În linii mari, liniile vieţii lor par trase la indigo. Gemenele Aurora- Viorica Iscrulescu şi Floarea -Eugenia Galea au devenit duminică cetăţeni de onoare ai oraşului Ştei. S-au născut pe 27.08. 1936 în Oradea. În 1954 au absolvit Şcoala Media Tehnică de Cultură Fizică şi Sport- Timişoara. După care au lucrat 36 de ani ca profesor de educaţie fizică şi sport. Floarea Galea la Liceul din Reşiţa şi la Şcoala Generală din Ştei.
Aurora-Viorica Iscrulescu la Liceul Bocşa Vasioviei, la Şcola Generală Vaşcău şi Şcoala Generală din Ştei. Ambele surori au lucrat apoi ca îndrumător al activităţii cultural-artistice la Clubul Copiilor şi la Casa de Cultură Ştei. În toată această perioadă, surorile Aurora-Viorica şi Floarea-Eugenia au fost preocupate de sănătatea şi pregătirea fizică a copiilor care le-au fost elevi. Paralel cu activitatea de la catedră, dar şi în prezenz, cele două surori îndrumă activitatea cercului de aerobic pentru mişcare a persoanelor de diferite vârste. De 16 ani activează în cadrul „Clubului Doamnelor” şi în Fundaţia „Săracul Român” fiind bune sfătuitoare şi împărtăşind de-a lungul timpului din experienţa domniilor lor, tuturor celor cu care au venit în contact. Îm cadrul fundaţiei şi-au adus aportul la ajutorarea copiilor orfani şi a persoanelor vârstnice aflate îmn dificultate.
Munca depusă de cele două surori a fost răsplătită, de-a lungul timpului, cu numeroase diplome de excelenţă şi de merit. Pentru a răsplăti meritele deosebite în domeniul didactic, cultural-artistic, pentru rezultatele în activitatea instructiv-educativă. Primarul oraşului Ştei şi Consiliul local Ştei le-a acordat doamnelor Floarea-Eugenia Galea şi Aurora-Viorica Iscrulescu titlul de cetăţean de onoare al oraşului Ştei, cu prilejul zilelor oraşului Ştei.
Oraşul gemenilor
Lala şi Lori. Aşa se răsfaţă cele două surori gemene. Care spun că lumea le-a confundat de când se ştiu: la şcoala, ca eleve, unde una era as la matematică şi fizică, iar cealaltă la română şi la istorie, iar mai apoi ca profesoare. „Dacă mă doare capul, o doare şi pe Lala, chiar dacă nu suntem împreună”, spune Lori. Cele două surori trăiesc într-un oraş în care gemenii sunt la ei acasă. La o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori, 100 sunt gemeni. Adică un sfert din totalul gemenilor din judeţ.
Fost primar, în galeria elitelor
Împreună cu cele două doamne, cetăţean de onoare al şteiului a devenit şi profesorul Gheorghe Ardeleanu. Acesta s-a născut la Bucureşti în 1942 şi locuieşte în Ştei din 1972 când a venit prin transfer în interes de serviciu. A absolvit Facultatea de Litere şi Teologie din Universităţii de Vest – Timişoara în 1966. În perioada 1966-1972 a fost profesor de limba şi literatura română la Şcoala generală Batăr şi director la Căminul cultural, iar mai apoi directorul la Casa de cultură din Ştei. A condus grupul folcloric al Casei de cultură la ediţia a doua a „Zilelor Culturii populare Româneşti” din Brastilava – Slovacia, iar în 1980 a înfiinţat Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Doina Şteiului”.
Din anul 1975 până în 2005 , când s-a pensionat, a fost profesor titular la Colegiul Naţional „Avram iancu” şi timp de zece ani a condus catedra de limba şi literatura română. S-a implicat în redactarea Revistei Phonix a liceului, în organizarea de concursuri artistice, participarea la olimpiade şcolare. A fost primar al oraşului Ştei în perioada iulie 1990 şi consilier local PDL în perioada 2004-2011. Printre distincţiile pe care profesorul Gheorghe Ardeleanu le-a primit de-a lungul timpului amintim: placheta pentru cea mai bună activitate cultural-artistică, diploma de excelenţă pentru întreaga activitate acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în 2004, Diploma „Pro Meritis” acordată de Colegiul Naţional „Avram Iancu”, Diploma „Jubiliară” acordată de Consiliul local Ştei în noiembrie 2006, Diploma „Pro Meritis” şi placheta aniversară acordată de Primăria Ştei.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!