La solicitarea Jurnal bihorean si Bihor Online, Electrocentrale SA Oradea a comunicat preţurile pe care le plăteşte acum propriilor furnizori. CET Oradea îşi procură materia primă pentru producerea energiei termice din trei surse. Resursa primară este azi cărbunele. Acesta e cumpărat de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), precum şi de la firma Maestro Trading, cea care exploatează mina de la Voivozi. În mod excepţional, Electrocentrale SA foloseşte însă şi gaze naturale, pentru producerea în cogenerare a energiei electrice şi termice.
Iată şi preţul pe care CET îl plăteşte pentru fiecare gigacalorie provenită din cele trei surse: cărbunele SNLO costă Oradea 62,1 lei/Gcal, cel de la Voivozi e achiziţionat cu 49,8 lei/Gcal, în timp ce gazele naturale sunt cumpărate la preţ dublu: 111,4 lei/Gcal pentru utilizatorii casnici, respectiv 132,2 lei/Gcal pentru utilizatorii non-casnici!
Aceste cifre sunt relevante în condiţiile în care municipalitatea e hotărâtă să modernizeze CET-ul, trecând de la cărbune la gaz. Primarul Ilie Bolojan spune că iarna 2013-2014 ar trebui să fie prima în care orădenii ar trebui să se încălzească pe gaz.
Gazul cumpărat azi de Electrocentrale SA Oradea este la un preţ dublu faţă de cel a cărbunelui, chiar şi pentru utilizatorii casnici: 111,4 lei este gigacaloria pentru utilizatorii casnici, 132,2 lei/Gcal pentru cei non-casnici. Cărbunele de la Voivozi e mai ieftin decât cel de la SNLO, cu 12 lei: 49,8 lei/Gcal faţă de 62,1 lei/Gcal. Explicaţia: se produce în Bihor şi, deci, transportul costă mai puţin. În ceea ce priveşte gazul, aceasta este o resursă care nu se găseşte în Bihor.
„Acestea sunt preţurile reglementate de ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – n.r.). Însă folosirea gazelor au constituit o excepţie, dată fiind o situaţie care a necesitat oprirea folosirii cărbunelui. A fost vorba despre reparaţia coşului mare de fum, ce a durat şapte-opt zile, în această toamnă. Atunci s-a mers pe coşul mic, însă în rest noi folosim doar cărbunele pentru producerea energiei termice”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt, Eustafie Ilisei. CET îşi ia cărbunele în mod egal din cele două surse: Voivozi şi Oltenia.
Tot mai scump
În ciuda faptului că gazul e mult mai scump ca şi cărbunele, municipalitatea orădeană merge înainte cu proiectul de retehnologizare a CET , ce presupunere trecerea de la cărbune la gaz. Invocând unele studii realizate de municipalitate, primarul Ilie Bolojan susţine că facturile orădenilor nu vor exploda după ce Oradea va spune adio cărbunelui. Însă tot primarul spune că nu poate garanta ce se va întâmpla peste douăzeci de ani.
Este cunoscut faptul că România importă azi circa 30% din necesarul consumului său de gaze naturale şi că pe termen mediu și lung, România va fi dependentă de gaze din import. În acest an, preţul gazelor naturale extrase din subsolul ţării este de 165 de dolari la mia de metri cubi, în timp ce gazul de import a ajuns să coste 500 de dolari la mia de metri cubi. Un preţ-record.
Rezervele de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii aproximativ 15 ani. Potrivit lui Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), aceste rezerve ar putea creşte abia după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.
Avem cărbune mult
În schimb, Pătruţi spune că rezervele româneşti de cărbune ne ajung pentru câteva sute de ani de acum înainte. Rezervele geologice de huilă sunt de 1,4 miliarde tone, la o producţie anuală de 2,3 milioane tone, iar rezervele geologice de lignit se ridică la 9,6 miliarde tone, la o producţie anuală de 30 milioane tone. Azi, CET Oradea arde lignit.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!