Garda de Mediu a descins săptămâna trecută la Popești, unde a verificat reclamația unui locuitor care a semnalat că vidanja primăriei ar fi deversat ilegal în râul Bistra.
[eadvert]
Reprezentanții Gărzii susțin că nu au găsit ape contaminate, deversarea din reclamație având loc în luna ianuarie. Însă secretarul primăriei s-a ales un avertisment din cauză că fosa septică de la casa de vacanță pe care o deține în Pădurea Neagră nu era înregistrată în registrul de evidență a foselor septice, așa cum cere legea.
În timpul controlului din 2 mai, desfășurat la Popești, Garda de Mediu a constat că vidanja care a deversat în râul Bistra aparține primăriei și că, potrivit declarațiilor primarului Dorin Curtean, este utilizată de locuitorii din zonă „în scop de dezinfecție a surselor de apă”.
Asta în condițiile în care, săptămâna trecută edilul a declarat pentru Jurnal bihorean: „Cetățenii din comună pot să închirieze (n.red. vidanja) pentru a vidanja fosele septice pe care le dețin, iar încărcătura se deversează în stația de epurare”.
Concluziile controlului de săptămâna trecută sunt că în cursul lunii ianuarie vidanja a fost solicitată de proprietarul de la nr.56 din satul de vacanță Pădurea Neagră, pentru „vidanjarea și decolmatarea sursei de apă, ce alimentează imobilele din vecinătate (6 imobile)”.
„Evacuarea apelor s-a efectuat pe malul stâng a cursului de apă Bistra, în amonte de podul de acces în incinta satului de vacanță, conform imaginilor atașate sesizării. În timpul inspecției nu s-a identificat conducte/urme de evacuări de ape uzate menajere”, se arată în adresa Gărzii de Mediu.
Instituția de control a dispus următoarele măsuri: „Se interzice evacuarea apelor uzate/a nămolului rezultat în urma decolmatării fântânii a cărei apă este utilizată în scop igienico – sanitar în cursul de apă Bistra”.
Totodată, proprietarii caselor cu fose septice vor fi notificați să le înregistreze, potrivit legii. Comisarul șef Sever Șerbănescu, ne-a declarat că va continua controlul la Popești și ne-a informat că vidanja folosită de primărie nu este reglementată de Apele Române, conform legii.
Ce spun autoritățile locale
Autoritățile locale răspund cu bâlbe și se contrazic de la o zi la alta, când vine vorba de vidanjă. Inițial, primarul și secretarul ne-au spus că vidanja se închiriază pentru a goli fosele septice de la casele din zonă. Acum, cei doi revin și spun că, fiind cumpărată pe bani europeni, aceasta nu poate fi închiriată. Fiul secretatului își contrazice însă tatăl, la o postare pe Facebook.
„Am plătit chirie pe vidanjă pentru a goli fântâna care furnizează apă la 6 cabane din Satul de vacanță, în care s-a depus nisip, transformându-se în mâl și la robinet miroase”, a scris Bogdan Silcău.
„Vidanja este achiziționată pe fonduri europene, nu se poate închiria. O dăm pentru fântâni, să golească oamenii fântânile”, ne-a declarat luni primarul, Dorin Curtean. „Vidanja este obținută prin fonduri europene și nu putem face venituri cu ea”, a confirmat și secretarul Silcău.
Nu cunosc procedura
Primarul din Popești nu știe care e procedura atunci când cineva solicită vidanja, nu știe unde ar trebui deversată apa, însă zice că pentru apa din fântâni nu e o problemă să fie deversată direct în Bistra.
„A fost doar apă cu nămol de pe fundul fântânii. Nu e o apă otrăvitoare, nu afectează mediul în niciun fel”, a explicat edilul.
Secretarul primăriei, cel care a „închiriat” vidanja, nu prea știe nici el care e procedura și se contrazice în declarații. Întrebat unde sunt deversate apele după decolmatarea fântânilor, el spune: „În mod normal funcționează stația de epurare, avem stație de epurare în Popești, dacă se solicită vidanja”.
Când l-am întrebat de ce în acest caz nu s-a golit vidanja acolo, el a răspuns: „Este apă de fântână, nu este fosă septică de unde s-a stras apa aia. Apa de fântână vine tot din vale, se infiltrează prin pietre”. Am încercat să aflăm dacă vidanja se folosește doar pentru a extrage apa din fântâni sau și pentru fose septice. „Nu prea merge…., numa la…., nu știu, cei de la Apă Canal știu mai bine”, ne-a declarat Vasile Silcău.
El ne-a explicat ce a dispus Garda de Mediu în urma controlului.
„Ne-au trasat două sarcini, de unde s-a tras apa au spus să fac un buletin de analiză și să le trimit să vadă cum e apa. Și toată lumea din zonă să facă fose septice, pentru că nu prea sunt fose septice. A fost o canalizare veche și nu există fose septic”, a declarat secretarul primăriei. Întrebat cum se descurcă cei din satul de vacanță dacă nu au fose, el spune: „Nu știu cum fac, probabil folosesc canalizarea aia veche”. Doar că, tot el ne-a spus că pentru canalizarea veche nu există stație de epurare. „Trebuie să încercăm să accesăm niște fonduri să încercăm să facem o canalizare modernă acolo, dar nu s-a ocupat nimeni”, a concluzionat Vasile Silcău.
Averi la primărie
Potrivit declarației de avere, Vasile Silcău, secretarul primăriei Popești, deține o casă de vacanță de 80 mp în localitatea Cuzap.
Acesta mai are un apartament și o casă de locuit de 120 mp în Popești, potrivit documentului citat. El câștigă 60.000 de lei din funcția de secretar, iar soția lui 45.000 de lei, din slujba de economist la liceul din Popești.
Primarul Dorin Curtean stă și mai bine. El deține trei parcele de teren intravilan în Voivozi, cu o suprafață totală de aproximativ 30.000 metri pătrați, o casă de locuit în Voivozi, de 240 de mp, și alte două imobile în localitate cu o suprafață de 480 mp. Primarul a accesat două credite, unul în 2004 și altul în 2018, în valoare de aproximativ 210.000 de euro.
El câștigă 73.000 de lei din salariul de primar, iar soția lui, care e administrator al firmei Dorineli Rovy, a câștigat într-un an 36.000 de lei. Primarul are și câștiguri din dividende, potrivit ultimei declarații de avere, în valoare de 135.000 de lei și firma la care îi lucrează nevasta i-a restituit un împrumut de 180.000 de lei.
Persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice aveau termen să le înscrie în registrul de evidență până la data de 26 noiembrie 2022, dacă fosele erau deja construite şi conectate, sau în termen de 120 de zile de la conectarea la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, potrivit Gărzii Naționale de Mediu. Totodată, primăriile au avut termen 90 de zile, de la data intrării în vigoare a legii HG 714/2002, să înființeze registrele pentru evidența foselor septice, care pot fi organizate şi întreținute şi în format on-line (electronic). Aceste registre trebuie puse la dispoziția autorității de gospodărire a apelor.
Vidanjă golită pe cursul râului Bistra, în zona satului de vacanță Pădurea Neagră
Trimite articolul
XUnde sunt trecute comisioanele incasate dupa oameni pe care ii duc la lucru in Austria?
10% platesti in mana din bani castigati!!!!
Cei de la primărie în special în mediul rural, cărora le plângea de mila parlamentarii puterii care au votat lege pentru mărirea salariilor aleșilor neamului, pensii speciale, au salarii grase fara să facă ceva, adică mai nimic au program redus de 3-4 ore, după ora 11 nu mai găsești pe la primării cand mergi cu anumite probleme, decât contabila și femeia de serviciu, dar salariile grase se iau întregi, multi primari șifonează bani șmecherește prin firmele de casa la preturi triple pe care îi împart între ei smechereste.