Şi anul acesta elevii de la specializarea gastronomie, coordonaţi de doamnele profesoare Neş Rodica şi Morgovan Ioana, au preparat produsele culinare din cadrul expoziţiei cu tema „Savoarea produselor culinare din Transilvania.”
Bucătăria românească poate fi privită ca un tot unitar, dar diversă din punctul de vedere al mâncărurilor, al tehnologiei de realizare, al asocierii materiilor prime cu produse finite, ceea ce duce la particularități regionale. Fiecare regiune are un specific aparte care s-a menținut, s-a completat și s-a îmbogățit din punct de vedere sortimental și calitativ. Dar bucătăria din Transilvania este recunoscută în toată ţara pentru mâncărurile autentice atât de mult apreciate de papilele gustative antrenate.
Expoziţia s-a desfăşurat miercuri, 29.11.2017, în laboratorul de gastronomie al şcolii, avându-i ca invitaţi pe domnul dr. ing. Hodişan Nicolae, directorul Direcţiei Agricole Bihor, reprezentantul Primăriei Municipiului Salonta, d-na Kiss Anamaria, reprezentantul agenţilor economici, Bogdan Mariana, directori ai şcolilor gimnaziale din jurul municipiului Salonta însoţiţi de către elevi ai acestor şcoli, profesori, părinţi şi reprezentantul presei locale.
Scopul activităţii a fost dezvoltarea și creșterea interesului elevilor pentru domeniul gastronomic prin promovarea unor modalităţi de bună practică, de dezvoltare a creativităţii şi a abilităţilor lor, prin implicarea în activităţi menite să le formeze competențele necesare realizării unor produse culinare de înaltă clasă. Printre obiectivele propuse se numără formarea de priceperi și deprinderi, dezvoltarea stimei de sine, prin conştientizarea competenţelor individuale dar şi dezvoltarea abilităților elevilor în domeniul gastronomiei și bucătăriei prin munca în echipă şi creșterea interesului în domeniul educaţiei și a gradul de angajabilitate.
Elevii au fost entuziasmaţi şi mulţumiţi atât de faptul că au reuşit să prepare produse culinare gustoase, apreciate de către toţi invitaţii, cât şi de faptul că au realizat expoziţia dovedind creativitate, originalitate şi simţ estetic în ceea ce priveşte modul lor de prezentare.
Prin toate activităţile desfășurate la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta se are în vedere dezvoltarea în rândul elevilor a conştiinţei propriei valori, promovând o serie de activităţi destinate să valorifice potenţialul intelectual şi calităţile individuale ale acestora, necesare viitoarei calificări profesionale.
Şi această activitate realizată în cadrul şcolii contribuie la dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor elevilor necesare însuşirii calificării profesionale şi la creşterea şanselor de reuşită profesională a acestora.
prof. Szatmari Diana
Citiți principiile noastre de moderare aici!