Lupta împotriva gazelor de şist se dă şi prin birourile primăriilor din judeţ, respectiv la Consiliul Judeţean. Arhitectul-şef al judeţului, Maria Simon le-a cerut tuturor primăriilor prinse în perimetrele de explorare-exploatare să emită avize pozitive sau negative acestor activităţi petroliere.
În Bihor au început deja operaţiunile prealabile explorărilor şi exploatărilor petroliere, ce vizează ţiţei şi gaze, implicit gaze de şist.
Unii da, alţii ba
„Sunt în aşteptarea avizelor de la primării. Primăriile trebuie să îşi dea avizul, favorabil sau nefavorabil. Dacă sunt avize nefavorabile, nu vor putea utiliza la nimic certificatul de urbanism, pentru că nu doresc primăriile”, transmite Maria Simon, care după ce va primi avizele de la toate primăriile vizate, în număr de 14, va emite, de la nivelul CJ Bihor, un certificat de urbanism.
Maria Simon spune că a primit deja şase avize, din care patru pozitive şi două negative. Aşadar, CJ Bihor va da un aviz negativ, deoarece nu este unanimitate pentru tot teritoriul pe care compania exploatatoare NIS Petrol l-a inclus în cererea pentru emiterea certificatului de urbanism!
Comunele Sălard şi Tăuteu, ambele cu primari UDMR, s-au opus explorărilor. În schimb, primăriile Sârbi (PSD), Spinuş (PSD) şi Brusturi (PNL) au emis aviz favorabil! De aceea, în aceste comune au început sau vor începe măsurătorile seismice pe care firma maghiară Acoustic Geophysical Services le întreprinde pentru compania NIS Petrol, deţinută de gigantul rus Gazprom. Arhitectul-şef al judeţului aşteaptă să vadă şi poziţiile primăriilor din Biharia, Cetariu, Săcueni, Cherechiu, Derna, Diosig, Borş – toate aceste unităţi administrativ-teritoriale fiind pe perimetre de explorare-exploatare concesionate de Guvern companiei NIS (Gazprom).
La rândul său, prefectul Claudiu Pop le-a stat alături celor de la NIS, astă-vară, convocând o şedinţă cu primarii şi şefii instituţiilor de mediu, pentru ca ruşii de la NIS să le spună că nu caută gaze de şist! Pop spune că vrea ca Bihorul să fie „un al doilea Texas”, făcând abstracţie de faptul că legislaţia SUA e total diferită de cea românească.
Ce zice Bolojan?
La Oradea e o situaţie particulară. Maria Simon spune că a primit de la municipalitatea orădeană o notificare prin care edilii se autoelimină, practic, din ecuaţia gazelor de şist. Ca şi cum nu ar avea nicio răspundere faţă de orădeni! „De la Oradea am primit o notificare, cum că nu e nevoie de avizul primarului. Dar le-am dat articolul de lege prin care se arată că e nevoie”, ne-a declarat ieri Maria Simon, care aşteaptă acum o poziţie la nivelul municipiului. Aşadar, primarul Ilie Bolojan va trebui să îşi asume o poziţie, în acest caz.
Controversa gazelor de şist
În Bihor sunt patru perimetre petroliere concesionate deja de către ANRM. La Tria, Tulca, Felix şi Voivozi, primele două fiind deja aprobate prin Hotărâri de Guvern. Perimetrele cuprin arii largi, depăşind cu mult extravilanul comunelor ce denumesc cu titlu generic aceste perimetre de explorare-dezvoltare-exploatare.
Exploatarea gazelor de şist se face prin metoda controversatei fracturări hidraulice, ce foloseşte cantităţi enorme de apă, îmbogăţită cu sute de substanţe chimice, unele extrem de periculoase. ONG-uri şi o parte a societăţii civile condamnă această metodă, respingând-o ca fiind extrem de dăunătoare omului şi mediului înconjurător. De altfel, patru ONG-uri au şi cerut, la Curtea de Apel Bucureşti, anularea acordurilor în baza cărora compania americană Chevron a primit dreptul de explorare a gazelor de şist în perimetrul Bârlad şi în trei zone din judeţul Constanţa, pe litoral.
Primăria Sânmartin, ce administrează şi Felix-ul, s-a pronunţat a fi împotriva acestor exploatări. Edilii din Sânmartin promit să scoată o Hotărâre care să interzică aceste operaţiuni petroliere în zona Felix.
Ghilea vede bihoreni ieşind „cu furci şi topoare”!
Citiți principiile noastre de moderare aici!