Un control mai strâns asupra spaţiilor locative de stat din Oradea dar şi o sursă suplimentară de venit la buget. Acesta este scopul declarat pentru care administraţia Bolojan a pregătit un pachet de măsuri pentru gestionarea locuinţelor, prin care Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) ia obiectul de activitate al Societăţii deConstrucţii, Comerţ şi Tranzacţii Imobiliare (SCCTI). Pentru vânătorii de chilipiruri imobiliare ca şi pentru chiriaşii spaţiilor de stat, potenţiali cumpărători de bună credinţă, asta înseamnă, în primul rând, instituirea de preţuri mult mai mari faţă de cele practicate până acum de SCCTI. Ilie Bolojan a anunţat că urmăreşte vânzarea acestor spaţii la valori mai apropiate de cele de piaţă.
Arată cu degetul către SCCTI
„Vânzarea se făcea, până acum, prin aşa numita Societate de Tranzacţii Imobiliare SCCTI căreia, după această şedinţă de Consiliu, îi vom retrage dreptul de a mai vinde locuinţele. În şedinţa de Consiliu se va stabili că Administraţia Imobiliară Oradea va fi entitatea care va administra şi va şi vinde locuinţele”, declară Ilie Bolojan. Acesta invocă două categorii de probleme pe care le impută SCCTI: „preţul era mult sub preţul de piaţă şi asta crea o atracţie nesănătoasă să intri în astfel de spaţii şi să le vinzi ulterior. În condiţiile în care un apartament la bloc se vinde în Oradea cu 20-40 de mii de euro, prin SCCTI se vindea sub 10.000 de euro. Dacă se vinde subevaluat, apar tentaţii nesănătoase. Apoi e vorba de terenul aferent imobilelor. Am constatat că fără acordul municipalităţii s-a vândut şi terenul proprietăţilor dar nu doar cel de sub construcţii, dar şi terenuri de tip excedentar iar oraşul a pierdut nişte bani”, susţine edilul.
Ca intermediar în această vânzare, SCCTI avea, prin lege, un comision de 1% din valoarea tranzacţiei, restul de 99% fiind virat la stat, în cazul locuinţelor fond de stat. Cu valorile aduse la nivelul pieţei, procentulde 1% motivează AIO să intervină pe această piaţă, pentru a aduce bani în plus la un buget local secătuit de multele lucrări în derulare.
„Nu e problema oraşului ce face o entitate privată”, este poziţia primarului faţă de situaţia în care se va afla SCTI în urma HCL-urilor care-o vor lăsa fără obiect de activitate. În opinia sa, vânzarea spaţiilor locative SCCTI la preţuri sub cele practicate pe piaţă a produs pagube oraşului.
Comisie unică, decizie transparentă
La pachet cu centralizarea acestei activităţi la nivelul Primăriei, primarul anunţă modificări în procedura de atribuire a locuinţelor către solicitanţi: „dorim să avem o comisie unică pentru repartizarea locuinţelor sociale, formată din reprezentanţii Direcţiei Juridice, Administraţiei Imobiliare şi ai Administraţiei Sociale Comunitare. În ceea ce priveşte depunerea dosarelor pentru repartizarea locuinţelor sociale, se va introduce o sesiune anuală în cadrul căreia cei interesaţi vor putea depune dosare”.
Conform unei mai vechi decizii a AIO, trecută cu succes prin Consiliul local, spaţiile din zonă centrală se vor vinde prin licitaţie, cu spaţii cu altă destinaţie. „Am stabilit o singură comisie care va repartiza locuinţele sociale. Până acum, pentru Dignitas era o comisie, pentru Dignitas era o alta şi nu mai ştiau comisiile care ce repartizează. Va fi una singură, formată din reprezentanţi ai Direcţiei Juridice, ai ASCO, AIO şi va fi condusă de viceprimarul care administrează AIO”, declară Bolojan.
Conform acestuia, orădenii cu nevoi locative vor putea depune cereri doar într-o anumită perioadă din an, „nu se vor mai putea depune în fiecare zi sau la fiecare audienţă”. „Vom institui, conform procedurii legale, o perioadă de depunere – din august şi până în septembrie. Comisia face punctaje şi toate locuinţele se vor repartiza în baza punctajelor, nu se vor mai repartiza altora, peste rând. Va fi şi un stoc foarte redus pentru urgenţe. E anormal ca oamenii care lucrează, angajaţi ai RER de cinci ani de zile, să stea în spaţii improvizate iar oameni care nu lucrează să stea în locuinţe sociale puse la punct. Trebuie să-i încurajăm în primul rând pe cei care se ajută singuri”, e argumentul primarului. Totuşi, până acum nu s-au clarificat situaţiile ipotetice în care un chiriaş părăseşte locuinţa în ianuarie iar aceasta ar putea sta goală jumătate de an, până-n august, în vreme ce nevoia de spaţii locative este, totuşi, evidentă.
Clarificări mai urmează să apară în şedinţele de CL din august şi din septembrie, când se vor inventaria spaţiile de care dispune Primăria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!