O echipă de la OTL SA cu supraveghere de la Poliţia Locală şi de la MAI, a început luni, mutarea chioşcurilor în care se vând vignete şi asigurări medicale, pe Borşului. Nemulţumiţi, „beneficiarii” acestei măsuri acuză Municipalitatea de măsuri în forţă şi de lipsa cooperării dar recunosc că îşi desfăşoară activitatea în condiţii ilegale din moment ce construcţiile nu au autorizaţii de funcţionare.
Presiuni vară
Descinderea utilajelor OTL luni, pe Borşului, este punctul final al unui demers început în august anul trecut. Cunoscută fiind aversiunea primarului Ilie Bolojan faţă de aceste construcţii la intrarea şi ieşirea în ţară care dau un aspect neplăcut, de delăsare, nu e de mirare nici avântul pe care subalternii săi îl arată în debarasarea zonei: vineri a lipit AIO înştiinţările cu executarea silită pe chioşcuri, iar luni de dimineaţă utilajele s-au prezentat la faţa locului.
Două chioşcuri aparţinând aceleiaşi firme au fost ridicate şi mutate într-un spaţiu de depozitare al AIO, sub ochii administratorului Toth Ioan.
„Am închioriat alt spaţiu în Sântion dar mi-au spus că azi nu se mai poate să le mut, decât acolo unde unde doresc ei. Ieri, încă se putea”, spune acesta.
Presiunea Primăriei pe proprietarii acestor chioşuri a început în vară. Până acum, Toth zice că a primit trei amenzi în valoare de 6.000 de lei, pentru lipsa autorizaţiei sau altele. „Asta e intimidare. Am vrut să fac procedura pentru intrarea în legalitate dar nu mi-au dat această şansă”, insistă el.
„Dacă nu s-ar merita economic vorbind, nu am exista. Toate chioşcurile acestea sunt în aceeaşi situaţie, primesc amenzi şi se fac presiuni pentru desfiinţare”, se plânge administratorul.
„Patronul nostru a încercat să obţină un model de chioşc agreat de Primărie, cum sunt cele de presă din oraş, dar a fost refuzat. Dacă ne desfiinţează, ne fac un deserviciu nouă şi clienţilor noştri şi un serviciu celor din Ungaria, care vând vignete şi asigurări medicale mai scump ca aici”, spune un vânzător de vignete de pe Borşului.
Mahala
Poziţia Primăriei faţă de această activitate nu lasă loc de negociere. „Toate aceste construcţii funcţionează fără autoritzaţii de construire şi Primăria nu agrează existenţa acstui comerţ la intrarea şi la ieşirea din ţară. Mai multe delegaţii străine, când au fost rugate să spună ce nu le place la Oradea, au exemplificat cu această activitate de-a lungul Şoselei Borşului”, spune Cristian Popescu, adjunct în Administraţia Imobiliară Oradea.
„Vrem să dispară ideea de mahala de la marginea oraşului”, insistă el şi crede că asta se poate face prin gonirea acestor firme de pe actualele amplasamente.
Un război similar a fost purtat în 2009 – 2010, când zona a fost debarasată de aceste constucţii. Pentru că activitatea este una foarte profitabilă, mai ales în perioadele de trafic rutier crescut spre ţările UE, de sărbători şi în concedii, firmele riscă prigoana Primăriei de dragul profitului.
Roz bombon, la limita administrativă
Pentru că chioşcurile în cauză se aflau dincolo de „totemul” care indică intarea în Oradea şi astfel, s-a formulat ideea că nu ar ţine de municipiu, AIO a descins la faţa locului pentru măsurători. Topografii au stabilit că teritoriul administrativ al municipiului se întinde dincolo de stâlpul de beton care susţine inscripţia ORADEA, şi au desenat o bulină roz pe bordura care delimitează terenul oraşului.
Sculă nouă, tot degeaba
Echipa OTL care se ocupă de debarasarea domeniului public a descins la faţa locului având în dotare şi o nouă maşină dotată cu macara. Atât de nouă, încât nimeni nu ştia exact ce să facă cu ea. Pentru vreo zece minute, oamenii au încercat diverse variante, până când au avut inspiraţia să ceară telefonic indicaţii din manualul tehnic, aflat la baza OTL. Ulterior, utilajul s-a mai blocat încă o dată, operaţiunea de ridicare fiind blocată pentru câteva minute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!