Inspectorii Gărzii de Mediu Bihor descind marți, la Vârtop, în control, în urma numeroaselor reclamații referitoare la multele forme de poluare din zona pârtiei de schi respectiv a satului de vacanță. Inclusiv turiștii s-au plâns că, la ieșirea din sezonul de iarnă, stațiunea arată dezolant din cauza dărăpănăturilor abandonate și, în multe locuri, duhnește din cauza tuburilor canalizării menajere sparte și a canalelor de vizitare prin care iese la suprafață apă neagră și împuțită.
„Toate acele deversări ajung în Arieș. Vom merge în control și vom verifica toată rețeaua de canalizare menajeră care deservește construcțiile din dreapta pârtiei de schi. Am transmis primarului de la Nucet că sunt reclamații să caute o vidanjă să curețe”, ne-a declarat inspectorul șef Sever Șerbănescu.
Monitorizarea zonei a început încă dinainte de mini-vacanța de Rusalii, iar controlul efectiv va avea loc începând de marți.
Terenul pe care s-a construit satul de vacanță de la Vârtop ține de Nucet respectiv de comuna Câmpani. Rețeaua de canalizare din zonă a fost construită din fonduri proprii de primăria Nucet, iar acum administrația face demersuri pentru a fi predată către Aparegio. Problema e modul în care funcționează stația de epurare din zonă, mai exact modul în care, se pare că nu funcționează.
„Sistemul de canalizare de la Vârtop și stația de epurare s-au construit în urmă cu aproximativ 10 ani. Noi, de la Parcul Natural Apuseni, am dar aviz de amenajare. Canalizarea și stația trebuie să deservească toate construcțiile din cartierul de vile, case de vacanță și hoteluri din dreapta pârtiei, tot ce e pe județul Bihor”, spune Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni.
Conform acestuia, deversările din canalizare în apele și pâraiele de munte din zonă nu sunt neapărat de dată recentă.
„Și în trecut, căminele de vizitare pentru canalizare mai dădeau pe afară și ieșea la suprafață toată mizeria din canalizare. Cei de la Nucet au zis chiar că au găsit o conductă blocată de o salopetă. Cine aruncă salopete în WC, nu-mi dau seama. Au mai fost situații în care ni s-a semnalat de turiști sau proprietari că prin acele guri de vizitare ale sistemului iese apă neagră și urât mirositoare, din cauza conținutului de canalizare. Noi am mai fost cu Garda în control, li s-au dispus măsuri. Ce au făcut, cum au făcut n-am idee dar cert e că în fiecare an după ce se topește zăpada locul arată și miroase îngrozitor. Impactul negativ asupra mediului e evident, deșeuri abandonate și deversări de canalizare. Aspectul zonei e dezolant și asta nu e de ieri, de azi. Administrațiile ar trebui să rupă pisica asta în două odată”, consideră Moș.
Conflict cu tradiție
Stațiunea de la Vârtop e pe două județe, Alba și Bihor, iar disensiunile din cauza diverselor moduri de poluare sunt vechi și acestea. Bihorul a fost primul care a făcut sistem de colectare a deșeurilor menajere, așa că scandalul s-a iscat când cei de pe partea de Albă, care nu aveau acest serviciu, au început să arunce gunoi pe terenurile din Bihor.
Acum, cei din Alba au reclamat poluarea Arieșului cu apă din canalizare. Cum pe partea de Alba nu este sistem de canalizare, Bihorul este unicul potențial vinovat.
„Alba se plânge că bihorenii poluează. Acolo mereu e o discuție despre cine e vinovat. Dar turistul nu știe unde e limita de județ, iar standardul de curățenie al zonei ar trebui să dea siguranță vizitatorilor, nu să producă dezgust, din cauza aspectului și mirosurilor”, consideră directorul PNA.
Moș a cerut inspecția Gărzii de Mediu Bihor, în problema punctuală a canalizării și a stației de epurare, după ce a constatat că deșeurile din canalizare sunt colectate de rețea și duse la stația de epurare, dar se pare că degeaba.
„Toată rețeaua colectează apele uzate și le duce până în stația de epurare, dar le duce degeaba că stația aceea nu cred că mai funcționează. Asta va constata Garda de Mediu. Noi avem suspiciuni că nu ar funcționa corespunzător, dar controlul va dovedi cum stau lucrurile”, zice Moș.
Culmea e că toți primarii cu responsabilități în zonă – cea de la Câmăpani, cel de la Nucet și cel din Arieșeni – sunt proprietari de pensiuni în Vârtop. Toți au, teoretic, interes personal și de afaceri să țină zona cât mai curată.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!