Fost prefect, ajuns acum senator PDL, Gavrilă Ghilea abordează problema gazelor de şist în Bihor, în special cazul particular al Băilor Felix. Ghilea a depus deja o interpelare adresată primului ministru Victor Ponta, însă are în plan şi o iniţiativă legislativă. Mai mult, Ghilea a intrat în posesia notei de fundamentare pentru o posibilă Hotărâre de Guvern care să aprobe acordul petrolier pentru perimetrul Felix! În acest context, fostul prefect are aprecieri negative faţă de felul în care succesorul său, prefectul Claudiu Pop s-a poziţionat în chestiunea controversatelor gaze de şist.
Ghilea l-a interpelat pe premierul Ponta după ce a fost sesizat de comuna Sânmartin „în legătură cu iminenta concesionare a unui perimetru de circa 1.000 km pătraţi, care includea şi staţiunile Baile Felix şi Băile 1 Mai”. În interpelare, senatorul Gavrila Ghilea îi cere premierului să reelavalueze, „în sensul respingerii ei, o eventuală solicitare de aprobare a Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Baile Felix, încheiat între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale cu orice companie concesionară”.
Parlamentarul PDL de Bihor anunţă că va demara o iniţiativă legislativă pentru interzicerea efectuării de operaţiuni petroliere în intravilanul staţiunilor turistice de interes local şi naţional, aşa cum sunt Baile Felix şi Băile 1 Mai. Este vorba, în fapt, despre modificarea art. 12 din Legea petrolului nr. 238/2004, în sensul extinderii interzicerii efectuării de operaţiuni petroliere şi în intravilanul acestor staţiuni.
Îl contrazice pe Pop
Gavrilă Ghilea se declară stupefiat de declaraţiile recente ale prefectului Claudiu Pop.
„De la nivelul Prefecturii Bihor se încearcă acreditarea ideii că în Hotărârile de Guvern nr. 1184 şi 1186/2012, care aprobau la finele anului trecut acorduri petroliere de concesiune similare pentru perimetrele EX-4 Tulca, respectiv EX-2 Tria nu se foloseşte termenul „gaze de şist” deci, pe cale de consecinţă, „acordul petrolier” s-ar referi numai la exploatarea… petrolului, nu şi a gazelor neconvenţionale, cum mai sunt numite gazele de şist. Nimic mai fals!”, susţine senatorul. În sprijinul său, Gavrila Ghilea arată expresii folosite în acorduri petroliere, precum „gaze neconvenţionale”, aşa cum sunt gazele de şist. „De asemenea, termenul «Petrol» utilizat în acord defineşte «substanţe minerale combustibile (…) care se prezintă «în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale» sau lichidă «sub formă de ţiţei şi condensat»”, mai arată parlamentarul.
Alţi doi senatori, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, ambii PNL, îl interpelaseră pe premierul Victor Ponta în această problemă. Bodea şi Boeriu l-au întrebat pe premier inclusiv dacă s-a realizat un studiu de impact, înainte să se dea „verde” la concesiuni petroliere. De asemenea, şeful Guvernului este întrebat dacă s-a avut în vedere „cazul particular al zonei Baile Felix” şi i se cere să explice „lipsa de transparenţă în tot acest proces”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!