul întâi sau al doilea care să fi studiat medicina, acest lucru nu a fost un impediment, deoarece nu au putut să-mi demonstreze cu argumente solide că nu iau decizia corectă, iar influența unor prieteni apropiați ai familiei, care sunt medici, probabil că a contat suficient de mult”. Imaginile cu medicii cu măști, combinezoane și viziere, știrile privind epuizarea medicilor datorită volumului mare de muncă în situații critice, nu l-au speriat pe Tudor. „Perioada extrem de dificilă prin care trece omenirea în ultimele luni nu este de natură să mă sperie, ba din contră, îmi confirmă că îmi aleg o meserie nobilă, cu greutățile, dar mai ales cu frumusețile ei, iar rolul unui medic în societate este acum poate mai vizibil și mai clar ca niciodată. Am o profundă admirație pentru toți doctorii care se luptă pentru a salva viețile celor infectați cu acest virus și pentru ca noi toți să ne întoarcem la viața normală de dinainte”, explică Tudor Popescu opțiunea sa.
Mediile foarte mari cu care se intră la Medicină nu l-au demobilizat pe gojdist. „Cred că perseverența este elementul esențial în pregătirea unui examen dificil, așa cum este admiterea la medicină. Am muncit constant, pentru că am fost sigur că în acest fel voi putea intra la facultate fără emoții, iar eforturile mele au fost dublate de profesionalismul dascălilor care m-au îndrumat, atât de la școală cât și din particular. Gradul de dificultate al subiectelor a fost destul de ridicat, dar m-am așteptat să se întâmple asta deoarece cu cât subiectele sunt mai greu de rezolvat, cu atât elevii bine pregătiți sunt mai avantajați”, ne explică Tudor strategia sa câștigătoare pentru a deveni student la Medicină.
Așa cum e firesc, tânărul nu a luat încă o decizie în ceea ce privește specializarea pe care o va urma. După cursuri, va ști ce i se potrivește cel mai bine. „Evident că este prematur să iau o decizie în privința alegerii unei specializări, însă tind să cred că aceasta va fi una dificilă, care va presupune foarte multe ore de muncă în spital. Sunt sigur că viitorul meu profesional va fi încărcat de obstacole, însă acest lucru mă motivează și îmi doresc ca, pe lângă munca din spital, să particip și la diverse activități de cercetare”, ne-a asigurat Tudor Popescu.
Mihai Dan a studiat la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Din toamnă, va fi student la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila” din Bucureşti. Concursul de admitere a avut loc în condiții excepționale, în mai multe locații din Centrul Expozițional Romexpo. Anul acesta, UMF București a înregistrat un număr record al candidaților înscriși la examenul de admitere – 3.326, cu 300 mai mulți ca în 2019. Dintre acești candidați, 28 au fost absolvenți de liceu care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, iar 46 sunt olimpici naționali și internaționali.
„ Am optat pentru a studia medicina, în primul rând din pricina pasunii mele pentru știință, încă din copilarie. Profesorii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor de gimnaziu și liceu mi-au la insuflat o pasiune pentru biologie și chimie, așa ca a fost cea mai bună opțiune”, ne spune Mihai Dan.
„ Provocările la care sunt supuși medicii în ultima perioadă ne arată numai natura pură a profesiei, aceea de a-i ajuta pe cei din jur, prin știință în slujba vieții, așadar aceste evenimente mă fac să mă simt și mai mândru că voi urma medicina.
Pregătirea am făcut-o de-a lungul unui an, cu mult ajutor din partea profesorilor, atât de la clasă, cât și în privat, am învățat materia cât de bine am putut și am făcut cât mai multe exerciții, pentru a mă obișnui cu tipul examenului. Subiectele au fost de dificultate medie, după părerea mea, dar au necesitat toată atenția si concentrarea posibile, însă după un an de învățat, m-am simțit cât se poate de pregătit”, ne-a spus Mihai Dan.
Chiar dacă nu are o opțiune fermă privind specializare pe care o va urma, tânărul spune că îl atrag specializările de natură chirurgicală și se gândește să profeseze în acst domeniu.
Trimite articolul
XDin păcate 95 % o faceți pentru bani meseria asta.
Ajungeți apoi sclavii Mafiei Sanitare.
Vă acoperiți porcăriile cu protocoale.
Puținii medici care au mintea deschisă, nu fac meseria asta pentru bani, ei sunt excluși din sistem.
-
Plicu’…
Este atat de simplu-
Corect!
Eroii bine plătiți.
Sau măcelări.
-
-
Cât voluntariat ai făcut anul acesta? Sau măcat ai donat ceva pentru cei neajutorați? 1L de ulei sau măcar 1L de sânge?
Plicu’…
Este atat de simplu
Lasă ca va explica cititorii Bihon cat de prosti sunteți și de ce ați ales meseria asta!
Lăsând sarcasmul la o parte, succes și felicitări
-
Dan,
Am trăit o viață în România, și am văzut că aici Mafia e Patria.
Au mai rămas în România hoții, proștii și idealiști.-
Fekete,
La ce comentarii ai avut pe Bihon aș spune că, spre bucuria mea, nu toți proștii au rămas în țară 🙂
-