Deputatul UDMR Szabo Odon vrea să importe din Ungaria modelul unei Gărzi, a unei Paze civile, pe bază de voluntariat, botezată dincolo de Tisa „Polgarorseg”. Această Pază civilă, cetăţenească, s-ar putea organiza aşa cum o fac pompierii voluntari în România, arată Szabo, insistând asupra nevoii unui cadru legal în acest sens. „În Ungaria, această Pază sau Gardă civilă, cetăţenească, patrulează împreună cu Poliţia sau chiar singuri. Ar fi benefică mai ales în zonele unde nu există post de poliţie, acolo unde nu există posibilitatea ca Primăria să îşi organizeze o asemenea structură”, spune Szabo, care este convins că acest tip de voluntariat pe partea de ordine publică „ar ajuta foarte mult, deoarece dă o siguranţă în plus”.
Zone cu risc?
În această structură s-ar putea regăsi şi foşti poliţişti sau angajaţi ai structurilor militarizate. Parlamentarul UDMR justifică nevoia şi prin cazuri concrete, pe care le-a întâlnit în colegiul său din nordul judeţului (zona Diosig). „O asemenea structură niciodată nu va putea substitui poliţia sau concura cu poliţiştii locali, dar ar da o mai mare siguranţă. V-aş ruga să mergeţi într-un sat îmbătrânit, unde există, în schimb, un boom demografic în zonele cele mai sărace ale societăţii şi să vedeţi ce conflicte şi posibilităţi de frică sunt la acei bătrâni singuri”, afirmă deputatul, relatând despre un caz petrecut într-o localitate din Bihor, unde o bătrână a preferat să stea în casă, ştiind că i se fură porcul din coteţ, doar de frica infractorilor!
Cum Szabo a pomenit şi conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (IPJ), vrând să dea greutate iniţiativei sale, afirmând că propunerea a fost îmbrăţişată de IPJ Bihor, l-am chestionat pe chestorul Liviu Popa, în această temă. Din start, şeful Poliţiei Bihor a refuzat să admită că există asemenea situaţii în Bihor – precum cazul cu bătrânica prezentat discret de Szabo. Mai mult, Liviu Popa a admis că a purtat discuţii cu Szabo şi cu colegii poliţişti maghiari pe această temă, însă acum doi ani. Popa spune că, ulterior, a aşteptat că deputatul Szabo urma să îi traducă textul de lege maghiar în baza căruia funcţionează în Ungaria Garda/Paza civilă. Însă textul nu l-ar fi primit nici până acum.
Poliţia s-ar dori consultată
În schimb, chestorul Popa subliniază că şi azi există voluntari în cadrul Poliţiei. „Nu ştiu ce înseamnă ca reglementare, dar există şi acum reglementat voluntariatul în cadrul Poliţiei. Se primeşte o legitimaţie pentru voluntariat, aceşti oameni sunt incluşi în diferite acţiuni. De exemplu, când avem o acţiune pe circulaţie sau pe pieţe, unde necesită forţă mai multă. Ei nu au atribuţii, decât că sunt observatori sau martori, unde e cazul. Nu pot să îi cer unui deputat să nu depună o lege a voluntariatului. E dreptul deputatului, dar cred că era mai bine să o fi discutat”, e reacţia chestorului Popa, oarecum neplăcut surprins de felul în care a pus problema deputatul.
Dacă Szabo afirmă că în Ungaria, acest „Polgarorseg” reprezintă un model importat din Canada, unic în Europa, Liviu Popa ştie că, în Europa, „nemţii au avut-o primii cu voluntariatul”.
„În Ungaria, voluntarii au şi uniformă, au obligaţia să intre în patrulare ori cu poliţist sau dacă intră în patrulă doi voluntari, au obligaţia să anunţe la Poliţie. Singurul avantaj pe care îl au voluntarii acolo este următorul: dacă cineva se leagă de ei, îi loveşte, îi înjură, comite infracţiunea de ultraj, deoarece sunt consideraţi funcţionari în timpul activităţii”, transmite şeful IPJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!