Noul primar de Balc, Sorin Sabău e pus pe fapte mari. Chiar dacă va fi învestit doar săptămâna viitoare, e gata să bată palma cu administratorul special al Castelului de la Balc, Daniel Laurețiu Adobriței chiar în aceste zile.
[eadvert]
Sorin Sabău și-a pregătit proiectele pentru Balc încă din perioada în care era doar candidat. Și și-a stabilit și contacte și potențali colaboratori pentru a le pune în practică. Probabil cel mai ambițios proiect este acela de „a deschide în comuna Balc cea mai frumoasa stațiune turistică din zona de N-E a județului Bihor”. În atingerea obiectivului mizează și pe suportul șeflui de la CJ Bihor.
Tânărul primar știe că misiunea pe care și-a asumat-o e una grea, „dar avându-l pe domnul İlie Bolojan la conducerea Consiliului Județean, eforturile noastre comune vor da rezultate foarte bune”, e convins noul șef al Primăriei Balc. Pentru a fi pregătit când își preia mandatul de primar, Silviu Sabău a avut, împreună cu o parte din membri PNL,o întrevedere cu proprietarul Castelului Degenfeld de la Balc, încă din 30 august 20202.
„Am discutat despre o posibilă tranzacție pe viitor între Primaria Balc și proprietar.Cu această ocazie am dorit să pun capăt campaniei de dezinformare a domnului primar Maroșan, care mereu a susținut că acest castel este sub sechestru și nu poate fi cumpărat”, a explicat Sorin Sabău.
Spusele sale au fost susținute o zi mai târziu, pe 31 august 2020, de o notă scrisă semnată de administratorul special al Castelului Balc Daniel Laurențiu Adobriței care afirma că :„ acest imobil face obiectul unei vânzări către primăria comunei în situația în către primarul își manifestă aceste interes către societatea noastră. Menționez faptul că acest imobil va fi vândut liber de sarcini la momentul încheierii contractului de vânzare -cumpărare. Nu există absolut nici o piedică în semnarea acestui contract”.
Declarația administratorului special era necesară fiindcă și fostul primar Arsenie Moroșan și-a exercitat dreptul de preemțiune în noiembrie 2019 în Consiliul local, însă în ciuda declarațiilor nu a mai făcut nici un demers în acest sens. Sorin Sabău spune că Arsenie Moroșan a jucat cartea castelului doar fiindcă nu știa că alegerile vor fi amânate. Ba mai mult, afirmă că ar fi spus administratorului că nu își dorește castelul.
Sorin Sabău vrea să demonstreze că ceea ce a spus primarul Arsenie Moroșan chiar în ziua în către el se întâlnea cu administratorul castelului e fals.
„În data de 30 .08 2020 a avut loc sfințirea capelei mortuare din localitatea Almașu Mic unde a participat și domnul Ioan Mang, președintele PSD Bihor. Discursul edilului a început prin a le transmite cetățenilor informații false, mai exact că, Castelul Degenfeld de la Balc nu va putea fi cumpărat niciodată, că ștrandul nu se va mai deschide niciodată și ca toate informațiile care circulă pe facebook sunt minciuni. Bineînțeles, la sfârșitul evenimentului a luat cuvântul și domnul Ioan Mang, care a precizat că după alegeri vor face toate demersurile necesare pentru a cumpăra castelul”, spune Sorin Sabău.
„Simularea viitoarei imagini a Castelului Balc făcută de arhitectul Dan Panait prevede inclusiv refacerea acoperișului așa cum a fost inițial. Vrem să cupărăm castelul pentru comună, am mai avut contacte zilele trecute cu proprietarul ADL Invest și săptămâna aceasta am putea lua o hotărâre. Intenția noastră este să avem castelul cumpărat pentru ca în februarie, atunci când se deschide Programul Regio să putem depune proiectul pe Măsura 5.1. și să accesăm 5 milioane de euro pentru a renova castelul. Vor fi bani exclusiv pentru castel, pentru ștrand vom accesa alte programe”, explică primarul ales Sorin Sabău viziunea sa.
Construcția castelului în stil eclectic cu trei etaje a fost comandată de către groful Károlyi Tibor și Dégenfeld-Schönburg Emma. Original, castelul era prevăzut cu un acoperiș cu două ape, însă acesta a fost modificat în stil romantic în 1914.Pentru a fi sigur de succesul proiectului, Sorin Sabău spune că e gata să apeleze la un consultant bihorean, originar din Salonta, dar care trăiește la Cluj-Napoca și care are o rată de absorbție de 85% pentru proiecte. Sorin Sabău e gata să învețe din bunele practici ale primarilor de succes. În cazul Castelului Balc e gata să meargă pe drumul bătătorit al Castelului Karolly de la Carei, refăcut cu 5 milioane de euro. În plus, Sorin Sabău vine cu expertiza sa din zona de antreprenoriat. „Am fost nevoit să mă descurc de la 18 ani, când mama mea a murit. Am avut afaceri în exoploatarea lemnului, în imobiliare, în sistemul de pază și protecție, am afaceri în domeniul agricol. Legat de accesarea fondurilor europene cunosc destul de bine acest domeniu.
În ultimii ani am reușit să accesez două proiecte europene în valoare de 267.000 euro. Pe Măsura 112 -İnstalarea tinerilor fermieri am un proiect în valoare de 25.000 euro, iar pe Măsura 2.1-Achiziție de utilaje am un proiect în valoare de 242.000 euro”, explică primarul ales al Balcului.
Proprietarul din Moinești cu afaceri în domeniul petrolier ADL Invest este în insolvență și nu mai vrea să vândă castelul cu 350.000 de euro, așa cum se anunțase inițial. Acum prețul casrtelului e de peste un milion de euro. În 2011, castelul a fost achizționat de la Petrom pentru 800.000 euro plus TVA. Aceasta fiindcă Petrom are o politică: vinde tot ce nu produce. Firma din Moinești susținea că vrea să construiască un aquaparc în jurul castelului, valorificând apele geotermale. Dar, castelul doar s/a degradat. Prețul de 350.000 de euro vehiculat anul trecut era valabil însă doar dacă fiul proprietarului l-ar fi achiziționat. Chiar și în condițiile în care prețul castelului depășește 1 milion de euro, primarul ales Sorin Sabău spune că face o afacere bună pentru comună. „Petrom a vândut în extravilan teren cu 4 euro/mp. Având în vedere că la Castel există un parc de 20 ha, numai terenul ar valora un milion de euro”, explică Sorin Sabău.
Castelul bântuit
Castelul de la Balc a avut parte de incendii, de proprietari cu afaceri în domeniul petrolier, dar și de proprietari grofi. Are toate ingredientele pentru a fi o atracție turistică, inclusiv o legendă.
În anul 1484 castelul este construit de către episcopul Pruisz János din Oradea. Castelul a fost în proprietatea multor familii; în 1490- a familiei Báthori, în 1552- a familiei Szénási, apoi au urmat familiile Kun, Tisza, Bekk, Kábos, iar în 1872- a familiei Degendfel Schomburg. Castelul neavănd moştenitori, în urma lui Pincas, în 1944 este preluat de Ministerul Industriei, apoi în 1958 de Ministerul Sănătăţii, datorită apei de sondă care curge în ştrandul castelului care are efecte terapeutice. În 1967 devine monument ocrotit prin lege, iar în 1996 a fost preluat de Petrom, promițând că vor face un centru de relaxare, ceea ce au şi făcut, dar în 2004 s-a închis. Există și o legendă în jurul castelului care spune că ar fi bântuit de fiica ţarului Romanov, Natalia, căsătorită cu Gheorghe Ghica, care a primit jumătate din castel de la cumnatul său József Pincas, unul dintre proprietarii castelului. Natalia ar fi murit în urma unui incendiu declanșat în timp ce își curăta cu benzină mănușile fine de piele de căprioară . Legenda e cunoscută d doamna Seres Erzsébet care a scris monografia castelului.
Trimite articolul
XApropo de legenda cu fiica țarului Romanov: Toți țarii ruși de la Mihai I( cca 1613, bunicul lui Petru I cel Mare) și pina la Nicolae II( asasinat de bolșevici in 1918), s-au numit Romanov(i).Nu cunosc nici o prințesa a Rusiei, fiica de țar casatorita cu un print roman, singura fiica a unui țar rus care are o oarecare legătura cu România fiind Maria Alexandrovna , fiica țarului Alexandru II, mama reginei Maria a României . Familia Ghica a fost intr-adevăr o familie princiara in Moldova, dar nici unul din membrii ei nu a fost atât de important încât sa se poată căsători cu vreo Mare Ducesa( fiica a țarului ) a Rusiei, probabil cu o descendenta colaterala a familiei, nicidecum cu i fiica de țar.Daca a murit in 1924 , fiind tânăra, nu putea fi fiica de țar, numai dacă era fiica țarului Nicola II , ceea ce e exclus!
Alta furt din bani publici marca PNL,mai si relateaza prostocii cum si ce o sa faca.de unde culegeti toti acesti analfabeti gen bolojan,birta,sabau asta?
Veronica…..membri….de data asta ai cam gresit….E “membrii” cu doi “i”…” O parte din membrii PNL”…….daca era 2,3 era ” membri” Halal jurnalist….halal educatie…..Halal Veronica Bursasiu…..Dar….draga Vero, dacs esti anti PSD , esti iertata….Numai sa nu -i calci pe urme…Veoricai D….:)
Vreau sa cumpar castelul pentru taranii din Balc… ahahaha, buna.
Auziti? Dar in ce secol aduceti turistii? Ma refer in Oradea si Bihor? Ca nu au fost, nu sunt si nu vor fi turisti, ce de risipiti banii publici PeNeListilor? Veniti cu ei de acasa, ca sunteri mari nababi capitalisti! Dhee!
Luati exemple din Ungaria, toate castelele mari de pe partea de est si aproape toate din vest , sunt donate de catre proprietari , statului , pentru ca in zona geografica in care ne aflam , nu prea se mai suprapun interese a.i, asa ca doar statul are atatia bani sa intretina asa ceva .