„Am discutat cu toți primarii interesați, indiferent de culoarea politică, și ne-am arătat intenția de a-i sprijini. Vrem să dezvoltăm acest proiect care să contribuie la creșterea nivelului de trai al bihorenilor și la dezvoltarea economică a județului nostru. Comunele și orașele care au rețele de gaz devin mai atractive pentru investitori”, a precizat Mircea Mălan.
Până în prezent, 22 de comune și orașe au rețele de gaz, în 27 de UAT-uri proiectele se află în curs de implementare, iar CJ Bihor intenționează să sprijine alte 33 de orașe și comune până în 2030.
[eadvert]
Consiliul Județean Bihor este singurul Consiliu Județean din România care derulează un program multianual prin care sprijină unitățile administrativ – teritoriale care sunt interesate de introducerea rețelelor de gaz. În fiecare an se alocă un milion de euro pentru acest proiect, cu scopul de susține 5 sau 6 primării.
„Este important să gândim rețeaua sub formă de inele, astfel încât comunele și orașele să se lege între ele, pentru a reduce costurile de racordare la Transgaz și pentru ca rețeaua să poată fi mult mai ușor de exploatat. Având în vedere că lemnul este din ce în ce mai greu de procurat și este nefiresc să tăiem pădurile, sunt convins că cea mai bună soluție la îndemâna noastră este rețeaua de gaze naturale”, a adăugat Mircea Mălan.
De asemenea, la conferința de presă, alături de Mircea Mălan, a participat și directorul general al Distrigaz Vest, Mircea Lazăr, care a dat exemplul comunei Sânnicolau Român, care a atras doi mari investitori și continuă să se extindă la cererea comunității.
„Rolul unui operator de distribuție este de a asigura siguranța în exploatare. La modul în care s-au gândit aceste inele, în momentul în care vor fi finalizate, probabilitatea de a rămâne localități întregi fără gaz este minimă. În momentul în care aceste rețele vor fi finalizate, confortul din locuințe și industria din județ vor crește, pentru că, din punctul nostru de vedere, industrie fără gaz nu se poate”, a explicat Mircea Lazăr.
El este unul dintre cei șapte operatori de distribuție din județul Bihor, ceilalți șase sunt: Delgaz, Premier Energy, Nova Power, Gaz Vest Arad și Salgaz.
Trimite articolul
XDin cauza unei ambitii prostesti de a mentine CET-ul in viata ati interzis introducerea gazului in Oradea in mai multe zone … nici sa nu va aud…
Care sunt acele comune? Nu ne amețiți cu, v-o face, vom dege….. etc. Vrem ceva concret.