Polițiștii bihoreni țin să avertizeze că mai e puțin timp până când se vor aplica noile prevederi legale în legislația rutieră.
Astfel, din 12 octombrie 2019, cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului, dar și alții, care încalcă unele reguli stricte de circulație, vor fi sancționați mult mai dur.
Polițiștii amintesc că intră în vigoare, după 60 de zile, Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, adoptată de Guvernul României în data de 12 august 2019.
Nu pune mâna!
Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
Și pentru cei ce nu au nevoie de permis
În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, adică pentru bicicliști, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).
Special, pentru cei cu dispozitive mobile în mâini
Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.
Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
Citiți cu atenție și rețineți!
Cu titlu de exemplu, polițiștii spun că intră sub incidența noilor sancțiuni, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu:
– depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
– circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis;
– nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei ori a luminilor pentru circulația diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres și pe drumuri naționale europene (E);
– depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
– nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
– nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculul care îl precedă, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
– pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată;
– neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
– nerespectarea regulilor privind depășirea;
– depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
– circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
– depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
– neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
– depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
Trimite articolul
Xmai tineti minte cand onorabilii soferi profesionisti faceau mari proteste pe motiv ca amenzile sunt prea mari? astea-s rezultatele. se sperie amaratii aia care, in saracia lor, stiu sa conecteze telefonul la masina prin bluetooth. “afaceristii” cu Porsche si Lamborghini or sa plateasca din maruntul pe care-l au in portofel.
Sa fie primit ! 🙂
Sper sa fie pe bune si politia sa fie pe toate drumurile, vor curge amenzile !
Pune-ți-le odată dreacu în aplicare ca prea multă indisciplină e în trafic…sunt tare curios dacă vor avea sânge în instalație politistii sa aplice legea …pt toți la fel.
Trebuia mai demult , dar nici acum ne este tarziu ci chiar binevenita aceasta decizie !!!
Egal cu zero.
Deci intra incidenta noilor sanctiuni DOAR concomitent cu alte incalcari ale codului rutier?
Foarte bine 1000 de euro pe loc amenda la dobitocii!
Eu nu inteleg gibonii cu masini scumpe, de ce satana nu folosesc sistemele handsfree care is f comode si usor de folosit?
Indiferent de profesionişti, amatori, lamborporchişti, aceiaşi morţi se produc.
Ţinerea miilor de lei pe bordul maşinii sub forma unui telefon care la o curbã sau groapã sau accelerare sau decccelerare cade pe jos sau sub pedale, potenţiala victimã auto, fatã, mamã neştiutoare, agent grãbit, şofer imprudent, intrã in şanţ sau pe contrasens, grãbind sfârşitul tragic al lor sau al multor altora, accidente în lanť sau carnagiu pentru telefonul câzut al unui participant la trafic.
Fragi legiutori, aici nu este vorba numai de mânã ci şi de interzicerea I are purtãrii pe bord a miilor de lei fãrã suport omologat.
Uimiţi-vã şi deschideţi mintea, puneţi în lege situaţia descrisã şi faceţi ađãugarea la lege cât mai repede pentru a nu mai fi victime, repet, tinere şi mame neştiutoare, agenţi grãbiţi, şoferi imprudenţi, ţinãtori ai miilor de lei pe bord fãrã dispozitiv de fixare omologat.
Amenzile nu sunt suficient de mari, cel putin nu pe masura riscurilor implicate de un accident.
Ce pret puneti pe viata unei persoane omorate de un inconstient care face live-uri pe facebook?
Sau un idiot care goneste peste limita maxima de viteza admisa pentru ca se crede Batman si intra in alta masina omorand oameni care circula normal?
Ce pret puneti pe viata altora?
Ar trebuii repuse in legislatie si radarele fixe sa se potoleasca si batmanii si supermanii de pe sosele din Romania.
Lege pentru asta era si pana acum, doar ca nimeni nu aplica… Cati politisti vedeti cu casca bluetuth sau cu fire in ureche ??? NICIUNU !!! Dar fiecare are telefon si daca traversezi orasul cu masina e imposibil sa nu dai de un politist care vorbeste la telefon in timp ce conduce ! In schimb pe cand o lege pentru biciclisti care trec calare pe trecere de pietoni si nu respecta in nici un fel Codul Rutier ???
Se reinventează apa caldă, şi ăştia pretind că ei sunt autorii invenţiei ! Păi ce, până acum nu exista o astfel de lege ? Era. Se respecta ? Nu, deoarece şi poliţiştii vorbesc la telefon când conduc. Necazul românesc nu e lipsa legilor, ci nerespectarea lor, de la cetăţean până la conducător, deşi, cetăţeanul pretinde că el e înger iar conducătorul e diavol.