OTL SA va porni o campanie de reamenajare a carosabilului în imediata vecinătate a liniei de tramvai, acolo unde apar gropi în asfalt, din cauza vibrațiilor liniei de cale ferată. La doi ani respectiv peste 11 milioane lei e estimată durata lucrărilor care ar urma să acopere tot traseul urban al liniei de tramvai, acolo unde aceasta este comună cu șoseaua. La nivelul orașului, de altfel, o mare parte din circulația tramvaielor se face pe același traseu cu circulația auto, cele două categorii de vehicule împărțind aceeași platformă. În Oradea, linia de tramvai este dublă, cu ecartament normal de 1435 mm iar zona unde linia e pe șosea e undeva la 6,3 km. Un proiect de hotărâre cu această temă se va afla, la finalul acestei luni, în dezbaterea Consiliului Local Oradea. „Pe zonele pe care circulația tramvaiului este separată de circulația mașinilor sunt studiate trecerile la nivel carosabil precum și cele pentru pietoni. Acestea se află, în general, în intersecții”, se arată în studiul anexat hotărârii. Argumentele OTL pentru această lucrare: nevoia de îmbunătățire a carosabilului și nevoia de ameliorare a calității mediului înconjurător. „Prin acest studiu se propune refacerea suprafeței carosabile din proximitatea șinei de tramvai fără a interveni asupra profilului și elementelor șinei sau asupra traseului liniei existente”, mai zice proiectul OTL SA. Obiectivele asumate sunt fluidizarea traficului și diminuarea riscului de accidente rutiere dar și reducerea situațiilor în care mașinile se deteriorează din cauza drumurilor. Sunt de notorietate gropile și denivelările de pe Decebal sau Primăriei, acolo unde șoferii sunt nevoiți să strângă din dinți și să înainteze cu hurducături și zdruncinături care pun la grea încercare sistemele de suspensie. În general, asfaltul de lângă linii e denivelat din cauza vibrațiilor, iar la trecerile de pietoni s-au constatat, de asemenea, denivelări ale straturilor de uzură, cu 3-5 cm adâncime față de carosabil. În condițiile date, nu e nici comod și nici neapărat sigur. Soluția propusă: refacerea stratului de uzură cu mastic autonivelant în strat gros și realizarea unui rost din mastic bitinuminos la contactul dintre șină și suprafața asfaltată. Astfel, prima etapă ar însemna frezarea asfaltului deteriorat pe o adâncime de 4 cm și o lățime de 20 cm în zonele unde asfaltul prezintă degradări, curățarea și amorsarea suprafeței frezate și turnarea masticului autonivelant în strat gros. Acest material nu necesită compactare. Etapele următoare sunt tăierea cu mașina cu disc diamant în vederea realizării rostului dintre șină și masticul turnat, la o distanță de 2 până la 4 cm de șină, frezarea masticului, curățarea cu perie și amorsarea zonei.
„Frezăm tot și punem mastic. Astfel, se elimină gropile din asfalt, care apar mereu lângă linie, din cauza vibrațiilor la trecerea tramvaielor”, consideră Adrian Revnic, directorul OTL SA.
La trecerile de pietoni, se vor monta plăci interioare și exterioare de tip STRAIL late de 1,20 m, lățimea finală urmând să fie de 2,4 m. OTL estimează că va fi nevoie de rost nou lângă linie pe o lungime de maxim 54 km.
[eadvert]
Trimite articolul
XPovesti.
Dar capacele de canal, carpelile si denivelarile???? 90% din strazi sunt mai rau ca ulitele de sat. Alexandria siVaslui au strazi de 100 de ori mai bune. Dar cele 300 de strazi neasfaltate Art Nouveau creat de Bolojan?
-
Ai dreptate 💯💯, dar banii trebuie risipiți și transferați către familia pnl-ista care are foarte multe guri de hrănit.