Consiliul Judeţean Bihor continuă seria evenimentelor menite să promoveze judeţul prin tot ce are el mai bun. De data aceasta a venit rândul bucătăriei bihorene. Astfel, vineri 4 decembrie 2009, sala de sport a Universităţii Oradea a găzduit evenimentul – concurs, „Gastro Bihor 2009”, sub egida „Sărbătorile de iarnă la bihoreni”. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Bihor în colaborare cu Universitatea Oradea, Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Carrefour Era şi Inoxline
Participanţi
„Evenimentul se doreşte a fi unul de promovare a bucătăriei tradiţionale bihorene, a conceptului „bucătărie – cultură” ca fiind unul dintre elementele atractive din punct de vedere turistic şi, de ce nu, chiar al turismului gastronomic specializat, care, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă poate lua o amploare deosebită”, a declarat Radu Ţârle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
Porci cu măr în gură, fazani, peşti, mâncăruri specifice bihorene, prăjituri şi cozonaci din diferite zone ale judeţului, toate au fost prezentate în cadrul „Gastro Bihor 2009”.
Potrivit organizatorilor la eveniment au participat cei mai iscusiţi bucătari bihoreni, din toate zonele judeţului, maeştri în arta culinară, având standuri de prezentare pe care şi-au expus spre jurizare şi degustare platouri cu specialităţi tradiţionale bihorene, specifice sărbătorilor de iarnă. De asemenea, au mai fost prezenţi şi bucătari din judeţele învecinate.
La final, a fost organizat Duelul Maeştrilor, ce a constat în demonstraţii culinare realizate în faţa publicului şi a juriului. Pe durata întregului eveniment, sala a răsunat de colinde şi muzică din Bihor. Recitalurile au fost susţinute de Ansamblul Crişana, precum şi interpreţi de la Teatrul de Stat sau Filarmonica Oradea, fiind totodată prezentate şi o serie de obiceiuri populare de Crăciun.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!