Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății (7 aprilie), Biroul de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat un simpozion cu tema „Depresia – Stimularea unor modele de gândire pozitivă”. Evenimentul a avut loc ieri, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”.
Organizatorii și-au propus ca odată cu organizarea acestui simpozion să identifice și soluții, prin stimularea unor modele de gândire pozitivă, care să reprezinte o alternativă la provocările actuale și presiunile exercitate asupra copilului, adultului și vârstnicului.
Despre depresie
„Depresia nu e de ieri sau de azi. Ce e important de știut e faptul cum gestionăm depresia. Mai întâi, trebuie să gestionăm starea de bine în așa fel încât să nu ajungem la depresie. De aceea gândirea pozitivă, sau stimularea gândirii pozitive, care este și titlul manifestării noastre, poate să șteargă această boală de pe lista de afecțiuni a fiecăruia dintre noi”, ne-a declarat Călin Sonea, unul dintre organizatorii evenimentului și medic în cadrul Biroului de Promovare a Sănătății al DSP Bihor.
Referitor la ce înseamnă în ziua de azi depresia și unde se situează ea în societate, medicul psihiatru dr. Gavril Cornuțiu este de părere că „depresia este una din cele mai mari vulnerabilități ale societății contemporane”.
În cadrul simpozionului au luat cuvântul și au vorbit despre depresie Daniela Rahotă (directorul DSP Bihor), Călin Sonea (medic DSP Bihor), Gavril Cornuțiu (medic psihiatru), Zoia Bitea (director adjunct al DSP Bihor), Camelia Pășcui (președintele Asociației „Sănătatea ta, Adevăr și Caritate”), Claudiu Furak Pop (psiholog), Ligia Mirișan (directorul Bibliotecii Județene), Delia Merce Sabău (director al Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din Bihor), Olimpia Urdea (lector universitar), Daria Barna (psiholog), Miorița Săteanu (director onorific al Uniunii Femeilor din Bihor), Mihaela Vișan (președinte al Fundației „My Brother s Keeper”), Ioana Indrieș (comisar-șef în cadrul IPJ Bihor) și Mihai Jurcă (Asociația Folclor fără Frontiere). La sfârșitul lucrărilor, cei prezenți au tras concluziile și au fost de acord în unanimitate că depresia poate dispărea sau poate fi evitată doar printr-o gândire pozitivă.
Pe lângă reprezentanții mai multor instituții, la eveniment au fost prezenți și numeroși orădeni interesați să afle cât mai multe despre depresie și cum poate fi aceasta combătută.
Conform specialiștilor, depresia este „rezultatul unor interacțiuni complexe între factori de natură socială, psihologică și biologică. Indivizii, indiferent de vârstă, marcați de diferite evenimente de viață (șomaj, doliu, traume psihologice etc.) sunt mai predispuși să dezvolte depresie.
În timp, depresia favorizează apariția stresului și a unei stări de disfuncționalitate, afectând suplimentar stilul de viață al persoanei suferinde, alimentând un cerc vicios, care agravează boala individului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!