Scriitorul orădean Mircea Pricăjan şi-a lansat vineri, 28 februarie, romanul „Gaşca” publicat la sfârşitul anului trecut în colecția „Junior” a Editurii Polirom, coordonată de Dan Croitoru. Evenimentul a avut loc la Librăria Humanitas Oradea, Mircea Pricăjan fiind înconjurat de familie şi prieteni.
Miron Beteg, redactor la revista de cultură Familia, a început prezentarea cărţii cu o mărturisire: a început să recitească proză pentru copii și adolescenți odată cu lectura primei variante, netrimisă încă la editură, a romanului Pumn de fier, în 2018, după care a citit și alte cărți pentru copii și adolescenți, de la Alex Moldovan, la Adina Popescu ori Horia Corcheș. A constatat că „romanele bune pentru adolescenți pot fi la fel de valoroase, la fel de inteligent scrise precum orice alt tip de expresie literară”.
Cartea ilustrată de Catrinel Lazăr este al doilea roman pentru copii și adolescenți publicat de Mircea Pricăjan după volumul „Pumn de fier”, carte care s-a vândut în aproape 7.000 exemplare, fragmente din ea ajungând în manuale și în structura examenelor de capacitate. Până la lansarea de la Librăria Humanitas, Mircea Pricăjan s-a întâlnit deja cu elevi ai mai multor licee din Bucureşti şi din Oradea.
„De la bun început, și fără ocolișuri, voi preciza, în limbajul junilor de azi, că e un roman al naibii de bun. Pe de o parte e, limpede, un roman de aventuri. Dar, în același timp, prin modul în care construiește personajele, e și un roman psihologic. De fapt, avem de-a face cu o polifonie psihologică a spațiului comportamental preadolescentin. La capăt, trăgând linie, cumulând toate acestea, dându-le sens, este un roman despre pericolul nevăzut, nebănuit al vieții și despre libertatea – adevărată ori falsă – cu care credem că trecem prin viață”, punctează Miron Beteg.
Marea evadare din izolare
Acţiunea romanului se petrece în plină pandemie, cu restricțiile de rigoare. Un grup de prieteni – Tibi, Rareș, Horia și Luca –, decid să iasă pe furiș din case pentru a merge la bunica lui Tibi, care locuiește într-un sat foarte apropiat. Lor li se alătură Iulia, o fetiţă plecată pe urmele Leei, căţelușa ei fugară. Părea doar o aventură scurtă și nevinovată, însă au parte de peripeţii neașteptate în drumul lor prin orașul pustiu.
„Surpriza copiilor, dar și a cititorilor, e că răul pândește pretutindeni, că nimic în viață nu e ceea ce pare a fi. Vor trece prin tot soiul de întâmplări, pericole – unele născând spaimă, altele umor adolescentin. Capacitatea lui Mircea nu doar de a stăpâni sciitoricesc, ci de a face memorabile toate punctele de boltă ale ale poveștii – scena canalului, cea a tramvaiului, cea a fugii de poliție, cea finală, dintr-un depozit abandonat când personajele noastre stau de-a dreptul fața în față cu răul – , capacitatea aceasta valorizează nu doar cartea, ci îl valorizează pe el ca scriitor. Nu e defel ușor să scrii scene de acțiune care să rămână memorabile”, subliniază Miron Beteg.
Pe parcursul romanului, Mircea Pricăjan îşi construieşte cu grijă personajele, cititorul putându-le recunoaşte din gesturi şi din vorbe, aşa cum e Denisa, „bine conturată şi atât de seducător descrisă încât uiți că e un personaj fictiv”, spune Beteg.
„Împreună cu volumul Murmur, apărut la Humanitas acum doi ani, romanul Gașca face din Mircea Pricăjan un scriitor complet și de primă linie al literaturii contemporane. Va fi greu să mai conteste cineva asta, oricâtă ură și oricât venin ar aduna din brădișurile patriei” şi-a încheiat Miron Beteg pledoaria.
Una dintre cele mai de succes rubrici ale ediției online a Revistei de Cultură Familia este botezată Cum? Sunt trei întrebări simple pe care Mircea Pricăjan le-a pus și la care au răspuns până acum zeci de prozatori. Miron Beteg l-a provocat să răspundă acum el la ele: „Cum s-a conturat ideea romanului Gaşca?”, „Cum a decurs scrierea lui?” şi „Cum îţi doreşti să fie citit/înţeles romanul Gaşca?”
Pagina-cheie a romanului
Am aflat că ideea romanului a plecat de la un pariu pus cu Mihai, fiul lui, după citirea unui roman de acţiune al lui James Peterson, acela de a scrie încă un roman pentru copii dar cu o poveste mai alertă, cu mai multe personaje. A pornit de la o mică poveste de început cu Gaşca, şi a aşteptat să se termine izolarea din vremea pandemiei. Pornind de la întrebarea „cum ar fi dacă…?” propusă de Stephen King atunci când ai o idee de carte şi ai nevoie de un impuls ca să te pui la scris, şi Mircea Pricăjan şi-a pus întrebarea „ce-ar fi dacă în timpul izolării nişte copii şi-ar găsi un motiv să iasă din casă, să încalce regulile”. Era foarte la îndemână această idee „a evadării”, spune scriitorul, şi de aici a pornit romanul „Gaşca”.
Scrierea lui a demarat foarte bine în 2021, s-a împotmolit în momentul transformărilor revistei Familia, dar după o săptămână de izolare la munte s-a reconectat cu povestea. Mircea Pricăjan îşi doreşte ca romanul să-i fie citit cu plăcere şi până la capăt, dezvăluind că la întâlnirea cu elevii de la Liceul greco-catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, un băiat i-a mărturisit că a început să îi placă romanul începând de la pagina 116, pentru că de acolo începe adevărata acţiune, îndemnându-şi colegii să aibă răbdare şi să citească până la acea pagină cartea, pentru că apoi nu o vor mai lăsa din mână. „Asta îmi doresc, să ajungă la pagina 116, că de acolo nu mai am nicio grijă!”.
Ca scriitor, dar și ca om care răspunde de soarta unei reviste culturale, Mircea Pricăjan a punctat la final că întâlnirile cu elevii sunt importante pentru ca aceşti tineri cititori să aibă ocazia de a se întâlni cu scriitorii care le oferă o literatură adecvată vremurilor în care trăiesc, şi pentru a înţelege că şi ei fac parte din acest fenomen, reprezentând o importantă parte din relaţia carte-scriitor.
Întâlnirea s-a încheiat cu întrebări din public şi cu o sesiune de autografe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!