Deputatul PNL Ioan Cupşa se laudă că a reuşit să blocheze în Parlament două proiecte legislative dăunătoare pentru autorităţile locale, respectiv pentru moralitatea societăţii româneşti.
Avocatul Cupşa spune că prin Camera Deputaţilor a fost foarte aproape să treacă o lege care, spune liberalul, iniţial fractura principiul autonomiei unităţilor administrativ teritoriale, cu potenţial major de văduvire a bugetelor locale. Mai concret, acel proiect stipula că terenurile pot fi declarate parcuri industriale fără a mai fi nevoie de avizul autorităţilor locale, ci doar de un aviz ministerial. Implicit, se putea beneficia de facilităţi fiscale, eludând decizia legislativelor locale. „Legea a fost modificată, astfel încât autorităţile locale să poată decide. Nu mă refer aici la investitori, ci la acele persoane care doar declară zone ca fiind parcuri industriale. Trageţi concluziile pe care le doriţi”, a transmis Cupşa, cu subînţeles, transmiţând că proiectul fusese iniţiat de deputaţi şi senatori PSD. Inclusiv colegul său USL-ist din Oradea, senatorul PSD Florian Bodog. Legea la care face referire liberalul este Legea 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale.
Ioan Cupşa ţine să mai transmită că a reuşit să blocheze şi o altă iniţiativă, care „golea de conţinut legea” privind consultarea documentelor de natură să arate cine şi în ce fel a colaborat cu Securitatea, în sensul obstrucţionării tragerii la răspundere a celor care în timpul regimului comunist au comis acte de delaţiune.
Amendament constituţional
În acelaşi registru legislativul, deputatul este mulţumit că a reuşit să-şi impună un amendament constituţional din cele opt depuse, pentru ca probele obţinute în mod ilegal să nu mai poată fi utilizate în instanţă. Un alt amendament dorit de Cupşa, ce instituie „dreptul la un mediu sănătos”, a fost însuşit de comisia constituţională. Parlamentatul este mândru de calitatea sa de raportor pentru trei proiecte legislative: cel privind regimul metalelor şi pietrelor preţioase, insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale şi legea privind reproducerea umană asistată medical, cu un terţ donator. La capitolul nemulţumiri, Cupşa a trecut comunicarea cu alegătorii, inclusiv prin intermediul mass-media.
Citiți principiile noastre de moderare aici!